2021. május 7., péntek English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Egyetemi élet
Két év, ötmillió sor
A világ legnépszerűbb nyílt forráskódú irodai alkalmazásának, az OpenOffice-nak 5 millió programsorból álló forráskódját ellenőrizte az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszéke, a több mint kétéves kutatási program a közelmúltban fejeződött be.
A Nemzeti Fejlesztési Terv támogatta 135 millió forintos költségvetésű projektben, amely a fővárosi MultiRáció Kft. közreműködésével zajlott, a tanszék négy-öt oktatója és ugyanennyi hallgatója vett részt – mondta  Beszédes Árpád tanársegéd. Az eredményes munkát az tette lehetővé, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezik a projekt két legfontosabb témakörében: a kódminőség monitorozásában és a nyílt forráskódú programok technológiájában.
A tanszék szerves része az Open Source Laboratórium, melynek fő célja, hogy népszerűsítse ezt a fejlesztési módszertant. A tanszék számos publikációt tett közzé a témában – némelyikből USA-szabadalom is lett –, továbbá aktív tagja a terület meghatározó szakmai testületeinek.
Az OpenOffice.org (OO.o) a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú irodai alkalmazása. Több mint 50 millió letöltést regisztráltak hivatalos oldalain. Egy friss EU-felmérés szerint a Brazíliában a kormányzati szervezetek 90, Indiában pedig 70 százaléka használ OO.o-t irodai alkalmazásként. Kínában az OO.o kereskedelmi változata, a RedOffice évi 35 százalékos növekedési ütemet ér el, az irodai alkalmazásokra kiírt tenderek 30 százalékát nyeri. Tavaly a 18 millió új PC-ből 5 millióra RedOffice-t rendeltek. A high-tech terméket fejlesztő és forgalmazó vállalkozás Kína legnagyobb független szoftvergyártó cégévé vált az elmúlt hat évben. Ezt a szoftvercsomagot használja a szegedi önkormányzat hivatala és nem mellesleg lapunk szerkesztősége is.
Az OO.o 2 a 2006 májusában ISO-szabvánnyá minősített Open Document fájlformátumot alkalmazza. Egy a közelmúltban elfogadott uniós ajánlás is a nemzetközi szabványoknak eleget tevő nyílt dokumentumformátumok használatára szólít fel. Ezek a tények az OO.o és változatainak gyors elterjedését mutatják, és aláhúzzák az OO.o forráskódja karbantartásának, minőségbiztosításának alapvető jelentőségét.
A MultiRáció Kft. fejlesztette ki az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag kereskedelmi változatait, a MagyarOffice-t és az EuroOffice-t. Ezen termékekből eddig több mint 60 ezer licencet értékesített. A fejlesztések több mint hat éve alatt a cég szakemberei jelentős tudást halmoztak fel az OpenOffice.org kóddal kapcsolatban.
A 2004 végén kezdődött kutatás során az egyetem oktatói és hallgatói a szoftverminőség mérésére alkalmas technológiákkal és a hozzájuk kapcsolódó eszközökkel vizsgálták a komplex, több mint egy évtizedes, 5 millió programsorból álló forráskódon alapuló OpenOffice.org nyílt programcsomag szerkezeti felépítését és forráskódminőségét. Az alkalmazott módszerek magukban foglalták a forráskód gépi analizálását és különböző információk kinyerését, valamint ezen információk feldolgozásával a forráskódban minőségileg problematikus pozíciók meghatározását. A kidolgozott módszereket gépi tanulási eljárások segítségével tovább pontosították.
Az eredmények alapján a MultiRáció Kft. szakemberei a forráskódot összesen 184 kritikus ponton javították, és a javításokat elküldték az OpenOffice.org közösségnek. A projekt eredményeként egy minőségileg jobb, biztonságosabban bővíthető és karbantartható kód jött létre, továbbá a kidolgozott szoftvereszközök lehetőséget adnak az OpenOffice.org minőségének folyamatos ellenőrzésére.
F. J.
Bezár