2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Kultúra
Indul az őszi Kulturális Fesztivál
Idén tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája az őszi Kulturális Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan a 2008-as program is bővelkedik irodalmi estekben, filmvetítésekben, koncertekben, színházi előadásokban, kiállításokban, könyvbemutatókban, közönségtalálkozókban, közéleti beszélgetésekben.
Szegeden az október nem csak a természet őszi színkavalkádja miatt sokszínű. Az idei immár a tizenharmadik év, hogy megrendezik az őszi Kulturális Fesztivált (október 1-31.), melynek fővédnökei  Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged város polgármestere. Az egész hónapon át tartó rendezvényről a főszervező Tajti Gabriellát, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetőjét kérdeztük.
Az érdeklődőket közel kétszáz program várja október folyamán, nem csak az egyetemi épületekben – a fesztivál rendezvényeinek helyet ad többek között a JATE Klub, az IH Rendezvényközpont, Móra Ferenc Múzeum (ahol bakelitlemez-borítókból nyílik kiállítás – képünkön), a Grand Café, a Reök, a Szegedi Nemzeti Színház, a Belvárosi mozi, a Somogyi-könyvtár és a Millenniumi kávéház is.  Az október 1-31. között tartandó rendezvénysorozaton az egyetemi művészeti csoportok mellett idén is neves előadó- és alkotóművészek mutatkoznak majd be a szegedi közönségnek.
A tizenharmadik őszi Kulturális Fesztivál a már szokásosnak mondható változatos és sokszínű rendezvényeket kínálja az egyetem és a város polgárainak. „Idei programsorozatunkkal is az egyetem és a város közönségének kívánunk értékes és szórakoztató októbert szerezni úgy, hogy minden művészeti ágból, minden korosztály ízlése szerint lehetőleg minél szélesebb kultúrkörből merítsünk” – fogalmaz Tajti Gabriella.
Az irodavezető nehezen tudna válaszolni arra a kérdésre, melyik rendezvényt tartja a legizgalmasabbnak. „Mindet más miatt tudnám ajánlani. Ha mégis ki kellene választanom egyet, akkor az az idén 125 éves Szegedi Nemzeti Színház ünnepi napja lenne, október 15-én, amikor a színház kitárja kapuit a szegedi egyetemi polgárok előtt, és a születésnap tiszteletére egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket. Művészeti műhelyekbe és jelmezbemutatóra lehet bepillantást nyerni, részt vehetünk beszédtechnika órán Melkvi Bea színművésznő vezetésével, vagy táncórán, melyet a Szegedi Kortárs Balett táncosai tartanak, délután neves és népszerű profeszszoraink ajánlják az évad egy-egy bemutatóját a darab rendezőjével, közreműködőivel.”
 
A Beregszászi Illyés Gyula Színház a tavalyi fesztiválon.

A Szegedi Nemzeti Színházon kívül a város más kulturális intézményei, egyesületei is nyitottak a fesztiválra, az együttműködésre.  „Igyekszünk minél több közművelődési csoportot és intézményt bevonni, szerencsére mindig nagy örömmel és lelkesedéssel kapcsolódnak be a fesztiválba. Ez azért is jó, mert a hallgatók – első- és felsőbb évesek egyaránt –  a programfüzetet a kezükben tartva átfogó képet kapnak Szeged kulturális és közművelődési egyesületeiről és életéről” – mondja Tajti Gabriella.
A korábbi évekhez képest nem változott a fesztivál koncepciója, hiszen már kezdetekben is az volt a cél, hogy az egyetemen működő öntevékeny csoportok, művészi ambícióval rendelkező hallgatók bemutatkozzanak egy fesztivál keretében, ahová neves alkotó- és előadóművészeket is meghívnak. „A változás inkább csak mennyiségi, hiszen a kínálat évről évre bővült és színesedett, azt hiszem, igen nagy előrelépés az egy hónapos rendezvénysorozat a kezdeti két-három naphoz képest.
A programszerkezetben sincsenek újítások, az a megszokottnak mondható. Inkább az aktualitásokat emelném ki, mint amilyen a már említett színházi születésnap, vagy az idén százéves Nyugathoz kapcsolódó rendezvények, a Somogyi-könyvtárhoz érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása, a „Nyugat 100 busz”, vagy a Dugonics téri aulában Bálint András Radnóti-estje, amelyeket szintén ajánlok mindenkinek” – így a főszervező.
A Kulturális Iroda idén is komoly érdeklődésre számít. „A közönség tekintetében szerencsére eddig még nem volt okunk panaszra, valószínűleg idén is lesznek telt házas előadások. Azokra a programokra, amelyekre lehet, mindenképpen érdemes itt, a Kulturális Irodában ingyenes jegyek igényelni, mielőtt elfogynak. Szeretettel várunk mindenkit!” – zárja szavait  Tajti Gabriella.
Bízunk benne, hogy a fesztivál kínálta film- és könyvbemutatók, irodalmi estek, közönségtalálkozók, könnyűzenei koncertek és komolyzenei hangversenyek, közéleti beszélgetések, színházi előadások, táncházak között mazsolázva mindenki talál majd olyat, ami felkelti az érdeklődését, s ezek az élmények, ha később visszagondolnak rájuk, valóban az októberi ősz színes palettáját idézik majd fel.
Tóth Ilona

DSC_1776_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár