2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2007  --  10. szám - 2007. május 7.  --  Kultúra
Fesztiválnyár
Nem tudom, hogy tavaly nyáron tíznél többször aludtam-e a saját ágyamban. Nagyon úgy tűnik, ez idén sem lesz másképpen. Ajánlataim nem nélkülözhetik a személyes véleményt, már csak azért sem, mert a dátumokat és eseményeket naptáram havi előjegyzés oldalairól másolom ide.
 
A SZIN a hazai fesztiválpaletta legnagyobb múltú rendezvénye. Fotó: N. A. G.
 
Alapozás, nyárelő
 
Június végéig színház és kevés zene. A zene egy vadonatúj fesztivál Isaszegen, a Pannónia Fesztivál, május 12-én. A bejutás egyszerű és olcsó, a weblapon a regisztráció jutalma: ingyen belépő, a szervezők garantálják az olcsó sört és a babgulyást. A Quimby, PUF, Auróra és mások már csak ráadás. Június 7-én kezdődik Pécsen a POSZT, tíz nap színház. Aki arra jár, ne hagyja ki a beregszásziak Halál-álom című előadását, na persze csak akkor, ha Hamletből még nincs elege. Éppen négy nap marad pihenésre, irány Kisvárda, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja.
Szegeden a MASZK májusban egy kisBESZTfeszt elnevezésű sorozattal indít. A Szegedi Focus Műhely, az Andaxínház, az Artus és Urbán András Társulata mellett hosszú hallgatás után újra láthatjuk a zsinában a Metanoia Színházat. Ha minden igaz, június 6-án kezdődik Kishegyesen a Dombos Feszt, a vajdasági és magyarországi kultúra romlatlan, nagyfesztiválmentes szemléje. Színház, színház és színház. Június végén indul a Gyulai Várszínház 44. évadja, immár harmadik alkalommal a műsorban kéthétnyi tömény Shakespeare egy tematikus fesztivállal.
 
Nyári giga-mega…
 
Nekem a nyár Kapolcs és a Sziget, de azért lesz más is. Szerintem melegítsetek a Pasóval, június 28-tól egy laza hétvége Zánkán, a NagySkaland, aztán nincs mese, zúzni kell. Jönnek sorban a megszokott helyek (Mezőtúr kilőve). Volt Fesztivál, Sopron. A program már olvasható a neten, húzóágazat a Korn és a The Prodigy, de én meghallgatnám élőben Szlovénia nagy öregjeit, a Laibachot is. A műsort végignézve a Romano Drom érdekes színfolt lesz. A következő hétvégén választanod kell, 11-én kezd a Hegyalja Fesztivál Tokajban. Jómagam a borok miatt biztosan oda megyek, és talán ez az utolsó helyszín, ahol lehet még egy jót keménykedni. Thrash metal, drum and bass, európai városi romazene egy helyen. 12-én új buli indul Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztivál, igényesebb zenékkel és helyszínekkel, s ezt az árak is biztosan tükrözni fogják. A nagy csali: a Beastie Boys. Szegeden a Thealter július 16-án nyit, az idén is összevonva a SZASZSZ programjával (Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója). Részletes műsor később. Július 18-a, az első BalaTone Fesztivál Zánkán, a Wanted helyett. Mindeközben 20-án a nagy öregek Pesten, állítólag tuti utolsó turné: The Rolling Stones! A 24-i EFOTT-ról a zenekarok weboldalain felrakott dátumokon kívül nem sok információ van, annyit tudok, hogy Debrecenbe kéne menni.
Művészetek Völgye! Ott a helyetek július 27-től tíz napig. A fesztivál tematikáját sem tudom ebben a terjedelemben felsorolni, de aki színházra, világzenére, komolyzenére, könnyűzenére, kiállításra, irodalomra vagy csak tíz nap gondtalan együttlétre vágyik, annak ott a helye. És Vágtázó is lesz! Az idén két napot hagytak a Völgy és a Sziget között. Nyilván ki fognak rúgni a munkahelyemről. Nulladik nap az LGT-vel, sátorverés. Keita, Evora, Leningrad, Rachid Taha, Manu Dibango, válogatás nélkül. Az biztos, hogy én a nyolc napot a világzenei színpad előtt töltöm le. Valaki szólhatna, hogy a krisnás sátrat a közelben állítsák fel, különben éhen halok. Úúúúú, és Babylon Circus a nagyszínpadon!
 
SZINezd újra!
 
Újkori virágzásának ötödik évfordulóját ünnepli városunk fesztiválja, a SZIN. Az idei nyárzáró buli augusztus 22-től 25-ig várja látogatóit az Újszegedi Partfürdőn, tucatnyi programhelyszínnel, több mint száz koncerttel, nemzetközi és hazai sztárokkal, feltörekvő tehetségekkel, filmekkel, dumaszínházzal, szabadidős programokkal, stranddal, vízparttal és napfénnyel. Az SZTE nappali tagozaton tanuló polgárai elővételben mindössze 7.500 forintért válthatnak négynapos belépőt a rendezvényre. Ha átnézzük a fesztiválok jegyárait, ennél olcsóbban nem lehet bulizni a nyáron, s az sem mellékes, hogy az augusztus végi időpont az utolsó, hogy tanévkezdés előtt levezesd a feszültséget. Már az úgynevezett 0. napon Ákos lesz a nagyszínpadon, következő este a Tankcsapda. Köztudott, hogy ők a fesztivál látogatóin túl ezreket csalogatnak ki koncertjeikre. A maradék két estén a Kosheen és a Forbidden Hollywood osztozik, miközben a többi színpadon a négy nap során fellép az összes kedvelt hazai zenekar. De ami igazán sajátossá teszi a SZIN rendezvényeit, a medencében lesz víz, sőt azt is megsúgom, jól jár, aki korcsolyát hoz magával. JATE Klub-függők kedvéért kivonul egyetemünk legkedveltebb klubja, élő zene és kütyümágusok hajnalig. Éjszakai filmek a vízből vagy a partról, játékok, internet, szóval minden. Idén újdonságként nem a Dugonics téren, hanem az Újszegedi Szabadtéri Színpadon várja az érdeklődőket a Szeged Színpad. Ezek a programok mindenki számára ingyenesen látogathatók. A SZIN arca Badár Sándor, aki ebből az alkalomból dumarekordra készül, természetesen az előzőt is ő tartja. Az esélyév célkitűzéseit előtérbe helyezve az Esélyek Háza – Szeged Csongrád Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda immár harmadik alkalommal alakít ki Esélyegyenlőségi Parkot a Partfürdőn. Itt mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni a kerekesszékes akadálypályát, az ülőröplabdát, a boccia labdajátékot, a Braille-írógépet. Engem biztosan megtaláltok az ülőröplabda-pályán, gyertek és játsszatok velünk. Addigra az is kiderül, melyik fesztiválra jutottam el, és ha valaki kíváncsi, kiszámolhatom, hány éjszakát aludtam nyáron a saját ágyamban. Kalandra fel!                                                                                                             Petró János

DVETT_20060504004_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár