2021. május 7., péntek English version
Archívum  --  2007  --  2. szám - 2007. február 12.  --  Egyetemi élet
A bál 2007.
Több százan – Szeged és a régió tudományos, kulturális, gazdasági és politikai életének szereplői – vettek részt a Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem immár harmadik közös jótékonysági bálján az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában.
Szombaton néhány perccel hét óra után elkezdődött a Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem közös jótékonysági bálja. A hagyományosnak tekinthető rendezvénynek, ahogy az előző esztendőkben is, az egyetem József Attila Tanulmányi és Információ Központjának impozáns épülete adott otthon.
 
 
Kothencz János (balra) kuratóriumi elnök Szabó Gábor rektortól és Dancsik Zoltán Lions-elnöktől veszi át a támogatást.
Fotó: V. Cs.
 
A bálnak azontúl, hogy alkalmat teremt a tudományos, kulturális, gazdasági és politikai élet szereplőinek arra, hogy a mindennapok hivatalos érintkezésén túl is találkozzanak, jószolgálati célja is van. A mozgalom – küldetésének megfelelően – a bál résztvevőinek és a rendezvény szponzorainak felajánlásából jótékonysági célokat támogat. A megnyitó után a bál résztvevői megismerkedhettek a 2006-os rendezvény során befolyt adományokból elért eredményekkel. A Szeged Első Lions Club egy-egy millió forinttal támogatta a Csongrád Megyei Önkormányzat Vakok Otthonát, az SZTE Szemészeti, valamint Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját.
Az idei évben a jótékonysági rendezvény kedvezményezettjei az SZTE kardiológiai központjának haemodinamikai laboratóriuma, a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány és az állami gondozottakkal foglalkozó Ágota Alapítvány.
Az egyetem haemodinamikai laboratóriumában évente kétezer katéteres szívkoszorúér-műtétet végeznek, az esetek mintegy felében heveny infarktusos betegeknél. A beavatkozások során a beszűkült vagy teljesen elzáródott koszorúereket nyitják meg, illetve tágítják, majd kis érprotéziseket ültetnek be, amelyek megakadályozzák a betegség kiújulását. A műtét utáni legkomolyabb komplikációt a vérrögképződés jelenti, melyet rendkívül drága gyógyszeres kezeléssel lehet kiküszöbölni – közölte Ungi Imre egyetemi adjunktus.
A szakember elmondta, a jótékonysági szervezet támogatásából megvásárolandó berendezéssel egy olyan, ágy mellett is elvégezhető tesztet tudnak majd alkalmazni, amellyel szelektíven meghatározható lesz, hogy az adott betegnek milyen és pontosan mennyi ideig tartó gyógyszeres kezelésre van szüksége. Ez növeli a páciensek biztonságát és gazdaságosabbá teszi a kezelést.
A hazai kilenc újszülöttmentő-centrum közül a második legnagyobb a szegedi. A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány évente 1.300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. A Lions Club támogatásával az alapítvány mentőautójába egy légzést és szívműködést figyelő monitor, és két darabinfúziós pumpát vásárolnak – tudatta az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Pintér Sándor professzor elmondta, nagyon fontos számukra a támogatás, hiszen az állami források a működési költségeket sem fedezik, műszerbeszerzésre csak külső segítséggel nyílik lehetőségük.
Az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó Ágota Alapítvány már több mint hat éve működtetett szegedi játszóházába vásárol technikai eszközöket – közölte Kothencz János, az alapítvány kuratóriumának elnöke.
A játszóházban az iskolamentes időben kallódásnak, komoly veszélynek kitett gyermekeknek teremtenek kikapcsolódási lehetőséget. A civil szervezet támogatásával egy indítandó filmklubhoz projektort, a kulturális programokhoz hangtechnikát, az épület takarításához pedig egy nagyüzemi tisztítógépet szereznek be.
Franck János
Bezár