2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  9. szám - 2009. szeptember 28.  --  Egyetemi élet
Meg­úju­ló la­bor­ja­ink – 1. rész
A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem a Tár­sa­dal­mi Inf­rast­ruk­tú­ra Ope­ra­tív Prog­ram (TIOP) pá­lyá­za­ta ke­re­té­ben újít­ja fel, il­let­ve kor­sze­rű­sí­ti a Rerrich és a Dóm tér Ké­mi­ai Tan­szék­cso­port­hoz tar­to­zó hall­ga­tói la­bo­ra­tó­ri­u­ma­it. Elő­ször a Bé­ke épü­let­be lá­to­gat­tunk el, ahol 106 mil­lió fo­rint­ból két la­bor vár meg­úju­lás­ra.
Címkék: Egyetemi Élet
A pá­lyá­zat ke­re­té­ben egy ter­mi­kus és egy anyag­vizs­gá­ló la­bo­ra­tó­ri­um ki­ala­kí­tá­sá­ra ke­rül sor – ez a ket­tő együtt fog­ja tud­ni biz­to­sí­ta­ni a hall­ga­tók anyag­tu­do­má­nyi kép­zé­sét. A la­bo­rok­ba be­szer­zen­dő esz­kö­zök nagy ré­sze hi­ány­pót­ló, hi­szen vagy nem ren­del­kez­nek ve­le, vagy pe­dig szi­go­rú­an ku­ta­tá­si, és nem ok­ta­tá­si cé­lok­ra fel­hasz­nál­ha­tó mű­sze­rek­ről van szó – mond­ta el Kukovecz Ákos, az Al­kal­ma­zott és Kör­nye­ze­ti Ké­mi­ai Tan­szék do­cen­se, a pá­lyá­zat he­lyi fe­le­lő­se. A pá­lyá­zat meg­va­ló­sí­tá­sa saj­nos csú­szik, a köz­be­szer­zé­sek elő­ké­szí­té­sét ka­rá­csony kö­rül vagy ja­nu­ár­ban kezd­he­tik csak meg, ho­lott az ere­de­ti ter­vek sze­rint már idén szep­tem­ber­től mű­köd­niük kel­le­ne a la­bo­rok­nak. Ez azért is kel­le­met­len, mert a la­bo­rok több BSc-s kép­zés­ben is fon­tos sze­re­pet kap­nak. Ilye­nek a köz­is­mert fi­zi­ka, ké­mia és kör­nye­zet­tan alap­sza­kok mel­lett a mű­sza­ki kép­zé­sek (pél­dá­ul anyag­mér­nök) vagy a pár nap­ja si­ke­re­sen akk­re­di­tált új mo­le­ku­lá­ris bionikai alap­szak is.

labor
Ebből a laborból alakítják majd ki az anyagvizsgáló laboratóriumot.
 

Mű­szer a hall­ga­tó ke­zé­ben

 
„A ka­ri pász­tá­zó elek­tro­mikroszkóp pél­dá­ul hi­á­ba ki­vá­ló ké­szü­lék, a hall­ga­tók nem hasz­nál­hat­ják, mert egy több mint száz­mil­lió fo­rint­ba ke­rü­lő ku­ta­tó­mű­szer­ről van szó. A pá­lyá­zat se­gít­sé­gé­vel le­he­tő­ség nyí­lik majd ar­ra, hogy ok­ta­tá­si cél­ra be­sze­rez­ze­nek egy ki­sebb pél­dányt, amel­­lyel a hall­ga­tók is mér­het­nek” – tud­tuk meg a do­cens­től. A ter­ve­zett anyag­vizs­gá­ló la­bor he­lyén most egy vegy­ipa­ri mű­ve­let­ta­ni la­bo­ra­tó­ri­um üze­mel, en­nek egy ré­szé­ből ala­kít­ják majd ki az új egy­sé­get, ahol töb­bek kö­zött ré­szecs­ke­mé­ret-elem­ző ké­szü­lék és rönt­gen dif­frak­tométer is a hall­ga­tók ren­del­ke­zé­sé­re áll majd. „Nano-technológia” – ne­ve­zi meg a mé­di­á­ban gyak­ran va­rázs­szó­ként em­le­ge­tett ku­ta­tá­si te­rü­le­tet Kukovecz Ákos: eb­ben az új la­bor­ban ilyen ku­ta­tá­sok­ra is le­he­tő­sé­ge lesz a hall­ga­tók­nak.
 

Hi­ány­pót­ló esz­kö­zök, al­kal­ma­zott tu­do­mány

 
„Ha csök­kent­jük az anyag mé­re­tét, egy ide­ig csak men­­nyi­sé­gi (méret­beni) vál­to­zá­so­kat ta­pasz­ta­lunk, de a na­no­mé­te­res tar­to­mány­ban (10 na­no­mé­ter kö­rül) már ugyan­az az anyag mi­nő­sé­gi­leg is tel­je­sen más­kép­pen vi­sel­ke­dik” – ma­gya­ráz­za a do­cens a tech­no­ló­gia lé­nye­gét. Ezt a je­len­sé­get új tu­laj­don­sá­gú anya­gok – pél­dá­ul úgy­ne­ve­zett nanokom­poz­i­tok – lét­re­ho­zá­sá­ra le­het ki­hasz­nál­ni. A tan­szé­ken már év­ti­ze­dek óta fog­lal­koz­nak anyag­tu­do­mán­­nyal (ez olyan ha­tár­te­rü­let a fi­zi­kai, ké­mi­ai és mér­nö­ki tu­do­má­nyok kö­zött, ami ki­fe­je­zet­ten az új anya­gok lét­re­ho­zá­sát és vizs­gá­la­tát cé­loz­za), és 15 éve egy­di­men­zi­ós nanos­truk­túrákkal. Ku­ta­tá­sa­ik rész­ben al­kal­ma­zott tu­do­mány jel­le­gű­ek is: mun­ká­juk­ból hasz­nos, el­ad­ha­tó, sza­ba­dal­maz­tat­ha­tó vég­ter­mé­kek szü­let­nek.
 

Kö­te­les­sé­günk lé­pést tar­ta­ni

 
A má­sik, úgy­ne­ve­zett ter­mi­kus la­bo­ra­tó­ri­um­ban azt fi­gyel­he­tik majd meg a hall­ga­tók, hogy mi­ként vi­sel­ked­nek hő ha­tá­sá­ra az anya­gok. Bár a mű­ve­let tri­vi­á­lis­nak tű­nik, ah­hoz, hogy 700-1000 Cel­si­us-fo­kon biz­ton­sá­go­san vé­gez­he­tők le­gye­nek a kí­sér­le­tek, ko­moly fel­sze­re­lé­sek­re van szük­ség. „Azo­kat a mű­sze­re­ket vá­lo­gat­tuk ös­­sze, ame­lyek­kel a hall­ga­tók a le­en­dő mun­ka­he­lye­i­ken majd ta­lál­koz­ni fog­nak” – ös­­sze­gez a do­cens. „Er­köl­csi kö­te­les­sé­günk is az új tu­do­má­nyos fej­lő­dé­si irá­nyo­kat ok­tat­ni, a ma már min­den­hol hasz­nált esz­kö­zö­ket biz­to­sí­ta­ni” – tet­te hoz­zá Kukovecz Ákos.
Arany Mi­hály
Bezár