2020. augusztus 5., szerda English version
Archívum  --  2007  --  4. szám - 2007. február 26.  --  Irodalom
Média és integráció
Az Európa-tanulmányok Központ Füzetei második kiadványaként megjelent „Média és integráció, a média szerepe az Európai Unió értékeinek közvetítésében” című vékonyka könyvecskében szegedi egyetemi tanárok, az Európai Unió intézményszervezetének különböző feladatait ellátó magyar szakemberek, a Szonda Ipsos Intézet kutatásvezetői, valamint a Figyelő című üzleti lap szerkesztője járták körül a média és az európai uniós integráció kérdéseit. A kötet a 2006. április 27-28-án Szegeden megtartott ugyanilyen című konferencia írott anyaga.
Az Európai Unió nagyfokú bővülése számos, nem várt problémát hozott magával, többek között kommunikációs, finanszírozási és tárgyalási szinten. Közben a tagállamok polgárai is kirekesztődnek az információk áramlásából és a döntéshozatalból, mely közönyt és érdektelenséget szül. Ennek megoldása a megfelelő mértékű és minőségű tájékoztatás lehetne, több előadás ennek módjaira, eszközeire tett javaslatot. Elsődleges, hogy ez nemzeti nyelven, a szakzsargonok mellőzésével történjen, ezt a célt fogalmazta meg a D-terv és a Fehér Könyv is. A kötetben olvasható írások bemutatják az Európai Unióról való újságírást, annak nehézségeivel és csapdáival. Az egyik fő probléma e tekintetben, hogy mivel a sajtó profitalapon demokratikus, nem fűződik érdeke ahhoz, hogy tájékoztatást nyújtson az Európai Unióról, pedig az uniós témák éppen azért nem piacképesek, mert nem érthetőek.
Különböző közvélemény-kutatási és felmérési módszereket (célok, eredmények felhasználása) mutatott be több előadó, összefüggésben a reklámtevékenységekkel és a média tájékoztató funkcióival, módozataival, valamint annak lehetőségeivel.
A kötetből megismerhetjük a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban alakult hírügynökség célkitűzéseit. Tóth Benedek pedig a várható magyar médiatörvény-módosítás apropóján mutatja be a német médiaszabályozás szerkezetkörét.
 
Média és integráció, a média szerepe az Európai Unió értékeinek közvetítésében. Szerk.: Szekeres Ildikó – Kruzslicz Péter. Klebelsberg Kunó Egyetemi Kiadó, Szeged, 2006.
 
Szekeres Nikoletta
Bezár