2020. december 2., szerda English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Egyetemi élet
Új sorozat az olasz művelődés történetéről
Az olasz művelődéstörténet mélyebb megismertetése céljából indított előadás-sorozatot az elmúlt héten a szegedi Olasz Kulturális Központ és a Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke a budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével. A szervezők a Szegeden elérhető szakemberek segítségével a legmagasabb színvonalon, ugyanakkor közérthetően s természetesen magyar nyelven szeretnék bemutatni az érdeklődő közönségnek az olasz civilizáció vívmányait.
Mint azt Pál József (képünkön), az olasz tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az Olasz Kulturális Központ elnöke lapunknak elmondta, a sorozat mintájául az általa a kilencvenes évek második felében a Római Magyar Akadémián szervezett, nagy népszerűségnek örvendő magyar művelődéstörténeti estek szolgáltak. A szegedi sorozat egyelőre hét alkalomból áll, az előadásokra mindig a hónap utolsó szerdáján kerül sor.
A bevezető előadást Almási Tibor történész, a szegedi bölcsészkar dékánja tartotta az itáliai, nápolyi Anjou-ág és Magyarország kapcsolatáról (az Árpád-ház kihalását követően az Anjouk került a magyar trónra), az Anjouk itáliai és magyarországi tevékenységéről. „A továbbiakban két tematikai középponttal képzeljük el az olasz művelődéstörténet bemutatását: egy reneszánsz és egy 19. századi blokk következik három-három előadással” – árulta el Pál József. A reneszánsz filozófiáról Kaposi Márton (SZTE BTK Filozófia Tanszék), a reneszánsz költészetről Vígh Éva (SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék), a reneszánsz festészetről Mészáros István (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) tart majd előadást.
A 19. századi témájú estek sorában Pelyach István (SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) a Garibaldi-év kapcsán az olasz risorgimento mozgalomról, Huszár Lajos professzor (SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszék) az olasz zenéről (Verdi, Puccini), Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök pedig az egységes olasz állam és az egyház kapcsolatáról beszél majd. A rendezvényekről természetesen folyamatosan beszámolunk majd a Szegedi Egyetemben.
P. M. L.
Bezár