2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2007  --  7. szám - 2007. március 26.  --  Kultúra
Gitárfesztivál nyolcadszorra
Immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált; a négynapos rendezvény gerincét klasszikus koncertek, dzsessz- és flamencoestek, mesterkurzusok és egy fiataloknak kiírt tehetségkutató verseny adta.
A fesztivált, melyen a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak, 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző. A négynapos fesztiválon délelőttönként és délutánonként a neves előadók mesterkurzusokat tartottak, esténként pedig az egyetem Zeneművészeti Karának Fricsay-termében és a Tanulmányi és Információs Központban koncerteztek. A fellépők között volt a boszorkányos technikájáról és mediterrán temperamentumáról ismert Judicael Perroy francia gitárvirtuóz, a kubai és orosz gitárzene egyik legihletettebb előadója, az ukrán Vladimir Dozenko, valamint a Rozetta Lantduó, Tokodi Gábor és Győri István kamaraegyüttese, akik a reneszánsz és barokk zene legérdekesebb területeire kalauzolták a közönséget. A fesztivál sztárvendégeként az andalúziai flamencót játszó El Macareno trió idén is meghódította a közönséget, miután tavalyi koncertjük hatalmas sikerét követően ismét meghívták őket.
A programok között hagyománnyá vált egy nemzetközi zeneakadémiai diáktalálkozó is, ahol elsősorban kelet-közép-európai zeneakadémiák gitár szakos hallgatói délutáni koncerteken mutatkoznak be. A fesztiválhoz kapcsolódóan rendszeresen nemzetközi versenyt is rendeznek. A kétfordulós megmérettetésen idén az 1987. január 1-je után született diákok indulhattak. A fődíjat – Vassilis Vasileiadis görög hangszerépítő mestergitárját – Sanel Redzic bosznia-hercegovinai versenyző kapta.

alagsor1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár