2018. április 20., péntek English version
Archívum  --  2007  --  6. szám - 2007. március 12.  --  Egyetemi élet
Készülünk…
Idén áprilisban az Országos Tudományos Diákköri Konferencia két szekcióját rendezik  egyetemünkön: április 2-4. között a Kémiai és Vegyipari; valamint április 4-6. között a Fizika, Földtudományok és Matematikai Szekciót.
A több mint fél évszázados hagyományra visszatekintő, kétévente megrendezett OTDK lehetőséget nyújt a hallgatóknak, hogy szakértői bizottságok előtt bemutassák tudományos munkájukat és eredményeiket. 2005-ben a Művészeti és Művészettudományi Szekciót rendezték Szegeden, most pedig a konferencia tizenhat szekciójából kettőt bonyolít le az SZTE.
 
Szervezés
 
„A sikeres konferenciaszervezés kulcsa az, hogy időben el kell kezdeni. Több mint egy éve készülünk, így egyelőre nincsenek nagyobb nehézségeink. Sikerült lokálisan megoldanunk a szervezést, a főbb helyszínek egymástól néhány száz méterre lesznek” – mondta Dékány Imre, a Kémiai és Vegyipari Szekció ügyvezető elnöke. Ezen a tudományterületen 150 hallgató tart előadást – e körüli szám volt jellemző az elmúlt három-négy alkalommal is. „Ez a létszám azt is mutatja, hogy a kémia megítélése még mindig kívánni valókat hagy maga után – és ennek megváltoztatásában a médiának is nagy szerepe lenne. A vegyészek és kémikusok szakértelme elengedhetetlen ugyanis a tisztább környezet megteremtéséhez és környezetbarát technológiák kidolgozásához” – hangsúlyozta a professzor. „Ezért különösen is örülünk annak, hogy olyan különdíj-felajánlásokat is kaptunk, amelyek a környezetvédelmet támogatják” – tette hozzá Kiss Tamás, a szekció ügyvezető titkára.
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács pontosan szabályozza a részvételi feltételeket – a rendezőknek ebbe csak minimális beleszólási lehetőségük van. „Ez a kötöttség egyfelől jó, mert biztosítja az esélyegyenlőséget, másfelől viszont a bürokrácia némileg riasztja a résztvevőket” – mondta Mezősi Gábor, a Fizika, Földtudományok és Matematikai Szekció ügyvezető elnöke. Ebben a szekcióban 266 induló dolgozat van, ez körülbelül 295-296 hallgatót jelent, és összesen 118 zsűritagot hívtak meg. „Nem mindig könnyű professzorokat és tanárokat találni arra, hogy a bírálói munkában részt vegyenek. Pedig úgy gondolom, hogy a tudományos utánpótlás neveléséért ennyi többletmunkát minden oktatónak áldoznia kellene” – mondta a professzor. Az induló résztvevők száma ebben a szekcióban a két évvel ezelőtti konferenciához képest körülbelül nyolc százalékkal nőtt, ami még kiélezettebbé teheti a versenyt.
 
Problémák
 
„Nagy öröm nekünk, hogy mi rendezhetjük meg ezt a szekciót, ugyanakkor a szervezés némi szorongással is jár. Legnagyobb gondunk az induláskor az anyagi háttér biztosítása volt, ugyanis az Oktatási Minisztérium a konferencia költségeit fedezi, de a díjak előteremtéséhez nekünk kellett szponzorokat találnunk” – beszélt az előkészületekről Kiss Tamás. A szegedi önkormányzat, valamint a Szegedért Alapítvány jelentős anyagi hozzájárulása mellett számos iparvállalat, főként a kémia és a gyógyszeripar területéről ígért támogatást.
Mezősi Gábor az OTDK-val kapcsolatban két általános problémát emelt ki: „Az egyik az a kérdés, hogy mennyire objektív az az értékítélet, amely alapján a résztvevők munkáit összehasonlítják. Mivel ez az első igazi megmérettetésük a hallgatóknak, az lenne a cél, hogy ne riasszuk el a őket a pluszmunka befektetésétől, hanem éppen hogy kapjanak kedvet a tudományos életben való mozgáshoz – ez sajnos nem mindig sikerül.” A másik probléma a professzor szerint az, hogy a nemrég bevezetett BA–MA-képzésrendszerben kérdéses az OTDK jövőképe. „Már most azon kellene gondolkodnunk, hogy hogyan tartható fenn ez az érdeklődés a tudományos diákmunka iránt. Nem látom, hogy a BA-részbe bel lenne építve a hallgató önálló munkára kényszerítése. A mesterképzés ugyan már a tudományos kutatásról is szól, tehát itt már lehet helye a diákköri munkának, de jelenleg még nincs semmilyen konkrét koncepció ezzel kapcsolatban” – hangsúlyozta Mezősi Gábor.
 
Reményeink
 
A XXVII. OTDK-n a Fizika, Földtudományok és Matematikai Szekcióban az SZTE TTK-s hallgatóktól elhangzó harmincegy előadásból tizenöt I-III. helyezést ért el. „Jó reményekkel indulunk. A jelentkező szegedi hallgatóink száma is kissé növekedett, és kiválóan szerepeltek az egyetemi fordulókon. Az a cél, hogy a két éve elért nagyon jó szintet ismét teljesítsük – szerintem ennek van is reális alapja” – beszélt várakozásaikról Mezősi Gábor.
A Kémiai és Vegyipari Szekcióban a szegediek két évvel ezelőtt nyolc dobogós helyet szereztek. „Erős a verseny, kemény mezőnyben kell a hallgatóinknak helytállniuk” – mondta Kiss Tamás, majd hozzátette: „A beérkezett bírálatokban a két opponens értékelése esetenként  nagyon eltér egymástól – ilyenkor egy harmadik bírálót is fel kell kérnünk. Ez is mutatja, hogy nem könnyű a dolgozatokat objektíven értékelni, a legkiválóbbakat kiválasztani. A dolgozatok mindegyike érett és értékes munka, de az eredmény – részben – a szerencsén is múlik…”
Bár a konferencia időpontja a tavaszi szünetre esik, a szervezők remélik, hogy az előadásokon az egyes tagozatok témái, illetve a társaik munkája iránt érdeklődő szegedi hallgatók is részt fognak venni.
Arany Mihály
Bezár