2021. május 7., péntek English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Egyetemi élet
Speciális bőrmikroszkópot kapott a klinika
A rosszindulatú bőrdaganatok korai felismerését, megfelelő terápiáját és a leendő szakorvosok oktatását segítő speciális bőrmikroszkópot kapott a Siemens Zrt.-től a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikája.
Az intézménybe adományként érkezett berendezés, amely egy speciális bőrmikroszkópból és az annak eredményeit kiértékelő számítógépes programból áll, a legveszélyesebb bőrdaganatok pontosabb diagnosztikáját és kezelését teszi lehetővé – mondta Kemény Lajos, a klinikát vezető professzor.
 
 
A fájdalommentes vizsgálat csupán néhány percig tart. Fotó:  V. Cs.

A legfrissebb, innovatív eljáráson alapuló készülék már nemcsak a látható fényből nyerhető információt képes feldolgozni, de az infravörös tartományban is érzékel, illetve a látható fény összetevőit is külön értékeli. A berendezéssel elvégzett néhány perces vizsgálat során megállapítható, hogy az elváltozások a bőr mely rétegét érintik, vannak-e benne vérerek, kollagén, s ahhoz is segítséget kap a vizsgáló orvos, milyen terápiával kezelhető a leghatékonyabban a betegség.
Az eszköz a hallgatók és a leendő szakorvosok képzését is segíti a mindennapos oktatásban. Míg a korábban használatos kézi nagyító képét csak annak használója láthatta, a számítógép monitora előtt a diákok részletesen tanulmányozhatják, melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyek daganat kialakulására utalnak. A vizsgálat során pedig az orvosok munkáját segíti, hogy a szoftver az egyes megbetegedésekre jellemző képeket mutat be az összehasonlítás megkönnyítése érdekében.
Oláh Judit, a klinika onkológiai részlegének vezetője elmondta, a rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a melanoma malignum gyakorisága az elmúlt két évtized alatt duplájára emelkedett. Napjainkban élete során átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanoma, de becslések szerint 2010-re már ötven közül egy emberben diagnosztizálják ezt a betegséget.
 
Innovatív technológiai megoldásaival a Siemens 120 éve elkötelezett részvevője a magyarországi modernizációnak, és megbízható, kiváló minőségű berendezéseivel, illetve informatikai szolgáltatásaival jelentős üzleti partnerré vált az egészségügy területén is. Szegeden hosszú távú elkötelezettségeket is vállalt a Siemens: a csúcstechnológiai fejlesztésekről ismert vállalatcsoport szoftverfejlesztő és programozó vállalata jelentős munkáltatóként már több mint száz főt foglalkoztat a városban, szoros együttműködést folytatva a Szegedi Tudományegyetemmel is.
 
A betegség kialakulása valószínűleg nagyon sok tényezőtől – de elsősorban az örökletes tulajdonságoktól és a környezeti behatásoktól – függ. Életmódunk változása – több napfény, szolárium, stresszes élet – jelentősen növeli e bőrdaganat rizikóját. A családban előforduló bőrdaganat, sok vagy furcsa kinézetű anyajegy jelenléte a bőrön, a világos bőr és hajszín, a sok napozás – beleértve a szoláriumozást is – mind-mind növelik a melanoma kialakulásának esélyét.
Hazánkban becslések szerint évente több mint ötszázan halnak meg e betegség miatt, a melanoma a fiatalok között is szedi áldozatait, a 20-30 éves korosztályban a leggyakoribb a rosszindulatú daganat. A 25-30 éves korú nők között pedig a rákhalálozási listán az első helyet foglalja el, annak ellenére, hogy az egyik legegyszerűbben kiszűrhető, megelőzhető daganattípus, amely korai felismerés esetén jól gyógyítható – közölte az egyetemi docens.
A szegedi klinikán az elmúlt esztendőben közel hatezer beteget vizsgáltak meg anyajegyük vagy már korábban kimutatott bőrdaganatuk miatt, az újonnan felfedezett melanomás esetek száma pedig százötven körül volt.
Franck János
Bezár