2020. augusztus 5., szerda English version
Archívum  --  2007  --  2. szám - 2007. február 12.  --  Egyetemi élet
Hasznos a francia jogi képzés
Idén 23-an vehették át az SZTE ÁJTK francia jogi képzésének diplomáit. A február 8-án, a karon átadott okmányokat a már közel tízéves francia-magyar egyetemi együttműködés keretében szerezhették meg a szegedi hallgatók. Idén két éve, hogy a szegedi jogi kar a lyoni egyetemmel közösen nyújtja e képzést a hallgatóknak, akik a magas szintű nyelvi oktatás mellett a francia jogrendszert is alaposan megismerik a képzés három éve alatt.
A diplomákat francia részről Eric Blin képzésvezető, Franciaország szegedi tiszteletbeli konzulja és Hugues Fluchiron(képünkön gratulál az egyik végzett hallgatónak), a lyoni egyetem jogi karának dékánja adta át. Magyar oldalról Badó Attila intézetigazgató és Blutman László dékánhelyettes gratulált a végzetteknek.
Blutman László köszöntőbeszédében elmondta, egy idegen jogrendszer ismerete sokoldalúbbá teszi a jogászt, más megoldásokra is ráébresztheti, általa más érvelési technikákat tanulhat meg. Ezenkívül fontos, hogy ma Európában a nemzetközi jogra egyre nyitottabbá válnak a nemzeti jogrendszerek és viszont, ezzel együtt tehát felértékelődik a közeljövőben, ha valaki több ország jogrendszerét is ismeri.
Badó Attila lapunknak azt nyilatkozta, mivel a kar folyamatosan követi végzett hallgatói elhelyezkedését, tapasztalhatták, hogy francia képzésen részt vettek jelentős része minisztériumi vagy uniós hivatali állásokhoz jutott. Ez igazolja a képzés hasznosságát és minőségét is.
Hauptmann Tamás
Bezár