2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2010  --  2. szám - 2010. február 15.  --  Kultúra
SZTEage a Köl­csey ut­cá­ban
A bel­vá­ros szí­vé­ben vér­be­li kul­tu­rá­lis köz­pont ala­kult a sze­ge­di Egye­te­mi Hall­ga­tói Ön­kor­mány­zat jó­vol­tá­ból. A SZTEage in­nen­től már nem­csak a Sze­ge­di Egye­te­mi Szín­pa­dot ta­kar­ja, ha­nem egy kul­tu­rált szó­ra­ko­zó­he­lyet is a Köl­csey ut­cá­ban.
Címkék: Kultúra

A kez­de­mé­nye­zés nem ke­ve­sebb­re vál­lal­ko­zik, mint he­lyet biz­to­sí­ta­ni a négy iga­zán meg­ha­tá­ro­zó mű­vé­sze­ti irány­zat: a mo­zi, a ze­ne, a ki­ál­lí­tás és a szín­ház szá­má­ra. A köz­re­mű­kö­dők a sze­ge­di la­ko­so­kat is igyek­szik meg­cé­loz­ni vál­to­za­tos prog­ra­mok­kal, de a kez­de­mé­nye­zés iga­zán­di­ból az egye­te­mis­ták­tól és az egye­te­mis­ták­nak szól.

szteage
A belváros szívében nyílt meg az új hallgatói kulturális központ. Fo­tó: Se­ges­vá­ri Csa­ba
„A gon­do­lat Tö­rök Márk­tól, az EHÖK el­nö­ké­től szár­ma­zik, aki a SZTEage lét­re­jöt­té­vel a sze­ge­di egye­te­mi szín­ját­szást sze­ret­né új­ra­élesz­te­ni. So­kan még ta­lán em­lé­kez­nek a 2004-es, az SZTE Kul­tu­rá­lis Iro­da és a Sze­ge­di Nem­ze­ti Szín­ház szer­ve­zé­sé­ben, az EHÖK tá­mo­ga­tá­sá­val lét­re­jött Ist­ván, a ki­rály elő­adás­ra. Az or­szág­ban egyéb­ként is szá­mos egye­te­mi szín­pad mű­kö­dik. A jö­vő­re va­ló te­kin­tet­tel már van­nak olyan ter­ve­ink, hogy más egye­te­mi vá­ro­sok szín­ját­szó kö­re­it is meg­hív­juk ide. Azon­ban egy­elő­re fő­leg ar­ra igyek­szünk össz­pon­to­sí­ta­ni, hogy a he­lyi hall­ga­tók szá­má­ra biz­to­sít­sunk esé­lyt, mert ren­ge­teg di­ák van a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­te­men is, aki szí­ve­sen hal­lat­ná ná­lunk a hang­ját. Az itt dol­go­zók is hall­ga­tók, és a fel­lé­pők kö­zött is fő­leg di­á­kok so­ra­koz­nak a feb­ru­á­ri és kö­zel­gő ren­dez­vé­nye­ken” – mond­ta Hor­váth Vik­tor, az SZTE Egye­te­mi Hall­ga­tói Ön­kor­mány­za­tá­nak saj­tó­fő­nö­ke a meg­nyi­tó és táv­la­ti ter­vek kap­csán.
„Olyan he­lyet sze­ret­tünk vol­na lét­re­hoz­ni, aho­vá, ha nincs is konk­rét mű­sor, bár­ki le tud jön­ni – egy ká­vét meg­in­ni, vagy be­szél­get­ni a ba­rá­ta­i­val. Egy olyan köz­pon­tot, ahol a hely szel­le­mé­nek meg­fe­le­lő ze­ne szól, és me­rő­ben nyi­tott a mű­vé­szet kü­lön­fé­le ága­za­ta­i­ra. És per­sze egy­szer­smind min­den­ki szá­má­ra el­ér­he­tő be­mu­tat­ko­zá­si le­he­tő­sé­get ad. Egy he­lyet, ami a sa­já­tunk. Szen­drényi Dá­ni­el, a SZTEage prog­ram­szer­ve­ző­je gon­dos­ko­dik a fel­lé­pők szű­ré­sé­ről. A le­en­dő elő­adók és ki­ál­lí­tók több­sé­ge va­ló­szí­nű­leg nem pro­fi még, ha­nem in­kább te­het­sé­ges, iga­zán lel­kes és su­gár­zó pro­duk­ci­ót nyúj­tó mű­vész, így fon­tos tu­da­tá­ban len­nünk an­nak, mi és ho­gyan ke­rül­jön a SZTEage szín­pa­dá­ra. Alap­ve­tő­en a fi­a­ta­los, di­na­mi­kus pro­duk­ci­ó­kat je­lent­ke­zé­sét vár­juk” – tet­te hoz­zá.
A hely­szí­nen egyéb­ként a hely szel­le­mé­nek meg­fe­le­lő­en SZER, az online is el­ér­he­tő Sze­ge­di Egye­te­mi Rá­dió adá­sa szól. A SZTEage moziterme pe­dig elő­a­dá­son­ként 60-70 fő szá­má­ra tud he­lyet biz­to­sí­ta­ni. A je­len­le­gi ter­vek sze­rint a sze­ge­di Grand Caféhoz ha­son­ló­an ere­de­ti művész­mozi ala­kul itt, ahol ter­mé­sze­te­sen a ré­gi és új mű­vész­fil­mek kap­nak nagy hang­súlyt. A moziter­men kí­vül egyéb­ként egy han­gu­la­tos, 25-30 fős be­fo­ga­dó­ké­pes­sé­gű ká­vé­zó­rész vár­ja a ven­dé­ge­ket.
A SZTEage mun­ká­já­ban a kö­zel­jö­vő­ben részt vesz­nek a Sófi Jó­zsef a Sze­ge­di Te­het­sé­ge­kért Ala­pít­vány ál­tal tá­mo­ga­tott bi­o­ló­gus­hall­ga­tók mel­lett ön­te­vé­keny kö­rök, szín­ját­szó tár­su­la­tok, és he­ti több al­ka­lom­mal a Le­gyen a ze­ne min­den­kié jel­szó­val úgy­szin­tén fel­lép­nek az SZTE Ze­ne­mű­vé­sze­ti Ka­rá­nak mu­zsi­ku­sai. Lesz itt sal­saeste is feb­ru­ár vé­gén a Salsa Huani­ta ze­ne­kar­ral, ezen­kí­vül pe­dig meg­te­kint­het­jük majd Már­kus Ró­bert, az SZBK ku­ta­tó­já­nak ki­ál­lí­tá­sa mel­lett Bubla Éva fes­tő ké­pe­it is, il­let­ve az ArtStab pro­duk­ci­ó­it (pél­dá­ul Jim Mor­rison-est). A fil­mek ked­ve­lő­it mozidé­lután vár­ja dél­után négy­től, egy hé­ten több­ször is. Így a SZTEage mel­lett több érv is szól­hat, de ta­lán a leg­szem­be­tű­nőbb po­zi­tí­vum a nyit­va tar­tás, hi­szen egész hé­ten 14 órá­tól reg­gel 6-ig sok sze­re­tet­tel vár­ják a lá­to­ga­tó­kat.

Ba­kó Mar­git Szi­bil­la

Bezár