2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2007  --  10. szám - 2007. május 7.  --  Kultúra
Izolyuk, ami öbölnek látszik
Ez nem kritika, mi alább olvasható, úgy gondoltam, mindenkinek (nekem mindenféleképpen) jobb lesz, ha valami hangulatos riportszeruséget írok, elmesélem, hogyan töltöttem egy szép napos péntek délutánt.
Finoman megkerülöm a dolgomat, és inkább úgy kezdem, hogy gyönyörű időnk volt, bár kissé hűvös, amikor a fotós kollégával találkoztunk a Belvárosi mozi előtt április 27-én délután. Volt még egy óra Eszenyi Enikő estjének meghirdetett kezdéséig, de szép számmal ődöngtek emberek a téren. Ki moziba ment volna, ki színházba, ki kávézni a sarki puccosba, mi a dolgunkra vártunk. Dolgunk tárgya negyed hét környékén meg is jelent, hosszú fekete kabátot viselt, tartása görnyedt volna, mondhatni, meggyötört. S bár vagy tizenöt méter választott el tőle, ebből a képből rutinosan rájöttünk, nem lesz itt interjú Eszenyivel, az eloadás elott legalábbis biztosan nem.
 
A gyönyörben nincs középút - mondta egy piros szőrös bunda.
 
Különösebben nem zaklatta ez fel a lelki békémet, mert a nap még mindig szépen sütött, s pontosan ezt vártam. A naptól is, Eszenyitől is. Hét előtt öt perccel megérkeztek a tévés kollégák is, kicuccoltak a kocsiból, beviharzottak a moziba, majd igen hamar kiviharzottak onnan, visszacuccoltak a kocsiba, s elhúztak. Mint valami látomás. A nap még mindig sütött azonban, már amennyire április végén este hét órakor erre képes, így én és a fotós kolléga még mindig vártunk. Sok másik emberrel egyetemben az utcán, merthogy a Zsigmond Vilmos-terem ajtaja zordan összezárt. De nemsokára végre bemehettünk, s kezdodött a móka.
Fotózni, persze, nem lehetett, így a mellékelt képet tekintsétek lopott ajándéknak, mert azért mégiscsak. Tehát, ott tartottam, hogy elkezdodött a móka: „a gyönyörben nincs középút" – mondta egy piros szőrös bunda a színpadon, nekem meg az jutott eszembe, hogy ő csak tudja. A zongoránál Darvas Ferenc teljes és önkéntes háttérben maradással, előtte egy noszemély Felugossyt dalol, majd Karafiáthot szaval – az alternatív trend mintapéldányait. A közönség pedig körülöttem elalél. Nekem hiányzik a napsütés, a tiszta hangok, a helyes lélegzetvétel. És nem érdekel, hogy Eszenyi mindig is felvállalta a hibáit, az sem érdekel, hogy ettol olyan emberi vagy olyan esendo. Az érdekel, hogy ez a no alapította a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítványt, amelynek célja a fiatalok egészséges életmódra nevelése, a drogfogyasztás megelozése, csökkentése, de vajon a 12-18 éves korosztály számára hiteles lehet-e ő? Mert számomra nem.
Közben lement egy Tóth Kriszta-szöveg is, mialatt én azt játszottam, hogy becsuktam a szememet, és úgy hallgattam. Hernádit. Merthogy úgy tunt. Pislogtam, mint amikor a festék belemegy az ember szemébe, hátha a következő kinyitásnál már tényleg Hernádi lesz a színpadon, de nem. Közben a közönség még mindig elalélva, így az olvasó valószínűleg a százból egy véleményét van szerencsés...
Az ötödik dal környékén tör rám a szokásos szorongás, hogy nyilvánvalóan én nem értem azt, amit mindenki más, bizonyára ez most abszurd a színpadon, és azért ez az esetlenség, de van nekem egy fixa ideám, hogy az abszurdnak célja van. Azért abszurd. S itt nem találom a miértre a választ.
„Viharban minden lyuk öbölnek látszik" – mondja, s nem tudom eldönteni, vajon ez irónia lehet-e vagy önirónia, s most a szexen túli átvitt értelemre gondolok. A mindenségre.
Aztán még szaval, dalol és öltözködik sokat, hogy végre elérjünk a Szomorú vasárnapig, ami gyönyörű volt. Kitartott tiszta hangok, ugyanilyen érzések – tökéletes. S megbocsátottam volna mindent miatta, ha nem jött volna még két dal.
Pölös Zsófia

DSC_2991_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár