2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2010  --  10. szám - 2010. október 11.  --  Kultúra
Fo­ko­zó­dó él­mé­nyek
A VI. Fool Moon Nem­zet­kö­zi Acap­pel­la Fesz­ti­vál­nak idén is a sze­ge­di IH Ren­dez­vény­köz­pont adott ott­hont ok­tó­ber 7-8-án. A Fool Moon vokál­e­gyüttes kez­de­mé­nye­zé­se­ként 2004-ben lét­re­jött fesz­ti­vál eb­ben az év­ben ha­to­dik al­ka­lom­mal szólt a hang­sze­rek nél­kü­li ze­ne ked­ve­lő­i­hez.
Címkék: Kultúra
acapella
A fesztiválon nagy sikert aratott a 2006-ban alakult SzájArt formáció.
Fo­tó: Segesvári Csaba
Kis ké­sés­sel in­dí­tot­ták az acap­pel­la if­jú kép­vi­se­lői csü­tör­tök es­te a fesz­ti­vált. A SzájArt for­má­ció, mely 2006-ban ala­kult, a ta­nul­má­nya­ik mi­att Sze­ged­re ér­ke­zett te­het­sé­ges fi­a­ta­lok­ból áll. Dö­mö­tör Ta­más, a csa­pat di­na­mi­kus tag­ja ma­gyar beat­box bat­tle baj­nok. A trió má­sik fér­fitag­ja, Szon­di Pé­ter szin­tén a beat­box rit­mu­sért és dal­la­mo­kért fe­lel, míg Si­mon Krisz­ti­na a kulcs az egye­di hang­zás­hoz, hi­szen mi­at­ta nem be­szél­he­tünk klas­­szi­kus beat­box for­má­ci­ó­ról. Míg a száj­do­bo­lás klas­­szi­kus ha­gyo­má­nya­it a két fiú kép­vi­se­li a csa­pat­ban, ad­dig a női vokál lá­gyít­ja a mű­fajt a klas­­szi­kus ének­ha­gyo­má­nyok­kal. Iz­gal­mas egy­ve­leg így a trió, a klas­­szi­kus acapel­la elő­adás­nak és a száj­do­bo­lás­nak ke­ve­ré­ke.
Az IH Ren­dez­vény­köz­pont ká­vé­zó­já­nak szín­pa­dán a kö­zel há­rom­ne­gyed órás mű­sor iga­zi, szó­ra­koz­ta­tó egy­ve­leg volt, a köz­is­mert pop­slá­ge­rek­ből és egyéb is­mert da­lok­ból ál­ló re­per­to­ár nem hagy­ta a kö­zön­sé­get unat­koz­ni. A da­lok kö­zött nem­igen hang­zott el ös­­sze­kö­tő szö­veg, hi­szen a szá­mok több­sé­gé­nél szük­ség­te­len volt a jól is­mert slá­ge­re­ket be­mu­tat­ni. A mű­faj egyéb­ként na­gyon is igény­li a ki­vá­ló han­go­sí­tást, hi­szen a hol hal­kabb, hol in­ten­zí­vebb rit­mu­sok és dal­la­mok iga­zán csak a meg­fe­le­lő ará­nyok kö­zött tud­nak ér­vé­nye­sül­ni. A kö­zön­ség fi­gyel­me­sen hall­gat­ta a hang­sze­rek nél­kü­li ze­nét a ká­vé­zó asz­ta­la­i­nál, il­let­ve a fesz­ti­vál ide­jé­re ki­ala­kí­tott né­ző­tér­ről.
Bár a SzájArt, va­gyis a szá­juk­kal al­ko­tók ren­ge­teg ér­zel­met és ze­ne­i­sé­get su­gá­roz­tak ez alatt a rö­vid pro­duk­ció alatt is, a kö­zön­ség még­is in­kább csend­ben, a da­lo­kat kö­ve­tő­en je­lez­te, hogy na­gyon is tet­szik a pro­duk­ció. A vis­­sza­tap­so­lás el­ma­radt, hi­szen a kö­vet­ke­ző acap­pel­la for­má­ció már iz­ga­tot­tan vár­ta, hogy a sze­ge­di kö­zön­ség elé lép­hes­sen. A klas­­szi­kus acap­pel­la együt­tes, az Acapellers tag­jai, va­gyis Tö­rök And­rás, Ba­ka Gá­bor, Bar­tók Dá­ni­el, Fog­lár Gá­bor és Ko­csis Krisz­ti­án mű­so­ra már több ze­nei mű­fajt in­terp­re­tált. A kö­zön­ség­ből bár so­kan va­ló­szí­nű­leg jól is­me­rik a vo­ká­lis, hang­sze­rek nél­kü­li elő­adás­mó­dot, még­is iga­zán jól esett a meg­szo­kot­tól el­té­rő­en hal­la­ni a blu­es, swing és dzsessz, il­let­ve a pop is­mert és nem túl­zot­tan po­pu­lá­ris szer­ze­mé­nye­it.
A fesz­ti­vál má­so­dik nap­ján, pén­te­ken to­vább fo­ko­zó­dott az él­mény, hi­szen ek­kor már az acap­pel­la mű­faj nem­zet­kö­zi kép­vi­se­lői ke­rül­tek sor­ra. Eb­ben az év­ben Uk­raj­ná­ból a Man­sound lá­to­ga­tott el hoz­zánk, aki­ket a ren­dez­vény név­adó­ja, a jö­vő­re tíz­éves fenn­ál­lá­sát ün­nep­lő Fool Moon vokál­e­gyüttes kö­ve­tett. Sze­ged büsz­ke­sé­ge a for­má­ció, mely nem­zet­kö­zi szin­ten is szá­mon tar­tott, si­ke­res acap­pel­la pro­duk­ci­ó­nak szá­mít. A Fool Moon egyéb­ként az acapel­la mű­fa­jon be­lül a SzájArthoz ha­son­ló­an igyek­szik is­mert, fő­leg pop­da­lo­kat fel­dol­goz­ni, és az elő­adá­sai ál­tal is nép­sze­rű­sí­te­ni az acap­pel­la mű­fajt.
A sze­ge­di­ek pe­dig iga­zán sze­ren­csés­nek érez­he­tik ma­gu­kat, hi­szen ze­nei fesz­ti­vá­lok­ból és klub­kon­cer­tek­ből akad bő­ven a vá­ros kü­lön­bö­ző pont­ja­in. No­vem­ber ele­jén pe­dig új­ra lesz Sze­ge­di Jazz Na­pok, szin­tén az IH Ren­dez­vény­köz­pont szer­ve­zé­sé­ben.

Ba­kó Mar­git Szi­bil­la

Bezár