2018. április 25., szerda English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Egyetemi élet
Resusci Anne segíti a tanulást
Digitális érzékelőkkel felszerelt babák segítségével tanulják az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjait a leendő orvosok a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáján. A haladó szintű – a sürgősségi betegellátásban részt vevő orvosok számára induló – képzés hazánkban csak Szegeden folyik.
Az elsőéves hallgatók hat felnőtt-, két junior- és egy csecsemőt formázó élethű bábu segítségével sajátíthatják el az elsősegélynyújtás alapjait, „az eszköz nélküli újraélesztéshez” szükséges ismereteket – mondta Kószó Balázs klinikai orvos.
A Resusci Anne nevet viselő baba például kék-fehér tréningruhát visel, alkata és még nyakának tapintása is egy eszméletlen emberéhez hasonlít. A képzésen 10-15 fős csoportokban részt vevő hallgatók mindegyike kap egy emberi archoz hasonlító steril gumimaszkot, melyet a bábura illeszthetnek, így biztonságosan gyakorolhatják a szájból szájba vagy szájból orrba lélegeztetést.
A babák testében érzékelők vannak, amelyek egy kis számítógépes egységhez kapcsolódnak. A műszer folyamatosan jelzi, hogy a diákok megfelelő helyen, ritmusban és erővel végzik-e a szívmaszszázst, és az is ellenőrizhető, elegendő levegőt fújnak-e „a beteg tüdejébe”. Az eszköz metronóm-szerű hangjelzéssel a megfelelő ütemű szívmasszázshoz szükséges ritmus megtalálásához is segítséget nyújt a diákoknak. A berendezés a gyakorlat végén egy rövid értékelő listát is nyomtat az elvégzett beavatkozásról.
A bábukkal a karotispulzust is lehet szimulálni, sőt a babák testében még színes ledek is vannak, amelyek segítik megtanulni, hova kell felhelyezni a szívműködést újraindító defibrillátorok tappancsait.
Simonka János Aurél, a klinikát vezető professzor elmondta, a részt vevő elsőéves hallgatók nagyon szeretik ezt a képzést, hiszen ebben az időszakban elsősorban elméleti tantárgyakat tanulnak. A gyakorlatokat követő értékelés során volt olyan diák, aki véleményét egy kicsit sarkítva úgy fogalmazta meg, „ez volt az egyetlen értelmes dolog, amit tanultunk a félév során”.
A hallgatók a gyakorlatokon kellő jártasságot szerzenek, így a tantermen kívül is részt tudnak venni újraélesztésben, vagy bátran merik alkalmazni az egyre több helyen megtalálható defibrillátorok egyikét.
 
ATSL
Az ATLS- (Advanced Trauma Life Support) tanfolyamon megszerezhető végzettség számos európai országban kötelező a sürgősségi betegellátó osztályokon dolgozó orvosok számára. Hazánkban az Egyesült Államokban több mint két évtizede kifejlesztett protokollon alapuló oktatás két esztendeje indult el a szegedi traumatológiai klinikán Varga Endre professzor vezetésével. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, a képzéssel jelentősen csökkenthetők a traumás betegek halálozási aránya.

A klinikán azonban másfajta bábuk is vannak, némelyiknek lőtt sebe van, másik szúrt sérülést vagy tompa traumát imitál. A babák segítségével haladó, ATLS-kurzusok folynak, melyeken az ország minden régiójából érkező szakorvosok a súlyos sérülteknek az első órában történő legmegfelelőbb ellátásához szükséges ismereteket sajátíthatják el. A gyakorlati és elméleti részre osztott intenzív kurzusokon, melyek egyelőre csak Szegeden folynak, egyszerre 16 hallgató és 8 oktató vesz részt; a következő késő tavasszal indul.
Franck János
Bezár