2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2010  --  8. szám - 2010. szeptember 13.  --  Kultúra
Mű-Terem - Szö­ged hírös vá­ros
Címkék: Kultúra

muteremAu­gusz­tus 18-án nyílt meg a Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um leg­újabb ál­lan­dó ki­ál­lí­tá­sa Szö­ged hírös vá­ros cím­mel. A tár­lat fő té­má­ja a sze­ge­di­ség, a vá­ros és a hoz­zá tar­to­zó nagy­táj pa­rasz­ti vi­lá­gá­nak be­mu­ta­tá­sa.
A ki­ál­lí­tá­son töb­bek kö­zött azt is meg­tud­hat­juk, hogy a vá­ros fej­lő­dé­sé­nek egyik alap­jai a Ma­ros és Ti­sza men­ti ke­res­ke­de­lem. A 18. szá­zad ele­jén kép­zett ha­jó­ács­ok te­le­ped­tek le a kör­nyé­ken, az ál­ta­luk ké­szí­tett só-, bor- és ga­bo­na­szál­lí­tó ha­jók or­szág­szer­te köz­ked­velt­té vál­tak. Év­szá­zad­okon át a sze­ge­di pol­gá­rok meg­él­he­té­sé­nek egyik el­ső szá­mú for­rá­sa az ál­lat­te­nyész­tés volt. A ki­ál­lí­tá­son szá­mos, az ál­lat­tar­tás­hoz szük­sé­ges tech­ni­kai esz­köz lát­ha­tó, mint például a ju­hászélet el­en­ged­he­tet­len kel­lé­kei.
Sze­ged kör­nyé­kén a sző­lő­ter­mesz­tés a 19. szá­zad vé­gén ter­jedt el. Az eh­hez hasz­ná­la­tos tech­ni­kai esz­kö­zök je­len­tős vál­to­zá­so­kon men­tek át a hos­­szú évek alat­t, ezt a ki­ál­lí­tott tár­gya­kon is meg­ta­pasz­tal­hat­ják a lá­to­ga­tók. Az ös­­sze­ál­lí­tás­ból meg­is­mer­het­jük to­váb­bá a hí­res sze­ge­di pap­ri­ka ter­mesz­té­sé­nek ha­gyo­má­nya­it és esz­kö­ze­it vagy épp azt, ho­gyan ké­szül­tek azok a sze­ge­di bics­kák (hal­bics­ka vagy tisz­abic­ska), me­lyek az­tán or­szág­szer­te is­mert­té vál­tak.
A hím­zett ma­gas sar­kú sze­ge­di pa­pucs a vá­ros ha­tá­ra­in kí­vül is jól is­mert. Az ut­cák le­kö­ve­zé­se után vált di­va­tos­sá ezek ut­cai vi­se­lé­se. Az 1920-as évek­ben a kö­zép­osz­tály szá­má­ra is köz­ked­velt lett, és így a pa­pucs – mint a kiállításon is látható – Sze­ged szim­bó­lu­má­vá vált.
A több hó­na­pig elő­ké­szí­tett tár­la­ton több mint negy­ven ar­chív fo­tó és kö­zel két­száz ré­gi tárgy se­gít­sé­gé­vel mu­tat­ják be a sze­ge­di nép­élet vál­to­zá­sa­it. Ki­emelt té­mák a Ti­szá­hoz kap­cso­ló­dó te­vé­keny­sé­gek, a ho­mo­ki gaz­dál­ko­dás, a hí­res­sé vált kis­ipar­ok – pa­pu­csos, ké­ses mes­ter­ség –, a gyé­kény­szö­vés, a né­pi épí­té­szet sa­já­tos­sá­gai, il­let­ve a so­ka­kat von­zó al­só­vá­ro­si bú­csú is.

Petró Ju­li­an­na

Bezár