2020. augusztus 5., szerda English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Egyetemi élet
Kihelyezett Alkalmazott Növénybiológiai és Biogazdálkodási Tanszéket alapított a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete. A kihelyezett tanszék alapításának célja az oktatás, a tudományos munka, a kutató és szaktanácsadó tevékenység összehangolása az alkalmazott növénybiológiai, az organikus termesztési és nemesítési, valamint a globális klímaváltozással kapcsolatos területeken. Az új tanszék jelentős szerepet kíván vállalni a 2008 őszétől induló mezőgazdasági biotechnológus mesterképzésen tanulmányokat folytató hallgatók képzésében.
 
ÚJRA VAN MAGYAR REKTORHELYETTESE a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemnek! A BBTE szenátusa Magyari Tivadart és Nagy Lászlót választotta meg az intézmény két magyar rektorhelyettesi tisztjére, az oktatókat az egyetem magyar tagozata jelölte kinevezésre. A két rektorhelyettesi poszt tavaly november végén üresedett meg. Ekkor Salat Levente és a most ismét megválasztott Nagy László azért távoztak, mert Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat az egyetem vezetése a magyar nyelvű feliratokat tartalmazó táblák kihelyezése miatt elbocsátotta.
 
A Nyíregyházi Főiskolán ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Főiskolai Tagozata. A február 22-23-i eseményen Veres János pénzügyminiszter és Manherz Károly szakállamtitkár is részt vett. A program csütörtökön Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnökének beszámolójával kezdődött. Ezután Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a felsőoktatás időszerű feladatairól tartott tájékoztatót. Később Veres János pénzügyminiszter a konvergenciaprogramról és a 2007. évi költségvetésről beszélt, majd a felsőoktatás finanszírozása és minőségirányítási rendszere volt a téma, illetve bemutatták a Magyar Rektori Konferencia új honlapját is.
 
Negyedszer rendeztek szkeptikus konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az áltudományok elleni küzdelemről szóló rendezvényt február 24-én tartották. „Babonák, misztikus tanok minden időben voltak, de a tudomány eredményeit félremagyarázó, azokat alantas célokra felhasználó áltudomány a 20. század gyermeke, amely a média segítségével vált nagy hatású közellenséggé" – olvasható a szervezők közleményében.
 
Második alkalommal rendezte meg az Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézete február 20-án a Tech-Day nevű rendezvényt. A Tech-Day kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az ipari és az oktatási szférát. Ennek során félévente két alkalommal meghívnak egy-egy neves informatikai céget a főiskolára. Eddig hat ilyen rendezvény volt; a mostanit az Oracle támogatta. A cég képviselői többek között az üzleti intelligenciáról tartottak előadást a rendezvényen. A nagy informatikai vállalatok szemszögéből nézve ezek a programok népszerűsíthetik saját technológiájukat, amit a hallgatók később munkájuk során így szívesebben használnak. Ugyanakkor a cégek találkozhatnak későbbi dolgozóikkal; emellett a vállalatok így el tudják juttatni a felsőoktatásnak az üzenetet, hogy mit tanítsanak, mire van szüksége a piacnak.
 
A Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat idén is hárman nyerhetik el, április 16-áig lehet pályázni. A pályázat nyertesei hárommillió forintos támogatást kaphatnak. Az ösztöndíjjal egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutatók munkásságát kívánják támogatni. Pályázhatnak az MTA doktorai, illetve az akadémiai törvény szerint azzal egyenértékű tudományos fokozattal rendelkező kutatók. Az ösztöndíjat odaítélő bizottság előnyben részesíti az olyan személyekre tett javaslatokat, akik korábban nem részesültek kiemelkedő elismerésekben. A hárommillió forintos díjat a társadalomtudomány, az élettudomány és a műszaki és természettudományok területén adják ki.
 
Február 15-én zárult a felsőoktatási jelentkezési időszak. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ adatai alapján eddig az időpontig mintegy 120 ezer jelentkező adott be az egyetemekre és főiskolákra jelentkezési lapot. Fontos változás az elmúlt évekhez képest , hogy akik mesterképzésekre és kiegészítő képzésekre akarnak felvételizni, azok március 19-éig még jelentkezhetnek. „Ha ezeknek a jelentkezőknek a várható számát (5-6 ezer fő) is hozzászámítjuk a jelentkezési adatokhoz, akkor a jelentkezők számában az előző évekhez viszonyítva csak minimális csökkenés tapasztalható, ami természetes folyamat, és az előző évek tendenciájának folytatását jelenti” – olvasható az OFIK közleményben.
 
Bezár