2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Kultúra
Fűben fetrengés Szeged módra
A flash mob külföldön már igencsak elterjedt műfaj (a Youtube-on keresve mindenfélét lehet találni, például párnacsatát, zombie sétát, tangózást stb.), melyet a szegedi Artstab tagjai a várossal, a fiatalokkal, az erre kedvet kapó egyetemistákkal is szeretnének megismertetni és megkedveltetni. A flash mob magyarul „spontán tömeg”-nek fordítható, lényege, hogy körbemegy egy levéllánc, melyben le van írva, mit, mikor és hol kell csinálni, és azok, akik erre kedvet éreznek, elmennek, és megteszik. Így történt ez a fűben fetrengés esetében is.
Az Artstab első szegedi flash mob megmozdulására szeptember 11-én délután 4 órakor került sor. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ zöld gyepére várták a fűben fetrengeni vágyó fiatalokat. Jöttek is, nagyjából ötvenen. Fetrengtek, jól érezték magukat, majd ki-ki ment tovább a maga dolgára. A szervezők nagyjából ezt a létszámot várták, sőt örültek, hogy első alkalommal már ennyien öszszegyűltek a körlevél hatására. Arról, hogy hogyan jött a fűben fetrengés ötlete, megkérdeztük Paku M. Zsófiát, az Artstab főszervezőjét, aki elmondta, hogy céljaik között szerepel minél több meghökkentő, nem hagyományos értelemben vett rendezvényt, kiállítást, felolvasást rendezni, valamint összeszedni a kallódó és a befutás szélén álló tehetségeket Szegedről és környékéről.
 
Zöld fű, napsütés és jó hangulat a TIK parkjában. Fotó: S. Cs.

A fűben fetrengés megszervezéséről pedig a következőket mesélte: „Két napig hívogattam az önkormányzatot, a környezetgazdálkodási kht.-t és az egyéb hivatalos szerveket, hogy megtudjam, mik a feltételei annak, hogy megszervezhessem úgy, hogy nem törnek ránk a rend őrei gumibotokkal. Végül, mivel a város nem adta füves területeit a célra, a TIK igazgatásánál megértő fülekre és befogadó fűre találtam, így itt kerülhetett sor a fetrengésre.” Mivel a fiatalok minél nagyobb számú bevonása a cél, így a helyszín igencsak ideális választásnak bizonyult.
Az Artstab ötletén a főszervező pont egy éve nyáron kezdett el gondolkodni. Jogilag, gazdaságilag is utánajárt, hogyan lehetne kivitelezni ezt a szervezetet, melynek az alapötletét a mai napig működő ARTéria című rádiós műsor adta. Az ARTériát hetente három alkalommal más-más rádióadókon lehet hallgatni. A csapat tagjai többek között régi barátokból tevődnek össze, de vannak köztük a médiában dolgozók, alkotók, szabadúszó rendezvényszervezők, egyetemisták, felnőttek, családosok. Az Artstab mellett van, aki színészkedik, zenekarban játszik, egyetemi sajtós, programszervező, de akad még középiskolai magyar tanár vagy üzletvezető-helyettes is.
A májusi bemutatkozó estjük célja az Artstab megismertetése mellett a támogatók keresése is volt – szerencséjükre elég sok támogatót találtak, főleg befogadóhelyeket, ahová vihetik az ötleteiket és rendezvényeiket. De természetesen mindig örülnek az újabb lehetőségeknek, mint ahogy a TIK melletti fűnek is. Legközelebb szeptember 16-án, az új Ifjúsági Ház és Rendezvényközpontban találkozhatunk velük egy kulturális esten, melynek programját felolvasás, vetítés, koncert színesíti, s ahová mindenkit szeretettel várnak. A további programokról egyelőre Paku M. Zsófiánál lehet érdeklődni e-mailben, a zsupy@artstab.hu címen. Sajnos a honlapjuk (www.artstab.hu) még nem végleges, ehhez épp egy hozzáértő önkéntes programozót keresnek, aki szintén ezen az e-mail címen jelentkezhet.
Petró Julianna

P12501191_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár