2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2010  --  5. szám - 2010. március 29.  --  Kultúra
Kon­cert a Ti­sza vé­del­mé­ért
„Tölt­sünk egy es­tét kö­zö­sen uno­ká­ink jö­vő­jé­ért, a Ti­szá­ért!” Ez­zel a gon­do­lat­tal vár­ták már­ci­us 23-án a Ti­sza jö­vő­jé­ért ag­gó­dó­kat az újszege­di Ren­dez­vény­ház­ba.
Címkék: Kultúra
tiszakoncert
A művészet erejével a környezetért. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba
Egy nap­pal a Víz Vi­lág­nap­ja után, már­ci­us 23-án tar­tot­tak ado­mány­gyűj­tő kon­cer­tet a Ti­szá­ért. Meg­tud­hat­tuk, a szer­ve­ző, a To­kaj, Szol­nok és Sze­ged vá­ro­sát ös­­sze­kö­tő Kár­pá­tok-Ti­sza Nem­zet­kö­zi Fej­lesz­té­si Egye­sü­let kez­de­mé­nyez­te a ci­án­el­le­nes Ti­sza-me­mo­ran­du­mot. Eh­hez az ös­­sze­fo­gás­hoz meg­an­­nyi ma­gyar szer­ve­zet és ma­gán­sze­mély is csat­la­ko­zott már. A cso­por­to­su­lás fő cél­ja, hogy a Ti­sza a jö­vő­ben ne szen­ved­hes­sen újab­b, ha­son­ló ká­ro­so­dást. Az egye­sü­let a tá­mo­ga­tók se­gít­sé­gé­vel sze­ret­né el­ér­ni, hogy az Eu­ró­pai Par­la­ment vég­re na­pi­rend­re tűz­ze a cian­idos tech­no­ló­gia al­kal­ma­zá­sá­nak be­szün­te­té­sét a kon­ti­nen­sen. A kedd es­ti kon­cert (mely­nek fő­véd­nö­ke Szat­má­ri Sán­dor egye­te­mi ta­nár, az SZTE Kí­sér­le­ti Fi­zi­kai Tan­székének ve­ze­tő­je volt) és elő­adás is ezt a moz­gal­mat erő­sí­tet­te, hi­szen min­den Ti­sza men­ti te­le­pü­lés­nek, nagy­vá­ros­nak jól fel­fo­gott ér­de­ke a fo­lyó vé­del­me.
A Me­mo­ran­dum Mára­marosért, Veres­patakért, a Ti­szá­ért em­lék­irat­ban az áll, hogy im­már tíz év telt el Eu­ró­pa egyik leg­na­gyobb kör­nye­ze­ti, ter­mé­sze­ti ka­taszt­ró­fá­ja, a Ti­szát és mel­lék­fo­lyó­it ért ci­a­nid- és nehézfém­szen­nyezés óta. „A Ti­sza-völ­gyet ve­szé­lyez­te­tő ka­taszt­ró­fa koc­ká­za­ta új­já­é­led!” – ol­vas­ha­tó a do­ku­men­tum­ban. Ez eset­ben a hi­va­ta­los irat va­ló­di ér­de­ke­kért szól, fi­gye­lem­fel­kel­tő és át­te­kint­he­tő fo­gal­ma­zás ez Ma­gyar­or­szá­gon és ezen­fe­lül Kö­zép-Eu­ró­pa meg­ha­tá­ro­zó sík­sá­gán, az Al­föld­ön ke­resz­tül íve­lő fo­lyó­ért. Az újszege­di Ren­dez­vény­ház­ban élő­ben is meg le­he­tett te­kin­te­ni az ira­tot, amely a cian­idos tech­no­ló­gia al­kal­ma­zá­sa el­len szól. Ez is csak azt ta­nú­sít­ja, hogy so­kak szá­má­ra mai na­pig ki­tö­röl­he­tet­len a tíz év­vel ez­előt­ti, Ro­má­ni­á­ból ka­pott cian­id­szen­nyezés em­lé­ke, mely nemcsak a fo­lyót, de víz­rend­szer­ének víz­fo­lyá­sa­it is el­ér­te. Ta­lán so­kan nem is em­lé­kez­nek már, de a ka­taszt­ró­fa 2000-ben két hul­lám­ban ér­ke­zett hoz­zánk. Elő­ször a ja­nu­á­ri ci­a­nid-, majd már­ci­us­ban egy nagy mennyi­sé­gű nehézfém­szen­nyezés szin­tén Ro­má­ni­á­ból. Ezt a meg­ál­lít­ha­tat­lan fo­lya­ma­tot Ma­gyar­or­szá­gon úgy pró­bál­ták eny­hí­te­ni, hogy a kis­kö­rei víz­tá­ro­zó­ban több mil­lió kör­mé­ter vi­zet tar­tot­tak vis­­sza, ami­vel ké­sőbb fel tud­ták hí­gí­ta­ni a szen­­nye­ző­dést.
Eg­ri Sán­dor, az est há­zi­gaz­dá­ja ki­tar­tó mun­ká­val szá­mos cso­por­to­su­lást győ­zött meg a me­mo­ran­dum lét­fon­tos­sá­gá­ról. A tel­jes­ség igé­nye nél­kül eb­be a sor­ba tar­to­zik a Green­peace Ma­gyar­or­szág, a Ma­gya­rok Vi­lág­szö­vet­sé­ge, a To­ka­ji Ter­mé­szet­ba­rát­ok Egye­sü­le­te, a Ti­szán­tú­li Ter­mé­szet­vé­dők Tár­su­la­ta, a Tisza­kür­ti Ar­bo­ré­tum, a Ti­sza Víz­gyűj­tő Prog­ram­ré­gió Ön­kor­mány­za­ti Tár­su­lás, il­let­ve egyéb ak­tív ter­mé­szet­vé­dő egye­sü­let és szak­lap.
A sze­mé­lyes hang­vé­te­lű, igen­csak el­gon­dol­kod­ta­tó nyi­tó­be­szé­dek után a zen­tai Mécs­vi­rág együt­tes adott kon­cer­tet. A Ti­szá­hoz kap­cso­ló­dó ver­se­ket Krnács Eri­ka elő­adó­mű­vész, Haj­nal An­na, Mé­szá­ros Krisz­ti­na és Zsol­dos Er­vin vers­ének­lő tol­má­cso­lá­sá­ban hall­hat­tuk. Ezt kö­vet­te A Ti­sza le­gen­dá­ja, a szen­te­si Hor­váth Mi­hály Gim­ná­zi­um di­ák­ja­i­nak elő­adá­sa. A nép­ze­nei vo­na­lat erő­sí­tet­te a 2002-ben a ko­ráb­bi al­győi Ha­gyo­mány­őr­ző Együt­tes­ből ala­kult Al­győi Ha­gyo­mány­őr­ző Ci­te­ra­ze­ne­kar. A prog­ram zá­ró­ese­mé­nye a több mint tíz­éves Sto­ryville Jazz Band ze­ne­kar fel­lé­pé­se volt, ők az 1920-as évek New Orlean­s-i dal­lam­vi­lá­gát őr­zik re­per­to­ár­juk­ban. Bár a kö­zön­ség lét­szá­ma nem volt túl bő, a szán­dék így is cél­ba ért, és az üze­net foly­tat­ja az út­ját, amíg a Ti­sza men­tén élő em­be­rek mind­egyi­ké­hez el­jut.
Bár egy sík­sá­gon gya­ko­ri­ak az ára­dá­sok, de ez­után a fo­lyó re­ge­ne­rá­ló­dá­sa ré­sze a ter­mé­szet kör­for­gá­sá­nak. A cian­idos szen­­nye­zés után azon­ban a Ti­sza gaz­dag élő­vi­lá­gá­nak re­ge­ne­rá­ló­dá­sa hosszabb és je­len­tő­sen ne­he­zebb fo­lya­mat­tá vált. A ren­dez­vény szer­ve­zői és részt­ve­vői is mind ugyan­azt az üze­ne­tet sze­ret­ték vol­na köz­ve­tí­te­ni, épp csak más és más mó­don. A Ti­sza nem csak egy fo­lyó.

Ba­kó Mar­git Szi­bil­la

Bezár