2018. április 25., szerda English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Egyetemi élet
VALLÁSTUDOMÁNYI MESTERSZAKOT INDÍT szeptemberben a Zsigmond Király Főiskola – a négy féléves képzésen 120 kredit megszerzése után kaphatnak diplomát a hallgatók. A képzés gerincét a mai civilizációt meghatározó három Ábrahám-vallással, azaz a zsidósággal, a kereszténységgel és az iszlámmal kapcsolatos ismeretek alkotják.
A törzsanyagban olyan általános elméleti tárgyak is helyet kaptak, mint a vallástudomány története és klasszikusai, a vallástudomány elmélete vagy a bevezetés a vallásfilozófiába, de ekkor ismerkedhetnek meg a diákok az ószövetségi Izrael vallásával, a korai kereszténység történetével és a „festett teológiával” is.

CIVILKÉNT AZ ŰRBE INDUL Charles Simonyi, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának díszdoktora. Az első magyar származású űrturista nyolc napot tölt majd a nemzetközi űrállomáson. A tudós 2006 októbere óta készül komolyan az űrbe, idén januárban már a centrifugaedzésen is túlesett. Utazását várhatóan április 7-én kezdheti meg. A nemzetközi hírnek örvendő tudós www.charlesinspace.com címmel weboldalt hozott létre, melyen a blogok, képek és videófelvéltelek mellett kérdezni is lehet Charles Simonyitól.

MESTERKURZUST HIRDETETT MEG a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Miskolc Zenei Felsőoktatásáért Alapítvány március 9-10. között. A baseli Zeneakadémián kamarazenét és zongorát oktató, több nemzetközi díjjal kitüntetett zongoraprofesszor, Gyimesi László vezette a mesterkurzust, a nyitókoncerten Mozart, Schubert, Brahms, Ravel és Dvorak műveit zongorázta Hámori Angelika közreműködésével. A nyitókoncert március 8-án a Zenepalota Bartók-termében volt hallható.

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ az egri Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Regionális Tudásközpontja és az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége március 5-én. A megállapodásban – amelyet a felek határozatlan időre kötöttek – kutatási, oktatási és képzési feladatok közös megvalósítására, illetve kidolgozására nyilvánítják ki együttműködési szándékukat. Regionális és országos határkörű képzési programokat, továbbképzéseket szerveznek és indítanak be, közös képzési programokhoz kapcsolódó szakanyagokat dolgoznak ki és szerkesztenek, valamint szakértőként működnek közre specifikus oktatási feladatok ellátásában. Közös konferenciákat szerveznek és bonyolítanak le, prezentációkat, előadásokat tartanak szakmai rendezvényeken, a fogyasztóvédelemmel és élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ismereteket terjesztik, szakértői tanulmányokat készítenek, szakmai tanácsadást végeznek, valamint a fogyasztók széles körét érintő élelmiszer-biztonsági szakértői véleményeket készítenek.

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Táncsics Mihály Alapítvány és a Friedrich Ebert Alapítvány közös konferenciáját. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott tanácskozáson többek között Veres János pénzügyminiszter és Bauer Tamás egyetemi tanár, egykori SZDSZ-képviselő szólalt föl. Veres János elmondta, hogy sok félreértés övezi a konvergenciaprogramot, ezért szeretnének pontos válaszokat adni minden felmerülő kérdésre. Baja Ferenc, a Táncsics-alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a magyar társadalom nem reformellenes, de érteni akarja, hogy mi történik, és nélküle nem lehet végrehajtani a kiigazítási programot.
 
KIÁLLÍTÁST SZERVEZETT BÉCSBEN a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az intézmény multikulturalitásáról. A sajtótájékoztatóval egybekötött kiállításon szóba került a két eltávolított adjunktus ügye is. A Bolyai Kezdeményező Bizottság szerint is sérült multikulturalitást a BBTE cáfolta. A sajtótájékoztató aktualitását a kétnyelvű táblák felszerelése miatt elküldött két magyar oktató ügye és ezzel az egyetem multikulturalitásának gyengülése adta, melyet Leonard Orban, a soknyelvűségért felelős európai biztos nem kívánt kommentálni.
 
MÁRCIUS 19-IG LEHET JELENTKEZNI a mesterképzésekre és kiegészítő alapképzésekre. Aki február 15-ig nem választott főiskolát vagy egyetemet, annak csak a jelentkezési lapot kell kitöltenie papíron vagy elektronikusan. Azt pedig, hogy mennyi eljárási díjat kell befizetnie a laphoz tartozó csekken, a Felvi.hu-n található eljárásidíj-kalkulátor segít kiszámolni. Ha valaki már adott be idén felvételi jelentkezést, egységes rangsorba kell rendeznie a „régi” és az újonnan megjelölt szakjait. Ha ezt nem teszi meg, akkor a későbbi jelentkezési lapon feltüntetett jelentkezéseit az OFIK automatikusan a korábbi lapon megjelöltek elé sorolja a rögzítéskor. A felvételi eljárás díját csak az újonnan választott szakok után kell befizetni.
Bezár