2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Egyetemi élet
A szűrés életet menthet
Na­gyon fon­tos, hogy min­den­ki tisz­tá­ban le­gyen ve­le, az em­lő­rákszű­rés éle­tet ment­het – hang­sú­lyoz­ta a té­ma aty­já­nak szá­mí­tó, Svéd­or­szág­ban élő Tabár Lász­ló pro­fes­­szor a Nem­zet­kö­zi Em­lő­rák Szim­pó­zi­u­mon, mely­nek im­már har­ma­dik al­ka­lom­mal adott ott­hont a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem.
Címkék: Egyetemi Élet
A két­éven­te meg­ren­de­zett ta­nács­ko­zá­son, me­lyen idén mint­egy négy­száz ha­zai és kül­föl­di szak­em­ber vett részt, Tabár László el­mond­ta, szem­lé­let­vál­tás­ra van szük­ség Ma­gyar­or­szá­gon. Skan­di­ná­vi­á­ban a nők ma­guk­tól je­lent­kez­nek a szű­ré­sen, s az érin­tett kor­cso­port több mint 80 szá­za­lé­ka át is esik ilyen vizs­gá­la­ton.

IMG_3228

Kahán Zsu­zsan­na, az SZTE Onkoterápiás Kli­ni­ká­já­nak pro­fesz­­szo­ra, a kon­fe­ren­cia szer­ve­ző­bi­zott­sá­gá­nak el­nö­ke kö­zölte: Ma­gyar­or­szá­gon éven­te csak­nem 7500 új em­lő­rá­kos meg­be­te­ge­dést fe­dez­nek föl, és a be­teg­ség 2000-2500 nő ha­lá­lát okoz­za min­den esz­ten­dő­ben. A szű­rés el­ter­je­dé­sé­nek és az ez­ál­tal ki­vál­tott fi­gye­lem­nek kö­szön­he­tő­en a be­teg­ség ki­me­ne­te­le, gyó­gyít­ha­tó­sá­ga je­len­tő­sen ja­vult az utób­bi évek­ben. Míg ko­ráb­ban a pá­ci­en­sek ke­ve­sebb mint 5 szá­za­lé­ká­nál ta­lál­tak rá­kot meg­elő­ző ál­la­po­tot, ma már az ös­­szes fel­fe­de­zett, ope­rál­ha­tó em­lő­da­ga­nat csak­nem 40 szá­za­lé­ka na­gyon ko­rai stá­di­u­mú, más­fél cen­ti­mé­ter­nél ki­sebb. Gyak­ran ezek a da­ga­na­tok csu­pán a se­bé­sze­ti be­avat­ko­zás­nak kö­szön­he­tő­en, akár on­ko­ló­gi­ai ke­ze­lés nél­kül is tel­je­sen meg­gyógy­ul­nak. Az ese­tek fe­lé­ben azon­ban in­ten­zív, egyén­re sza­bott on­ko­ló­gi­ai ke­ze­lés­re van szük­ség – ma­gya­ráz­ta az egye­te­mi ta­nár.
A ma­gyar nők érin­te­tett – 45 és 65-70 év kö­zöt­ti – ge­ne­rá­ci­ó­já­nak 60 szá­za­lé­ka je­le­nik meg a mam­mog­rá­fi­ás szű­ré­se­ken, ez mes­­sze el­ma­rad a skan­di­náv or­szá­go­ké­tól, ahol 80 szá­za­lék­nál is na­gyobb a vizs­gá­lat­ra je­lent­ke­zők ará­nya. A pro­fes­­szor hang­sú­lyoz­ta: an­nak el­le­né­re van ez így, hogy a sta­tisz­ti­kák sze­rint a szű­rés mint­egy öt­ven szá­za­lék­kal csök­ken­ti az em­lő­rák okoz­ta ha­lá­lo­zást.
Bezár