2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Kultúra
Boldog-szomorú könyv
Új könyv-e egy válogatott novellagyűjtemény? Akárhogy is, Darvasi László első négy kötetének legjobbnak ítélt írásait tartalmazza most egy újonnan megjelent kötet: A világ legboldogabb zenekara. A Magvető kiadó gondozásában megjelent best-of válogatást a Grand Caféban február 9-én mutatták be.
A moziterem befogadóképességét jócskán meghaladó tömeg volt kíváncsi Darvasi felolvasó-könyvbemutatójára, úgyhogy aki levegőhöz akart jutni az est alatt, különböző túlélési technikákat mozgósíthatott. A tömeg ezenkívül abban az élményben is részesítette az idelátogatót, hogy az előtte ülő emberfejek takarásából valóban épp annyit láthatott a szerzőből, amennyi az eseményt hirdető plakáton is kivehető volt belőle: a szem keskeny sávját. A Magvető-kiadványokhoz méltó külsejű kötet, megtudtuk, azért kapta az egyik novella címét, A világ legszomorúbb zenekaráét kifordítva a legboldogabb zenekar címet, hogy  ne legyen azonos a hajdani német válogatás címével (Das traurigste Orchester der Welt). A kötet anyagát Darvasi állandó szerkesztője, Csuhai István állította öszsze: „a jó szerkesztő ér annyit, mint egy jó múzsa” – vallja az író.
A mindig lehengerlő felkészültségű Szilasi László, az irodalomtörténészek legpopsztárabbika vezette a beszélgetést, aki szerint a Darvasi ellen leggyakrabban felhozott vád, hogy szövegei tele vannak zsúfolva kinyilatkoztató erejű szentenciákkal. Nos, ezekből ezen az esten sem volt hiány: a 10-15 éve írt novellák visszaolvasásról megtudtuk, hogy „az idő nem csak fájdalmat tud okozni, de ront is”, valamint hogy az írás célja nem az elmondás, hiszen „hiába tűnik úgy, hogy elmondom, nem tudom elmondani, és ez a jó”. Persze ebből is látszik, hogy a kinyilatkoztató erejű mondatok milyen elbizonytalanító érvényűek.
Élvezetes, olvasmányos, boldog-szomorú könyv született tehát (újra), mely, mint Szilasi rámutatott, már gyakorlati szempontból is hasznos olvasmány, hiszen segít eligazodni egy már csupán a nagysága miatt is nehezen átlátható életműben. Mely, tegyük hozzá, és ne feledjük: ráadásul még jócskán mozgásban van.
Turi Tímea
Bezár