2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Szigorú takarékoskodás az SZTE klinikáin
Az egy év­vel ko­ráb­bi­hoz ké­pest ha­von­ta mint­egy 300 mil­lió fo­rint­tal ke­ve­sebb pénzt utal át Or­szá­gos Egész­ség­biz­to­sí­tá­si Pénz­tár a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men vég­zett gyó­gyító-tevékenység fi­nan­szí­ro­zá­sá­ra. A drasz­ti­kus bevételc­sökkenét mi­att szi­go­rú ta­ka­ré­kos­sá­gi in­téz­ke­dé­se­ket kel­lett be­ve­zet­ni.
Címkék: Egyetemi Élet

A kli­ni­kai köz­pont a be­teg­el­lá­tá­sért az OEP-től ka­pott fi­nan­szí­ro­zá­sa a 2008-as ha­vi át­la­gos 1,86 mil­li­árd fo­rint­ról az idei év vé­gé­re 1,54 mil­li­árd fo­rint­ra csök­kent – mond­ta Pál At­ti­la, az SZTE Szent-Györ­gyi Al­bert Kli­ni­kai Köz­pont­já­nak el­nö­ke a té­má­ban tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón.

klinika2
A klinikai központok finanszírozásuk rendezését várják a kormánytól. Fo­tó: Segesvári Csaba
A professzor kifejtette, az év ele­jén a kli­ni­kai köz­pont ál­tal el­vég­zett nem fe­de­zett be­avat­ko­zá­sok ér­té­ke 1,7 mil­li­árd fo­rint­ volt, ez az esztendő végére 4 mil­li­árd fo­rint­ra nőtt.
Az egye­tem vezetése a bevételcsökkenés ellensúlyozására kö­zel há­rom­száz pont­ból ál­ló kon­szo­li­dá­ci­ós prog­ra­mot fo­ga­dott el. En­nek egyik ele­me a ter­vez­he­tő mű­té­tek el­ha­lasz­tá­sa volt no­vem­ber 23. és 27. között, s hasonló intézkedésre kerül sor de­cem­ber vé­gén, a két ün­nep kö­zött is. Ez az korlátozás nem érin­ti a gyer­mek­gyógy­ásza­ti, a tra­u­ma­to­ló­gi­ai, a kar­di­o­ló­gi­ai és az on­ko­ló­gi­ai el­lá­tást.
Va­la­men­­nyi érin­tett pá­ci­ens­sel egyez­tet­ték be­avat­ko­zá­sá­nak új idő­pont­ját. Az ÁNTSZ már a intézkedés első napján helyszíni ellenőrzést tartott a klinikai központban, a vizsgálat mindent rendben talált – mond­ta az elnök.
Bi­zo­nyos költ­sé­ges di­ag­nosz­ti­kai el­já­rá­sok, il­let­ve gyógy­sze­rek al­kal­ma­zá­sá­ról a kli­ni­kák ve­ze­tői vagy az osz­tály­ve­ze­tők dönt­het­nek, s a köz­pont nem fo­gad az el­lá­tá­si te­rü­le­tén kí­vül­ről ér­ke­ző be­te­get – em­lí­tett pél­dá­kat a ta­ka­ré­kos­ko­dá­si in­téz­ke­dé­sek kö­zül Pál At­ti­la. Hoz­zá­té­ve: lét­szám­le­épí­tés­re nem ke­rül sor, je­len­tős azon­ban a szak­dol­go­zók és a fi­a­tal or­vo­sok el­ván­dor­lá­sa, ők fő­ként kül­föld­ön vál­lal­nak mun­kát. A pro­fes­­szor el­mond­ta, a kon­szo­li­dá­ci­ós prog­ram­tól ha­von­ta 123 mil­lió fo­rin­tos meg­ta­ka­rí­tást vár­nak.
Sza­bó Gá­bor rek­tor ki­fej­tet­te, az or­szág négy kli­ni­kai köz­pont­já­nak és a mű­köd­te­tő egye­te­mek ve­ze­tői rend­sze­re­sen egyez­tet­nek Szé­kely Ta­más egész­ség­ügyi mi­nisz­ter­rel. A meg­be­szé­lé­sek jó irány­ba moz­dul­tak el, s a pro­fesz­­szor bí­zik ben­ne, ez lát­szik majd az in­téz­mé­nyek de­cem­be­ri és ja­nu­á­ri OEP-ellátmányába. A Ma­gyar Rek­to­ri Kon­fe­ren­cia el­nö­ki poszt­ját is be­töl­tő pro­fes­­szor hang­sú­lyoz­ta, szük­ség van a kli­ni­kai köz­pon­tok fi­nan­szí­ro­zá­sá­nak át­ala­kí­tá­sá­ra, mert a prog­resszív el­lá­tás csú­csa­ként mű­kö­dő in­téz­mé­nyek tel­je­sít­mé­nye nincs el­is­mer­ve. Ez a négy egye­tem fe­le­lős a tel­jes ma­gyar or­vos­kép­zés­ért és -továb­bképzésért, itt dol­goz­nak a leg­job­ban kép­zett szak­em­be­rek, a leg­kor­sze­rűbb – és így leg­drá­gább – be­ren­de­zé­sek­kel, me­lye­ket fo­lya­ma­to­san meg kell újí­ta­ni – mond­ta a rek­tor.

F. J.

Bezár