2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2006  --  4. szám - 2006. február 27.  --  Irodalom
Még mindig St. Louisban vagyok Michael Castrónál, február 16-án két szenzációs buli a St. Louis-i néger művészek hétvégéjén. Szimpóziumok, felolvasóestek és dzsessz. A fesztivál Shirley LeFlore költő és J. D. Parran dzsesszfuvolista közös délutáni fellépésével és Floyd leFlore zenekarának koncertjével kezdődött. Shirley és Floyd egyaránt az 1968-ban alapított BAG, Black Americans Group tagja. Abban az évben mutatták be Genet A Négerek című drámáját fekete színészek és zenészek közreműködésével. A World Saxofon Quartet három tagja, Oliver Lake, Julius Hemphill, Hamiett Bluitt és más Amerikában ismert művész, mint például Malink Elit is ott volt az alapítók között. Floyd LeFlore zenéje a klasszikus dzsessz hagyományain alapszik, míg J. D. Parran a modernebb hangzásokat kedveli. Fantasztikus éjszaka volt. A buli utáni jégesőben vakon vezetve jutottunk haza.
Másnap kora reggel Michaellel Milwaukee-ba indultunk. Hatórás autózás után északi sarki hideg és hó fogadott minket a Michigan-tó partján. Testemet és lelkemet az Ohson nevű kocsmában fogyasztott ír whisky melegítette fel. Az est a Woodland Pattern könyvesboltban volt, ahol megtaláltam a legteljesebbnek látszó amerikai indián könyvgyűjteményt. Honoráriumként két könyvet választhattunk 25 dollár értékben. A felolvasóest után sok néző vett magyar versantológiát, de a József Attila-kötet után is érdeklődtek, amit csak március közepére ígért a kiadó. A házigazdák meleg étellel és hideg ágygyal gondoskodtak rólunk.
Másnap elballagtunk a múzeumba, amely lélegzetelállító építmény.
Irány Chicago. Hatalmas bernáthegyi döntött fel, amint beléptem szállásadóm ajtaján. Lesétáltunk a tópartra (Michigan), déli sarki hideg. Gémberedett tagokkal ültem be a Tin Lizzy nevű kocsmába.
Vasárnap este a Myopic antikvárium harmadik emeletén tartottuk a felolvasóestet. Balla Zsófia-, Kántor Péter-, Ladik Katalin-, Garaczi László-, Orbán Ottó- Balogh Attila- s természetesen József Attila-verseket olvastuk fel, valamint néhányat saját műveinkből.
Éjjel nem sokat aludtunk, házigazdánk fia hajnal háromig harcolt számítógépén a gépben rejtőzködő gépfegyveresekkel. Reggel Michael félálomban tekergette a volánt, de végül szerencsésen eljutottunk Szent Lajosba, ahol vietnami marhahúslevessel ünnepeltük a sikeres megérkezést.
Gyukics Gábor

DSC_1776_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár