Archívum
2007
9. szám - 2007. április 23.
Kultúra
A Bolero: színvonalas szenvedély
„Volt egy álmom: az étterem” – fogalmazott Csonka Gábor, a Bolero étterem tulajdonosa, az ismert szegedi üzletember. A Bolero „modern tánctétel, végig teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, amelyet a dob szüntelenül jelez. A változás egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása” – írja a Boleróról komponistája, Maurice Ravel (1875-1937). Az álom megvalósításának igénye és a táncra jellemző szenvedély hozta létre ezt az éttermet Szegeden a Zárda utca elején, a Blueseum étterem helyén. A gasztronómia olyan művészet, amely magas szinten nem létezik virtuozitás nélkül. Az igényesen elkészített étel fogyasztása pedig olyan, mint egy tökéletesen hangszerelt és előadott zenemű élvezete. Így találkozik a zene- és a konyhaművészet Szeged legelegánsabb éttermében. Az eleganciáról Kiss Edit enteriőr tervező gondoskodott, aki krémes, meleg színekkel kötötte össze Ravel szenvedélyét az ételkompozíciók gazdagságával. A látványos megjelenésű és minden nagy konyha értékeit ötvöző ételek alkotója világbajnok szakács: Szalai Tamás executive chef, aki több év nyugati munka, tanulmányút után a Bolero miatt tért vissza szülővárosába. A jó étel legszebb kiegészítője, társa a bor. Mizsik Attila sommelier, egyben az étterem igazgatója legutóbb az országos pohárnokversenyen elért 4. helyezésével igazolta, hogy sok tudást hozott haza nyolcesztendős, javarészt luxustengerjárókon végzett gyakorlatából. A Bolero nem szakít a hely szellemével. Elegáns étterme alatt a pince nem csupán pezsgőbárként, hanem rendszeres kulturális események helyszíneként is várja a vendégeket. Nyárra elkészül a terasz is, ahol újabb oldaláról mutatkozik be a barbecue műfajban csapat Európa-bajnokságot nyert Szalai Tamás. És itt esnek majd igazán jól a Mizsik Attila ajánlotta könnyű borok.