2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  8. szám - 2010. szeptember 13.  --  Kultúra
Dó­zsa, Car­men és a Hair
Si­ker­da­ra­bok im­már ha­to­dik éve. My Fa­ir La­dy, Car­men, Hair, Tót­ék, csak hogy né­há­nyat em­lít­sünk az idei kínálat­ból. A ju­bi­le­u­mi, 2011-es évad prog­ram­ja is­mét von­zó­vá te­szi Sze­ged csil­lag­fe­de­les szín­há­zát.
Címkék: Kultúra

Ha­to­dik si­ke­res évad­ját zár­ta a Bá­tyai Edi­na igaz­gat­ta Sze­ge­di Sza­bad­té­ri Já­té­kok: a vál­ság el­le­né­re 92 szá­za­lé­kos lá­to­ga­tott­sá­got ér­tek el az idei nyá­ron. A mu­si­calt, ope­rát, pró­zát és ze­nei kon­cer­tet is kí­ná­ló sze­ge­di csil­lag­fe­de­les szín­ház­ban iga­zán em­lé­ke­ze­tes es­té­ket tölt­he­tett el a tisz­telt nagy­ér­de­mű. A szín­há­zi éva­dot a My Fa­ir La­dy nyi­tot­ta: olyan el­is­mert szí­né­szek­kel, mint a Pick­er­ing ez­re­dest ala­kí­tó Gálvöl­gyi Já­nos vagy a ké­sőbb le­sé­rült, Alfred Doolit­tleként a szín­pad­ra gu­ru­ló Bez­eré­di Zol­tán. A nagy­kö­zön­ség szá­má­ra nemcsak a sze­rep­osz­tás tar­to­ga­tott meg­le­pe­tést, ha­nem az új­ra­for­dí­tott szö­veg is. So­kak hi­á­nyol­ták az Ungvári Ta­más-fé­le da­lo­kat: Var­ró Dá­ni­el át­ira­tá­ban Eli­za Doolit­tle da­la csudi­jóról tök­ki­rály­ra vál­to­zott. A ko­ra­be­li jel­me­zek­kel ide­ge­nül ha­tott a mo­dern nyel­ve­zet – de ha min­den fej­lő­dés­ről le­mon­da­nánk, még ma is lo­vas ko­csi­val jár­nánk.

szabadteri
2011-ben nyolcvanéves lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok. Fo­tó: Segesvári Csaba
A kön­­nyű nyá­ri mu­si­calt Zsuráf­szky Zol­tán – a nép­táncfesz­tivál részt­ve­vő­it is szín­pad­ra ál­lí­tó ren­de­ző – Dó­zsa-tánc­já­té­ka kö­vet­te, saj­nos mér­sé­kelt si­ker­rel. És itt je­gyez­ném meg, óri­á­sit hi­báz­tak, akik ezt az elő­adást ki­hagy­ták. A Be­ug­ró­ból is is­mert Novák Pé­ter el­ké­pesz­tő erő­vel je­le­ní­tet­te meg Dó­zsa Györ­gyöt, az 1514-es pa­raszt­fel­ke­lés ve­ze­tő­jét. A Ghymes együt­tes ze­né­jé­re kom­po­nált tánc­já­ték fel­ele­ve­ní­tet­te a ke­resz­tes had­já­rat­nak in­dult fel­ke­lést a kez­de­tek­től egé­szen Dó­zsa négy­be vá­gá­sá­ig.
Tíz­év­nyi pi­he­nő után új­ra ope­rát ren­de­zett Kerényi Mik­lós Gá­bor: Bi­zet Car­men­jét „él­mény­ope­ra­ként” ál­mod­ta a Dóm té­ri te­át­rum­ba. A mu­si­cal­je­i­ről is­mert ren­de­ző már a pró­bák ele­jén ne­héz hely­zet­be ke­rült. A fő­sze­rep­lő­nek szánt ki­vá­ló mez­zo­szop­ránt, Schöck Atalát a nő­i­es­sé­gét sok­kal job­ban ki­fe­je­ző Mes­ter Vik­tó­ria vál­tot­ta. A ren­de­ző fény­já­té­ká­val tö­ké­le­te­sen el­len­sú­lyoz­ta a túl­zot­tan nagy tér üres­sé­gét. A Don Josét ala­kí­tó Ar­nold Rutkows­ki már a sze­ge­di a Mez­zo-­versenyről is is­me­rős le­het – akár­csak a tor­re­á­dor sze­re­pé­ben szín­re lé­pő Lee Poulis. A ren­de­ző ál­tal oly gyak­ran em­le­ge­tett „él­mény­ope­ra” 21. szá­za­di szó­ra­ko­zást kí­nált: Kesse­lyák Ger­gely kar­nag­­gyal kö­zö­sen meg­rö­vi­dí­tet­ték, ez­ál­tal di­na­mi­ku­sab­bá tet­ték az 1845-ben írt négyfelvoná­sos ope­rát.
A nyár „nagy dur­ra­ná­sá­nak” szán­ták a Milos For­man-­film­ből is is­me­rős Hairt. Az el­ső al­ka­lom­mal Sze­ge­den ren­de­ző Ba­gó Ber­ta­lan áll­ta a sa­rat: a fil­mes lát­vány­ele­me­ket a mu­si­cal­lel ös­­sze­kap­csol­va, ma­gyar nyel­ven mu­tat­ta be a hip­piko­rsza­kot jel­lem­ző egyik leg­nép­sze­rűbb da­ra­bot. A Bu­da­pes­ti Ope­rett­szín­ház éne­ke­se­it új sze­rep­lők­kel tár­sí­tot­ta – eb­ből az egy­ve­leg­ből szü­le­tett meg a sza­bad­té­ri egyik leg­ér­de­ke­sebb és leg­meg­osz­tóbb da­rab­ja. Egyet vi­szont le le­het szö­gez­ni: a Berg­ert ala­kí­tó Dol­hai At­ti­la és a Bukowskit ját­szó Sze­menyei Já­nos bő­ven „le­éne­kel­te” a For­man­film sze­rep­lő­it.
Mél­tat­la­nul az utol­só hely­re ke­rül­tek az újszege­di szín­pad elő­adá­sai. A Kék-li­la nyár slá­ge­rei – a Kos­suth-dí­jas He­ge­dűs D. Gé­za ala­kí­tot­ta Já­vor Pál­lal – leg­alább an­­nyi­ra szín­vo­na­las ki­kap­cso­ló­dást je­len­tet­tek, mint bár­me­lyik Dóm té­ri elő­adás. A Be­reg­szá­szi Illyés Gyu­la Ma­gyar Nem­ze­ti Szín­ház elő­adá­sá­ban Sze­ged­re ér­ke­ző Tót­ék – Trill Zsolt­tal a fő­sze­rep­ben – a nyár má­sik nagy si­ke­re lett.
És hogy ezt még le­het-e fo­koz­ni? Min­den­fé­le­képp: 2011-ben nyolc­va­na­dik „szü­le­tés­nap­ját” ün­ne­pe­li a Sze­ge­id Sza­bad­té­ri Já­té­kok. A kí­ná­la­tot is eh­hez iga­zí­tot­ták: szín­re ál­lít­ják Ma­dách Im­ré­től Az em­ber tra­gé­di­á­ját, az operettra­jongók­nak Le­hár Fe­renc Víg öz­ve­gyét, vis­­sza­tér a Kerény­i-féle „él­mény­ope­ra”, a Car­men. Az újabb telt há­zas évad­ra pe­dig Dés Lász­ló – Ne­mes Ist­ván – Böhm Györ­gy – Korcs­má­ros Györ­gy – Hor­váth Pé­ter Va­la­hol Eu­ró­pá­ban mu­si­cal­je lesz a ga­ran­cia.

S. Cs.

Bezár