2021. május 7., péntek English version
Archívum  --  2007  --  2. szám - 2007. február 12.  --  Egyetemi élet
Klímákat kapott az idegsebészet
Adományozással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak decemberben a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján, melynek keretében hivatalosan is átadták az LG Electronics Magyar Kft. 7 darab NEO-Plasma ES-H1264DM0 típusú klímaberendezését. Az adománnyal az LGEMK célja a klinikán kezelt betegek ellátási körülményeinek javítása, gyó-gyulásuk elősegítése volt.
Az Idegsebészeti Klinika az ország harmadik legnagyobb szakintézménye, ahol évente közel 2 ezer fekvőbeteget és 13 ezer járóbeteget látnak el. A klinika fő feladata a dél-alföldi régió idegsebészeti ellátásának biztosítása, valamint szakirányú oktatással, képzéssel és tudományos kutatással is foglalkoznak az intézményben. Az évi másfél ezret meghaladó műtéti szám jelentős részét a szerte a világon népbetegségnek számító degeneratív gerincbetegségek képezik, emellett jelentős számban fordulnak meg a klinikán a koponya- és gerincdaganatok miatt műtétet igénylők, valamint éreredetű megbetegedéssel, agyvízkeringési zavarral vagy fájdalomszindrómával küzdők. Az Idegsebészeti Klinika 1990-ben költözhetett át az akkor újként átadott klinikai tömbbe, amely ugyan számos tekintetben a hazai átlagot meghaladó előnyös lehetőséget nyújt a betegellátás terén, bizonyos igényeket azonban a gazdálkodási keretek korlátozott volta miatt halasztani, majd később elhagyni kényszerültek. Így történhetett meg, hogy a megfelelő klimatizálást sem az osztályon, sem pedig a műtőkben nem tudták biztosítani. Ebben a nehéz helyzetben nyújtott segítőkezet a klinikának az LG Electronincs Magyar Kft., mely az LG Electronics kelet-európai régióközpontjaként arra törekszik, hogy magas technológiai színvonalú termékeivel a fogyasztók életminőségét nap mint nap javítsa.
A cég ügyvezető igazgatója, Alan Song 2006 nyarán figyelt fel egy sajtóhírre, miszerint a szegedi Idegsebészeti Klinika műtőjében lehetetlenné váltak bizonyos műtétek az elavult orosz klímaberendezés miatt. A műtő speciális légkondicionáló berendezését napokon belül megjavították, az elavult rendszer kicserélésére azonban nem volt pénz.
A hírek hallatán a dél-koreai származású üzletember azonnal felvette a kapcsolatot Barzó Pál professzorral, az intézet vezetőjével, aki örömmel fogadta a hírt, hogy az LG jóvoltából egy korszerű, minden igényt kielégítő klímarendszerrel gazdagodik a klinika. Az LG adománya, az összesen 1.5 millió forint értékű, hét darab NEO-Plasma ES-H1264DM0 típusú, többfokozatú sterilizálásra képes légkondicionáló készülék a kórtermekbe került.
P. M. L.
Bezár