2022. november 29., kedd English version
E-Universitas  --  Szabadegyetem - Szeged  --  Korábbi szemeszterek  --  II. szemeszter  --  2006. április 12. szerda 18.00
A kémműholdaktól a jármű-navigációig
Az előadás a műholdas távérzékelés történetét, technikai fejlődését mutatja be látványos űrfelvételek segítségével. A fizikai alapok bemutatása után megismerkedhetünk titkos kémműhold-felvételekkel, majd meteorológiai, földi erőforráskutató programokkal és alkalmazásaikkal. Eddig nem látott űrfelvételeken keresztül kerülnek bemutatásra a műholdas távérzékelés új irányzatai: a hiperspektrális és a 1 m-nél jobb felbontást nyújtó rendszerek. Az űrfelvételek számos gyakorlati alkalmazása (városökológiai, geomorfológiai, ár- és belvíz térképezési, termésbecslés, stb.) mellett méréseket mutatunk be multispektrális és hőkamerás kamerákkal. A képalkotó rendszerek után a globális helymeghatározó és navigációs rendszerről (GPS) esik szó és alkalmazásáról a járműnavigációban.
 
 
Fotóalbum
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
Bezár