2024. május 18., szombat English version
Archívum  --  2008  --  5. szám - 2008. március 17.  --  Kultúra
Itt a tavasz lehelete
Egy nappal nemzeti ünnepünk előtt kezdődött meg a Szegedi Tavaszi Fesztivál immár hagyományosnak mondható eseménysorozata: idén ötödik alkalommal rendezik meg városunkban az újjáéledés-évszak nyitó rendezvényét. A hónap végéig tartó programok közül mindenki megtalálhatja a maga kedvére valót; több koncertet rendeznek, számos kiállítás és színdarab lesz látható, a kulturális helyzet iránt érdeklődők konferenciára is ellátogathatnak, rengeteg program szól majd a gyerekeknek.
A rendkívül nagy számú együttműködő partneri vagy szponzori listát látva önkéntelenül is az vetődhet fel, olyan ez, mintha Szeged egész városa megmozdulna, mindenki tenne valamit ezért a „mi kis fesztiválunkért”; a helyszínek tekintetében is rendkívül nagy változatosság látszódik, a belváros szinte minden pontján történik majd valami. És ez jó. Talán ettől lesz a mienk – nemcsak a tavasz, hanem egyúttal ez a programsorozat is. A felkínált rendezvények pedig minden bizonnyal széles közönséget vonzanak majd. Tavasz van!
A Szegedi Tavaszi Fesztivál hivatalos megnyitójára az Olasz Kulturális Központban került sor, egy időben a Tavaszi Fotószalonnal, azaz hét szegedi fotográfus – Básthy Gábor, Frank Yvette, Gyenes Kálmán, Németh György, Schmidt Andrea, kollégánk, Segesvári Csaba és Veréb Simon – kiállításának megnyitójával. A tárlat szobáit többször is körbe-körbejárva minduntalan egy angyalarcú hölggyel akadtam öszsze, míg végül beszédbe elegyedtünk, és egymást kalauzolva jártuk végig újból a termeket. Megálltunk időzni a tangósorozat előtt, a város-pillanatképeknél, festményszerűségről-festőiségről gondolkodva a többieknél. Elmerengtünk néhány idős embert ábrázoló fénykép előtt, mennyire érzékenyen fogta meg a szerző a fáradt testek összetartozását vagy megnyugvó pillanatait. Csak mentünk körbe-körbe, és nehezen ment elszakadni. Pedig március 14-ével több kiállítás is megnyitotta kapuit az érdeklődő közönség előtt, a Somogyi-könyvtárban Knézic Károly születésének kétszázadik, Mátyás király trónra lépésének ötszázötvenedik évfordulója alkalmából nyílt tárlat. Estére a Bartók Béla Művelődési Központ szervezett farsangzáró táncházat a gyerekeknek.
 
 
A Tavaszi Fotószalonon hét szegedi művész képei láthatóak. Fotó: Segesvári Csaba
 
A Víz Világnapja alkalmából a hét végén újra ingyenesen látogatható volt a Szent István téri víztorony, idén sem mulasztottam el, hogy – a régen még csak az akkori albérletem ablakából csodált tüneményt nézegetve és fényképezve – újra megmásszam Kirkével, és onnan nézzek vissza az akkori lakásra, és lefelé, körbe a városon. Költészet ez, kiszolgáltatott a város a fürkésző tekinteteknek, odaadó és titkolózó. Itt-ott mégis észreveszek egy-egy rejtett udvart, ilyenkor olyan érzésem van, mintha valami olyat látnék, amit rajtam kívül senki más sem. Aztán látom, Kirke is épp arrafelé néz, mosolyog… Víztornyot már csak vele nézegetek, már lassan évek óta. A hiányokkal tűzdelt titokzatosság, a balladai hangnem megmaradt estére is, Faludy György verseit Hobo tolmácsolásában újra csak a Bartókban lehetett végighallgatni.
Az új héttel aztán igazán elindulnak a programok is. A Dlusztus Imre, a Szegedi Egyetem főszerkesztője moderálta író-borász találkozóról vélhetően még éppen oda lehet érni Mimi Blais ragtime zongorista koncertjére, az egyik legtehetségesebbnek tartott zenész estjét feldolgozandó, másnap a szegedi és hódmezővásárhelyi képzőművészek kiállítását ajánlom megtekinteni. Az előzetesen regisztrált hallgatók az Európa Kulturális Fővárosa Pécs-Szeged 2010 címmel konferencián vehetnek részt; a szerdai nap mégis inkább a színdaraboké lesz. A Gregor Józsefről szóló album bemutatója után habozhat az érdeklődő, hogy a zsidó hitközség dísztermében a Klezmer R's koncertjét vagy a Fabula Rasa – A tiszta mese, a János passiójához készült drámaoratóriumot tekintse-e meg (Millenniumi kávéház). A hét vége inkább a gyerekeknek szól majd, húsvéti kézműves játszóház és tojásvadászat, mesemondó est és családi nap is lesz (2008 a békák éve!), különböző helyszíneken. A Mátyás király tréfáinak zenés vagy a Kalandra fel! gyerekeknek szóló színházi előadásai mellett a felnőttek a Strange Party Orchestra és a Folytassa Švejk programok közül csemegézhetnek. Zárásként három, igazán különböző koncertet is tartanak, a Mindhalálig Beatles, Dunai Tamás önálló estje, illetve Égető Mária és a Misztrál együttes ajándék hangversenye – ez utóbbinál lehetőség van adományok tételére is. Időközben a Belvárosi mozi Indiai Estet szervez, az ország klasszikus táncainak és zenéinek bemutatásával kívánja színesíteni – és zárni – a fesztivált.
Az ötödik Szegedi Tavaszi Fesztiválról további információkat a www.sztf.hu oldalon találhatnak. Kellemes fesztivált, boldog tavaszt kívánok!
Szekeres Nikoletta
Bezár