2019. február 21., csütörtök English version
Archívum  --  2008  --  9. szám - 2008. június 16.  --  Fókusz
Nobel-díj a szecesszió ölelésében
Az Általános Orvostudományi Kar Tisza Lajos körúti épülete tavaly ősszel kívül-belül megújult. Az 1911-ben épült Márer-ház, a dékáni hivatal új épülete valaha az orvosi kar könyvtára volt. De talán a renovált épület felavatásánál még fontosabb, hogy a város lerótta régi tartozását Szent-Györgyivel szemben: átadták az épület első emeletén a Szent-Györgyi Albert-emlékszobát, ahol a tudós életének mozzanatait emléktárgyak teszik láthatóvá. A Szent-Györgyi-emlékszobában oklevelek, kitüntetések, érmék, egy íróasztal és az egyik falon a Szent-Györgyi által izolált C-vitamin várja a látogatókat.
Először bajban voltam, mind a szobáról készülő cikk műfaját, mind pedig a mondanivalóját illetően. Mert ugye egy szobáról írni elég nehéz interjú formában, amolyan kínlódásnak hathat, ha az orvoskar dékáni hivatalának csinos munkatársnőjét – aki kulcsával kitárta Szent-Györgyi emlékhelyiségét – kérdezgetni kezdem az átadásról, a tárgyakról, a tudósról. Persze nyilván mesélt néhány érdekességet, amit valahogy másként kellene elhelyezni a dolgozatban. Mivel kiállításról van szó, szóba jöhetne a kritika vagy a beszámoló, személyes, riport jelleggel. Utóbbit választottam. Miután leromboltam a műfaji korlátokat, a mondanivalóval kapcsolatos nehézségeim is kezdtek légiessé válni. Önmagamon keresztül. A leghitelesebb bemutatása bármilyen objektumnak az, ha nem fedem el személyem, hiszen a megismerés minden esetben egyedi.
 
2007. október 25-én avatták föl a Szent-Györgyi Albert-emlékszobát.
 
A dékáni hivatal épülete önmagában is megér egy látogatást. Az egykori orvosi könyvtár, a Márer-ház szecesszió stílusban épült 1911-ben. Építészeti műremek kívül-belül. Az emlékszobát az első szinten alakították ki, és teljes betekintést nyújt Nobel-díjas tudósunk életébe. A bejárati ajtó mellett interaktív információs hely, vagyis egy számítógép segítségével lehet Szent-Györgyi-emlékek közt kalandozni. Én kihagytam. Gondoltam, most csak az, aminek érdes vagy sima felülete, szaga, íze van.
 
Az ablak melletti sarokban az íróasztala, írógéppel és telefonnal...
Fotó: Segesvári Csaba
 
Fent a falakon végig diplomák, oklevelek sora, alattuk az életút évszámokkal és fényképekkel, valamint egy szobor a kutatóról. A terem közepén annyi emlékérem, amennyi egy sportoló dicsőségére is válhatna. Számomra a Nobel-díj és a Corvin-lánc másolata után az az érem volt a legkedvesebb, amit a magyar korona hazahozatalában játszott szerepéért kapott. Egy vitrinben az általa izolált C-vitamin is látható, kissé már barnás fiolában. Az ablak melletti sarokban az íróasztala, telefonnal, fanyelű tűzőgéppel, és a francia gyártmányú szemüvege. Na és középen a szó: Rheinmetall írógép. Ez a szerkezet az asztal közepén úgy tűnt, hogy szépségében és lényegét tekintve is olyan nemes nagyságban fekszik ott, mint mondjuk egy ékszerkiállítás tojásdad gyémántja vagy például a már említett korona a parlamentben. Ezen a ponton elidőztem egy kicsit. Bevallom, hozzáértem a billentyűhöz, azt hiszem, az „e” betű volt az. Az írógép az a szerkezet, ahol végigkövethető, hogyan kap formát egy gondolat. Szép.
Kedves hölgykalauzom távozásom előtt még elmondta, hogy koránt sincs még befejezve e tárlat, hiszen ha minden jól alakul, érkezik még Szent-Györgyi könyvszekrénye és sakk-készlete. Sőt egy gyűjtő felajánlott dedikált fotókat és leveleket is. Mielőtt a kisasszony bezárta mögöttem az ajtót, még egyszer visszanéztem az asztalon fekvő írógépre, majd miután megdicsértem a hölgy virágmintás harisnyáját, szép napot kívántam. Lent a kapu előtt biciklire ültem, és ott úgy éreztem, hogy az egész légkörből, ahol és ahogy Szent-Györgyi élt, alkotott, egy keveset én is magamba szippanthattam.
D. Cs.

DSC_0124_31_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Legújabb híreink

Rendezvénynaptár *

 • Kalmár László matematikus Kínában
  február 13. - február 22.
 • Revitalizing Self-Determination: Conceptualizing a Right of Secession
  február 21.
 • Tájékoztató a PhD felvételiről és a képzésről
  február 21.
 • MTA Szegedi Területi Bizottság közgyűlése
  február 21.
 • Sajátos nevelési igény = Sajátos értékelési igény?
  február 21.

Gyorslinkek

Bezár