2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2006  --  2. szám - 2006. februás 13.  --  Kultúra
Csetri Lajos irodalomtörténeti pályázat
Az SZTE BTK Klasszikus Magyar Irodalom Tanszéke tavaly decemberben hirdette meg először a Csetri Lajosról nevezett irodalomtörténeti pályázatát, melyben II. és III. éves hallgatók vehettek részt irodalomtörténeti tanulmányokkal. A pályázat születésének egyik oka, hogy a megnövekedett hallgatói létszám miatt a diákoknak és a tanároknak egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy személyes kapcsolatba kerüljenek egymással, és ezt a szak közösségi tudata is megsínylette. Mivel a nagy létszám miatt még a szemináriumokon sem alakulhat ki az a mester és tanítvány viszony, ami annyi nagy munkásságnak jelentette az első lépését, a tanszék úgy határozott, hogy az érdeklődő diákok számára külön lehetőséget biztosít az elmélyült kutatásra.
Hász Fehér Katalin, a tanszék docense lapunknak elmondta, a felkészülés alatt a diákok egész másként viszonyultak a feldolgozandó anyaghoz, mint azok akik az előadásokon hallgatják. Amit az órákon csak hosszú magyarázkodás után értenek meg a diákok, a pályázatra készülőknek nem jelent problémát. Ők sokkal jobban elmélyülnek az anyagban.
A pályázat névadójául Csetri Lajost választották, aki évekig a tanszék munkájának és életének meghatározó alakja volt. A mai magyar szakosok sajnos már nem hallgathatták az előadásait, de szellemisége (nem csak a pályázat keretében) még ma is meghatározó.
A pályázat eredményét decemberben hirdették ki. Az első helyezést Gönczöl Andrea nyerte el a Miért nem lett Tóth Mariból Noszty Ferencné? című munkájával. A második Gollowitzer Diána dolgozata, a Felhívás keringőre lett, míg a harmadik helyezést Balázs Patrícia Levéltitkon túli titkok című tanulmánya kapta.
A pályázat egyik későbbi hozadéka lehet, hogy további munkával ezek a dolgozatok esélyesként indulhatnak a jövőre megrendezendő OTDK versenyen is.
A második pályázatra május 2-ig adhatják le a dolgozataikat a jelentkezők, az eredményhirdetés pedig május 11-én lesz.

DEAK19711_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár