2020. augusztus 5., szerda English version
Archívum  --  2007  --  2. szám - 2007. február 12.  --  Egyetemi élet
JÚLIUS 1-JÉN LÉP ÉLETBE a Babes-Bolyai Tudományegyetem szenátusi határozata a magyar nyelvű táblák kihelyezéséről – erről a román külügyminiszter levélben tájékoztatta magyar kollégáját. Mihai-Răzvan Ungureanu külügyminiszter ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az elbocsátott magyar oktatók ügyében az egyetem autonóm módon járt el. A román tárcavezető a táblaügyet viszont sajnálatos félreértésnek és eljárási problémának minősítette. Emlékezetes, hogy a három tannyelvű kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen tavaly év végén azzal az indokkal zárták ki az oktatói testületből Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat, hogy magyar nyelvű feliratokat helyeztek el az egyetem épületében. A döntés ellen az RMDSZ mellett többek között a magyarországi pártok, illetve hazai és európai hallgatói szervezetek is tiltakoztak. Az egyetem két magyar rektorhelyettese lemondott tisztségéről.
 
AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOK SZERVEZÉSE című kötetet mutatta be Molnár Károly rektor és Bod Péter Ákos közgazdász Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A hazai innovációs folyamatok lassúak, és ennek oka egyrészt a képzett innovációs szakemberek csekély száma, másrészt az, hogy a gazdaság különböző területein tevékenykedő szakembereknek nincs nincs elegendő innovációs ismeretük. A csaknem 300 oldalas könyv Pakucs János és Papanek Gábor szerkesztésében jelent meg. A szerzők azoknak ajánlják az olvasmányt, akik innovatív vállalkozásokat hoznak létre, vagy vállalkozásukat innovatívvá szeretnék fejleszteni.
 
„KIVÁLÓ TANÁROK” ELISMERÉST vehetett át a közelmúltban a Berzsenyi Dániel Főiskola egykori hallgatója. A diákok véleményezései alapján a hazai angoltanárok top tízes listáját a Longman Kiadó állította össze. Az egykori BDF-es díjazott, Varga B. Imre gyakorló orosz-földrajz szakos tanárként 1994-ben végezte el a BDF angol szakát. A huszonöt éves oktatói múlttal rendelkező pedagógus jelenleg Kőszegen, a Jurisics Miklós Gimnáziumban angolt, földrajzot és idegenforgalmat tanít.
 
FEBRUÁR 5-ÉN MEGTARTOTTA ALAKULÓ ÜLÉSÉT az új összetételű Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) melyen Bazsa Györgyöt, a Debreceni Egyetem kémikusprofesszorát, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács eddigi elnökét választották meg három évre a MAB elnökének. A nyílt ülésen Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta a tagoknak a miniszterelnök által aláírt megbízóleveleket, majd összefoglalta a felsőoktatás reformjának aktuális feladatait, benne az ágazat minőségpolitikáját. A kialakult eszmecsere keretében a testület tagjai egyetértettek az elhangzottakkal. Az ezt követő zárt ülésen, titkos szavazással Bazsa Györgyöt választották meg három évre a MAB elnökének.
 
IDŐSEBB HALLGATÓK SEGÍTIK a felsőoktatásba felvett, halmozottan hátrányos helyzetű diákokat az Országos Felsőoktatási Mentorhálózat keretében. A 2005 második felében elindult esélyegyenlőségi programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, akik hangsúlyozták: a mai Magyarországon még igenis szükség van arra, hogy a rászorulókat pozitívan diszkriminálják a felsőoktatásban. A szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány működteti.
 
AZ INDIAI MUMBAIBAN RENDEZTÉK MEG az IEEE Industrial Electronics Society konferenciáját International Conference on Industrial Techno-logy (ICIT 2006) címmel tavaly év végén. A konferencián Rudas Imre professzor, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora plenáris előadást tartott Information Aggregation in Intelligent Systems címmel, melynek elismeréséül a konferencia szervezőbizottsága különdíjban részesítette.
 
MAGYARORSZÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN, az Európai Unió a világban – ez a címe annak a pályázatnak, amelyet az Országgyűlés elnöke és a külügyminiszter írt ki az egyetemek és a főiskolák hallgatóinak. Pályázni legfeljebb harminc gépelt oldal terjedelmű dolgozattal lehet, amely a megadott kilenc téma egyikét fejti ki. A munkákat neves szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli. Az első helyezett 300 ezer, a második 220 ezer, a harmadik 160 ezer forint díjazásban részesül. A zsűri két, egyenként 70 ezer forintos különdíjat is odaítél. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését a tervek szerint májusban tartják az Országházban.
 
FINNUGOR ESTET TARTANAK a szombathelyi Művészetek Házában, ahol a Berzsenyi Dániel Főiskola Uralisztika Tanszékének kétnyelvű irodalmi sorozatát mutatják be. Fábián László műfordító és Domokos Péter egyetemi tanár a Művészetek Háza szalonjában beszélgetnek a Minoritates Mundi címmel megjelent kötetekről. A sorozatban eddig zömében a finnugor népek irodalmi és népköltészeti alkotásai jelentek meg, így kiadtak már egyebek mellett egy nyenyec költői antológiát és egy udmurt regényt.
Bezár