2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2007  --  7. szám - 2007. március 26.  --  Kultúra
A Frankofónia ünnepe Szegeden
A belgiumi Liege városát bemutató fotókiállítással és a Luis Salazar baszk származású festőművész képeiből rendezett tárlattal kedden elkezdődött a Frankofónia ünnepe című programsorozat Szegeden.
Kisebb kihagyás után az idei a második év, amikor a szegedi Alliance Francaise csatlakozik a Budapesti Francia Intézet a francia kultúrát bemutató és népszerűsítő programsorozatához – mondta Szénási Éva, a szegedi egyesület elnöke.
Az április 20-ig tartó programsorozat díszvendége Vallónia, Belgium francia nyelvű régiója és Liege, Szeged testvérvárosa. A szervezők a programokat igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály találjon köztük kedvére valót. A legkisebbeket rajzfilmekkel és képregény-kiállítással várják, a középiskolások francia nyelvi versenyen vehetnek részt, az egyetemistáknak pedig március 27-én filméjszakát rendeznek, amikor egészen hajnalig francia nyelvű alkotásokat vetítenek a Grand Caféban.
Liege egyik nagy szülöttje Georges Simenon, szerdán az ő műveiből rendeztek irodalmi estet, majd levetítették a Feux rouges (Vörös lámpák) című regényéből készült filmet. A középiskolás diákok is kaptak a Maigret alakját megteremtő íróhoz kapcsolódó feladatot, egy detektívnovellát kell írniuk Georges Simenon stílusában.
A programok közül kiemelkedik az április 4-ei költői est, melyen a kortárs francia irodalom legjelentősebb alakjai közé sorolt szerzők – Jacques Roubaud, Paul Fournel és a Magyar Műhelyt alapító, Párizsban és Budapesten élő Papp Tibor – vesznek részt.
Egy héttel később pedig a TIK-ben nyílik a Matematika a természetben című interaktív kiállítás, ahol a látogatók egyszerű példákon és kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg a számok világa és a természeti jelenségek közötti kapcsolattal.

PB262857_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár