2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2007  --  7. szám - 2007. március 26.  --  Kultúra
Anavim Klezmer Band: Jewish Soul
Az eddigiektől eltérően ezúttal nem egy ismert zenekar nagylemezét vesézem ki, hanem egy kis hazai együttes promóciós CD-jét mutatom be. Az Anavim Klezmer Band főként népszerű izraeli és kelet-európai zsidó dalokat ad elő klezmer stílusban, némi dzsesszel fűszerezve.
Az anavim jelentése szőlőfürt. Ennek levéből kerülnek asztalainkra a különféle borok, melyek minden nép életében jelen vannak öröm és bánat idején, a hétköznapokon vagy ünnep alkalmából. Ehhez fogható változatosságra törekszik a zenekar is. Igyekeznek a klezmer zenéből adódó lehetőségeket minél sokszínűbben kihasználni, a mély érzelmeket vagy a vidámságot minél elevenebben kifejezni. A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene, amely a Kárpát-medencében született, s zsidó gyökerei ellenére elszakíthatatlan része a magyar kultúrának.
A zenekar 2005-ben alakult. Azóta már jó néhány sikeres koncertet adhattak, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy a kezembe került CD-jük, a Jewish Soul egy tavaly decemberben rögzített koncertfelvétel, méghozzá jól hallhatóan egy derűs hangulatú koncerté. Valódi élő hangzás árad a dalokból, ami nem is csoda, hiszen a zenekar zenéje rendkívül vidám, felszabadult és élettel teli. Igazi örömzene. Virtuóz zenészi játék, tiszta énekhang, életöröm jellemzi a stílus határait itt-ott feszegető nótákat. A tíz számot tartalmazó albumon többek között népszerű izraeli dalok hangzanak fel klezmer stílusban, de akadnak dzsesszes tételek is, valamint olyan érdekességek, mint a spanyol-héber keveréknyelven, azaz ladino nyelven előadott „Ocho Candelicas” című dal. Koncerteken egyébként nem ez az egyetlen ilyen jellegű dal a repertoárjukban. S ha már koncert, a zenekar március 29-én este hét órakor lép fel a Szegedi Zsidó Hitközség székházának dísztermében.
Dunai Tamás

Tart5_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár