2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2007  --  14. szám - 2007. október 24.  --  Kultúra
Készül az első online musical
Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című regényéből készül musical a világhálón; az interneten az érdeklődők betekinthetnek a 2009-ben bemutatandó darab születésébe, sőt akár közre is működhetnek abban.
A 8x80 névre elkeresztelt művészeti projekt elindítása alkalmából a szegedi Reök-palotában rendeztek találkozót az őszi Kulturális Fesztivál keretében. Janik László, a produkció ötletgazdája elmondta, a világ megváltozott, a mai zűrös időkben, amikor nagyon sok mindenre, főként a kultúrára nincs pénz, akkor az a kötelességünk, hogy a kevesebb, de célirányosan elosztott forrásokból is működőképes, színvonalas, nagy formátumú produkciókat hozzunk létre.
A színész-rendező szerint az internet biztosította közeg alkalmas erre. Az, hogy milyen darab születik a 640 napig tartó kísérlet végén, attól függ, kik vesznek részt a projektben, s milyen ötleteik lesznek – tette hozzá a darab szövegkönyvét is készítő művész.
A www.8x80.hu honlap olvasói a 2009. július 10-én bemutatandó darab megírásának első sorától a premierig végigkísérhetik, véleményezhetik és alakíthatják a mű születését. Az alkotók a munkafolyamatot nyolc egyenlő nyolcvannapos szakaszra bontották. Az első, idén karácsonyig tartó fázisban készül el a darab szövegkönyve, a nyolcvanoldalas műből átlag naponta egy oldal kerül fel a weboldalra. Lapzártánkkor már az első felvonás hatodik képe is olvasható volt, melyben Phileas Foggot követve a nyomozók is hajóra szálltak, hogy átkeljenek a csatornán.
A második nyolcvan napban a zeneszerzőé, Mátyássy Szabolcsé a főszerep, majd következik a mű befejezése s a hangszerelés.  Jövő nyáron kezdodik el a szereplők válogatása, melyben szintén fontos szerepet játszik majd az internet, hiszen a jelentkezők a projekt honlapján találnak meg minden szükséges segédanyagot, és bemutatkozó videóikat is ide tölthetik majd föl. Az ötödik fázis a személyes találkozóké, meghallgatásoké, a hatodik pedig a stábmunkáé, ekkor a szereplők tanulnak, a tervezők terveznek, a rendező felkészül. 2009 elején elindulnak a reklámok, áprilisban pedig megkezdődnek a próbák, s végül jön a bemutató. A premier helyszíne még kérdés, ha jól sikerül a közösségi projekt, lehet akár a Papp László Budapest Sportaréna is.
F. J.
Bezár