2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2010  --  2. szám - 2010. február 15.  --  Kultúra
Szö­ged hírös vá­ros
Új nép­raj­zi ki­ál­lí­tás nyí­lik a Kul­túr­pa­lo­tá­ban
Címkék: Kultúra
„Szö­ged hírös vá­ros” cím­mel új ál­lan­dó nép­raj­zi tár­la­tot ren­dez­nek a Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um nép­raj­zos mu­ze­o­ló­gu­sai. A tár­lat fő mon­da­ni­va­ló­ja a „sze­ge­di­ség”: a vá­ros és a hoz­zá tar­to­zó nagy­táj pa­rasz­ti vi­lá­gá­nak be­mu­ta­tá­sa. A ré­gi, 19 éves nép­raj­zi ki­ál­lí­tás már csak két hé­tig lát­ha­tó.
Az új ál­lan­dó nép­raj­zi ki­ál­lí­tás ki­emelt té­mái a Ti­szá­hoz kap­cso­ló­dó te­vé­keny­sé­gek, a ho­mo­ki gaz­dál­ko­dás és a pap­ri­ka­ter­mesz­tés, a hí­res­sé vált kis­ipar­ok – pa­pu­csos, ké­ses mes­ter­ség –, a gyé­kény­szö­vés, a né­pi épí­té­szet sa­já­tos­sá­gai és a so­ka­kat von­zó al­só­vá­ro­si bú­csú. A lá­to­ga­tók el­iga­zo­dá­sát, el­mé­lyü­lé­sét a te­rem több pont­ján is el­he­lye­zett in­for­ma­ti­kai esz­kö­zök se­gí­tik majd, ame­lyek se­gít­sé­gé­vel kü­lön­bö­ző hang­ef­fek­tu­sok, film­rész­le­tek is meg­je­le­nít­he­tő­vé vál­nak.
Új­don­ság lesz a tár­lat­hoz kap­cso­ló­dó, önál­ló „mi­ni” web­site, ahol lá­to­ga­tói fó­rum is nyí­lik az ér­dek­lő­dők és vé­le­ményt for­má­lók szá­má­ra. A ki­ál­lí­tás szin­te tel­jes költ­sé­gét pá­lyá­za­ti tá­mo­ga­tás­ból fe­de­zi az in­téz­mény. A lát­vány­ter­vek, ren­de­zés és épí­tés költ­sé­ge­it az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um ál­tal in­dí­tott ALFA-program ke­re­té­ben szer­zett tá­mo­ga­tás­ból, a mul­ti­mé­di­ás esz­kö­zök be­szer­zé­sét a Nem­ze­ti Fej­lesz­té­si Ügy­nök­ség ál­tal a mú­ze­u­mok is­ko­la­ba­rát fej­lesz­té­sé­re szánt ke­ret­ből fi­nan­szí­roz­za a mú­ze­um. A be­ru­há­zás tel­jes költ­ség meg­ha­lad­ja a negy­venmil­lió fo­rin­tot.
Az 1991-ben nyílt „Csong­rád me­gye nép­mű­vé­sze­te” cí­mű tár­lat feb­ru­ár 28-ig lá­to­gat­ha­tó. A nagy­si­ke­rű ki­ál­lí­tás tár­gyai kö­zel húsz év után vis­­sza­ke­rül­nek ré­gi he­lyük­re: a me­gye öt mú­ze­u­má­nak rak­tá­ra­i­ba. A sze­ge­di Mó­ra-mú­ze­um to­váb­bi ter­vei kö­zött ter­mé­szet­tu­do­má­nyi és nép­raj­zi lát­vány­tár ki­ala­kí­tá­sa is sze­re­pel, így a tár­gyak egy ré­sze – si­ke­res pá­lyá­zat ese­tén – új­ra lát­ha­tó lesz az épü­let föld­szint­jén.
Bezár