Hazánk egyik legnagyobb múltra visszatekintő szakmai találkozóját és vásárát, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat hagyományosan akkor tartják, amikor egykor az állatokat kihajtották a legelőre, vagyis Szent György-nap környékén. A több tízezer látogatót és szakembert vonzó rendezvényhez kapcsolódva juhásztalálkozót is tartottak Hódmezővásárhelyen, immár huszonhatodszor.
 |
Az alföldi tradíciók is megjelennek a juhászversenyen. Fotó: szegy
|
A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ) és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (SZTE MGK) közös rendezvényét 2008-tól új helyszínen rendezik, a Takács Ferenc Képző Központban.
Itt már a korábbi típusú juhászverseny lebonyolításához nem volt elég hely, továbbá a diákok is a modern módszereket tanulják az állattartásról, így a szervezők megújították a találkozó programjait.
A juhásztalálkozó vendégeit Bodnár Károly, a Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte, majd Horn Péter, a főszervező MJKSZ elnöke szólt a megjelentekhez.
A tradíciók őrzését hivatott szolgálni a juhászat ősi hagyományainak megismerését segítő kiállítás, illetve a képző központ kertjében népi iparművészek, juh- és kecsketej-termékek, ajándéktárgyak, szakmai kiállítók kaptak helyet.
Igazán sokszínű programsorozatot állított össze a juhásztalálkozóra az SZTE MGK, minden korosztályra gondoltak a szervezők. A nap folyamán délelőtt tíz órától népzenei műsorokkal is szórakoztatták a vendégeket, továbbá az MGK standján állatprém-felismerő játékkal, rejtvénnyel, ügyességi teszttel, színezővel és állatpreparátumokkal várták a gyerekeket.
A vendégek kulináris élményekkel is gazdagodtak, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó, juh- és kecsketermékből helyben készülő ételek versenyén illatos és ízletes mérkőzést vívnak egymással a csapatok. Kóstolásra is mód nyílt természetesen, és mivel az ország szinte minden részéből érkeznek versenyzők, a tájjellegű ételekből sem volt hiány. Szabó Zoltántól, az MGK PR-referensétől megtudtuk, hogy idén először nem csak bográcsos ételeket készíthettek az indulók, mindössze annyi volt kikötve, hogy az étkek alapanyaga kecske, illetve juh legyen. Az egyik legkülönlegesebb étel talán a pirított báránymáj volt, amit a bajai csapat készített.
Az érdeklődők részt vehettek a juh- és kecsketenyésztők szakmai fórumán, amelynek idén különös aktualitást adott az állatok elektronikus jelölésének bevezetése. Márh András korábbi szakállamtitkár az „Amit tudni kell és lehet a juhok és kecskék elektronikus jelöléséről” címmel rendezett fórumon beszámolt arról, hogy a chipes állatjelölésre az uniós normákhoz való igazodás miatt van szükség. Ez drágább, mint a korábban alkalmazott jelölő, ám az EU az árkülönbözetet megtéríti a magyar gazdáknak.
A juhásztalálkozó immár szerves része az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napoknak, így a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara a kiállítás helyszínén standot is állított az egyik csarnokban a hagyományosan Szent György-nap környékén tartott nagyszabású szakmai találkozón. Mivel jelenleg nincs beiskolázási időszak, a kar ezúttal OKJ-s és posztgraduális képzéseit, továbbá az általa szervezett tanfolyamokat mutatta be az érdeklődőknek.
Varga Anna