2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Kultúra
Nem köl­tö­zik el a SZIN
A Sze­ge­di If­jú­sá­gi Na­pok ko­moly múlt­ra te­kint vis­­sza, hi­szen el­ső al­ka­lom­mal 1968-ban ren­dez­ték meg, majd a rend­szer­vál­tást kö­ve­tő­en, pár év szü­net után 2003-ban új fe­je­ze­tet nyi­tott a fesz­ti­vál.
Címkék: Kultúra

A ko­rai SZIN kü­lön­le­ges­sé­gét az ad­ta, hogy az ak­kor va­la­mi­lyen ok­ból mel­lő­zött együt­te­sek is fel­lép­het­tek a szín­pad­ra, így nem csak a szó­ra­koz­ni vá­gyó fi­a­tal­ság egy újabb bu­li­zá­si hely­szí­nét je­len­tet­te. Az idén he­te­dik al­ka­lom­mal meg­ren­de­zett fesz­ti­vál azon­ban – ahogy Bo­ros Gyu­la, a Sze­gei If­jú­sá­gi Na­po­kat szervező IH Ren­dez­vény­köz­pont ügy­ve­ze­tő igaz­ga­tó­ja el­mond­ta – ki­sebb vál­to­zá­sok előtt áll.

szin
Minden eddiginél több látogatót vonzott idén a Szegedi Ifjúsági Napok. Fo­tó: Segesvári Csaba


„Még csak ok­tó­ber kö­ze­pén kez­dünk ne­ki a 2010-es SZIN szer­ve­zé­sé­nek, de azt elöl­já­ró­ban el­mond­ha­tom, elég sok át­ala­kí­tás­ra ke­rül majd sor. Azt mond­ják, hogy a hét év min­den szem­pont­ból – még kap­cso­la­tok­ban is – kar­di­ná­lis for­du­ló­pont. Úgy vé­lem, a SZIN is meg­érett ar­ra, hogy kis­sé át­szer­vez­zünk és át­gon­dol­junk bi­zo­nyos dol­go­kat, va­la­mint a hely­szí­ne­ken át­ala­kí­tá­so­kat vég­zünk, to­váb­bá a dizájnt és a logót is mó­do­sít­juk. Mind­ez nem azt je­len­ti, hogy a ren­dez­vény fel­épí­té­se meg­vál­toz­na, csu­pán fi­no­mí­tá­sok­ra lesz szük­ség. A ze­nei kon­cer­tek és kul­tu­rá­lis ese­mé­nyek to­vább­ra is meg­fér­nek egy­más­sal a fesz­ti­vá­lon, in­kább a hely­szí­nek te­kin­te­té­ben van szük­ség né­mi át­ala­kí­tás­ra és vé­gig­gon­do­lás­ra.”
Az új­ra­in­du­lás után ele­in­te fő­ként sze­ge­di és a vá­ros kör­nyé­ki részt­ve­vők kép­vi­sel­tet­ték ma­gu­kat a Sze­gei If­jú­sá­gi Na­po­kon, majd a fesz­ti­vál las­sacs­kán or­szá­gos je­len­tő­sé­gű­vé nőt­te ki ma­gát, és ki­ér­de­mel­te a „Kis Szi­get” el­ne­ve­zést. Ez­zel együtt a fel­lé­pők kö­re is szé­le­se­dett, má­ra már ter­mé­sze­tes­nek hat a kül­föl­di ze­ne­kar­ok je­len­lé­te. Azt is fon­tos ki­emel­ni, hogy a fesz­ti­vál 2008 óta nem­csak az öko­tudatos élet­mód meg­is­mer­te­té­sé­re és nép­sze­rű­sí­té­sé­re fek­tet nagy hang­súlyt, ha­nem a fo­gya­ték­kal élők – moz­gás­kor­lá­to­zot­tak és va­kok – is több hely­szí­nen, já­té­kon ke­resz­tül mu­tat­ják be azt, mi­lyen ne­héz­sé­gek­kel küz­de­nek a min­den­na­pi éle­tük­ben.
A Bo­ros Gyu­la ál­tal em­lí­tett jö­vő évi vál­to­zá­sok azon­ban nem vo­nat­koz­nak a fesz­ti­vál hely­szí­né­re. Mint a fesz­ti­vál igaz­ga­tó­ja el­mond­ta, a fel­me­rült le­he­tő­sé­gek – az üdü­lő­te­lep ál­tal öve­zett szik­sós­tói strand és a re­pü­lő­tér – még an­­nyi­ra sem len­né­nek meg­fe­le­lő­ek, mint a Part­für­dő, hi­szen e te­rü­le­te­ken a meg­en­ge­dett hang­erős­ség mér­té­ke jó­val ke­ve­sebb és a(z üdü­lő­te­le­pen fő­leg pi­hen­ni vá­gyó) la­kos­ság na­gyobb ré­szét za­var­nák a za­jok, mint az újszege­di für­dő kör­nyé­kén. Az idei prog­ram­vál­to­zá­sok is ré­szint a za­va­ró han­gok ki­küsz­öbö­lé­sé­re irá­nyul­tak, mint Bo­ros el­mond­ta, „tö­re­ked­tünk ar­ra, hogy éj­fél előtt be tud­juk fe­jez­ni azo­kat a prog­ra­mo­kat, ame­lyek kül­ső zaj­jal jár­nak. Az utol­só na­pi át­szer­ve­zé­sek má­sik oka az volt, hogy a ka­taszt­ró­fa­vé­de­lem ar­ról tá­jé­koz­ta­tott ben­nün­ket, hogy ha­tal­mas vi­har vár­ha­tó Sze­ge­den, 80-90 km/h-s szél­lel és óriási eső­vel, há­la is­ten­nek eb­ből csak az utób­bi va­ló­sult meg.”
Vég­ered­mény­ben azon­ban az idei SZIN is si­ke­res­nek te­kint­he­tő, a fel­me­rült ne­héz­sé­gek el­le­né­re is. A hő­ség­ri­a­dót és a ká­ni­ku­lát fel­vál­tó vi­har, va­la­mint az ezt kö­ve­tő ri­a­da­lom nem kis fel­adat elé ál­lí­tot­ta a szer­ve­ző­ket, te­kin­tet­tel a szín­pad­ok ki­ürí­té­sé­re és az áram­prob­lé­mák­ra. „Azt mond­hat­nám, hogy a SZIN hét­éves tör­té­ne­té­ben az idei lett a leg­több nyűg­gel ren­del­ke­ző és a leg­több fel­ada­tot szü­lő ren­dez­vény, ami­nek nagy ré­szét a kö­zön­ség nem vet­te ész­re. Elég sok­fé­le és sok­ré­tű prob­lé­mánk adó­dott, de ösz­­szes­sé­gé­ben mind a lét­szám, mind a prog­ra­mok te­kin­te­té­ben igen jól si­ke­rült fesz­ti­vált zár­tunk. Bí­zom ben­ne, hogy a lá­to­ga­tók is így vé­le­ked­tek, akik­kel kö­zü­lük be­szél­tem, ha­son­ló vé­le­mén­­nyel vol­tak a Sze­gei If­jú­sá­gi Na­pok­ról” – ér­té­kel­te a ren­dez­vényt Bo­ros Gyu­la.

Sze­ke­res Ni­ko­let­ta

Bezár