2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Új rákdiagnosztikai eszközt vizsgál a Solvo és az SZTE
Címkék: Egyetemi Élet
Megkezdődtek a kli­ni­kai vizs­gá­la­tai an­nak a rend­kí­vül ígé­re­tes di­ag­nosz­ti­kai esz­köz­nek, amely ha­té­ko­nyab­bá te­he­ti bi­zo­nyos rossz­in­du­la­tú he­ma­to­ló­gi­ai be­teg­sé­gek és kró­ni­kus gyul­la­dá­sos kór­ké­pek ke­ze­lé­sét. A si­ke­res vizs­gá­la­to­kat követően 2-3 éven be­lül a be­te­gek szá­má­ra is elérhetővé vá­lik a teszt.
Az in vitro di­ag­nosz­ti­kai teszt­rend­szer, amely a ha­zai alap­ku­ta­tá­si ered­mé­nyen ala­pu­ló és a sze­ge­di SOLVO Bio­tech­no­ló­gi­ai Zrt. tu­laj­do­ná­ban lévő sza­ba­dal­maz­ta­tott MultiDrugQuant™ assay tech­no­ló­gi­á­ra épül, lehetővé te­szi az egyes da­ga­na­tos és gyul­la­dá­sos be­teg­sé­gek ke­ze­lé­se so­rán gyak­ran fel­lépő gyógy­szer-re­zisz­ten­cia fel­is­me­ré­sét, ez­ál­tal a te­rá­pia sze­mély­re sza­bott meg­vá­lasz­tá­sát.
Az esz­köz ki­fej­lesz­té­sé­re és pi­ac­ra történő be­ve­ze­té­sé­re lét­re­jött ku­ta­tá­si kon­zor­ci­um ál­tal ko­or­di­nált pro­jekt ös­­sze­sen 40 hó­nap fu­tam­ide­jű, a résztvevők mint­egy 50 em­ber­év­nyi munkaerő-rá­for­dí­tás­sal szá­mol­nak. A si­ke­res fej­lesz­tés és a kli­ni­kai vizs­gá­la­tok zá­lo­ga az ipa­ri part­ne­rek (SOLVO, 77 Elekt­ro­ni­ka, T-se­jt Orvos­di­ag­nosztika) és három egye­tem klinikumának (SZTE Szent-Györgyi Al­bert Kli­ni­kai Köz­pont, DEOEC, PTE-OEKK) szo­ros együtt­mű­kö­dé­se, hi­szen a kon­zor­ci­um tag­jai ren­del­kez­nek mind­azok­kal a szak­mai kom­pe­ten­ci­ák­kal, me­lyek biz­to­sít­ják a di­ag­nosz­ti­kai esz­kö­zök­re vo­nat­ko­zó szi­go­rú előírá­sok tel­je­sí­té­sét a fej­lesz­tés, a gyár­tás, a tel­jesítőképesség kli­ni­kai ér­té­ke­lé­se és az en­ge­dé­lyez­te­tés so­rán.
A pro­jekt cél­ja, hogy a teszt­rend­szer ne csak kí­sér­le­ti-la­bo­ra­tó­ri­u­mi, ha­nem ru­tin kórház­i kör­nye­zet­ben is al­kal­maz­ha­tó le­gyen az egyes da­ga­na­tos és gyul­la­dá­sos be­teg­sé­gek te­rá­pi­á­já­ban gyak­ran meg­fi­gyel­hető úgy­ne­ve­zett Mul­tidrog-rezisz­ten­cia (MDR) előre­jelzésére. E je­len­ség hát­te­ré­ben leg­gyak­rab­ban olyan sejt­memb­rán­ban elhe­lyezkedő szál­lí­tó­fe­hér­jék (tran­sz­porterek) áll­nak, me­lyek ké­pe­sek a ke­mo­te­rá­pi­ás és immun­szup­presszív (az im­mun­rend­szer mű­kö­dé­sét el­nyo­mó) sze­re­ket a sejt­ből ki­pum­pál­ni, gyógy­sze­rek­kel szem­be­ni re­zisz­ten­ci­át ered­mé­nyez­ve. Az MDR gya­ko­ri­sá­ga a még ke­ze­let­len ese­tek­ben mintegy 40 százalék, így egy­ér­tel­mű­en a leg­gya­ko­ribb re­zisz­ten­ci­a­for­má­nak szá­mít; a ke­ze­lé­sek­kel szem­be­ni – akár át­me­ne­ti – re­zisz­ten­cia pe­dig a pá­ci­en­sek ál­la­po­tá­nak jelen­tős rom­lá­sát ered­mé­nyez­he­ti. A tran­sz­porterek ak­ti­vi­tá­sá­nak a ke­ze­lés cél­pont­ját jelen­tő sej­tek­ben történő meg­ha­tá­ro­zá­sa lehetővé ten­né bi­zo­nyos sze­rek­kel szem­be­ni re­zisz­ten­cia előre­jelzését, a te­rá­pi­á­ra nagy va­ló­szí­nű­ség­gel re­a­gá­ló pá­ci­en­sek ki­vá­lasz­tá­sát és a nem­kí­vá­na­tos gyógy­szer mel­lék­ha­tá­sok elő­for­dulásá­nak csök­ken­té­sét, ez­ál­tal az on­ko­ló­gi­ai és re­u­ma­to­ló­gi­ai el­lá­tás ja­ví­tá­sát. A re­zisz­tens ese­tek­ben nem csu­pán a ha­tás­ta­lan ke­ze­lés költ­sé­gei és gyak­ran sú­lyos mel­lék­ha­tá­sai len­né­nek meg­spó­rol­ha­tó­ak, de al­ter­na­tív ke­ze­lé­si mód­sze­rek például biologikumok vá­lasz­tá­sa ré­vén e pá­ci­en­sek gyógy­ulá­si esé­lyei is ja­vul­ná­nak.
A si­ke­res kli­ni­kai vizs­gá­la­to­kat és en­ge­dé­lye­zé­si el­já­rást követően az esz­köz vár­ha­tó­an 2-3 éven be­lül a kór­há­zak­ban fog­ja ked­vezően be­fo­lyá­sol­ni a ke­ze­lé­sek ki­vá­lasz­tá­sát, ha­té­kony­sá­gát és biz­ton­sá­gát, nem­csak Eu­ró­pá­ban, ha­nem az USA-ban is.
Bezár