2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  11. szám - 2005. május 17.  --  Egyetemi élet
EGYÜTTMűKÖDÉSI SZERZŐDÉST ÍRT ALÁ Eszéken Margita Pavlekovic, a Josip Juraj Stossmayer Egyetem Tanárképző Kar dékánja és Horváth Béla, a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Karának főigazgatója. A megállapodás vendégoktatók fogadásában, hallgatók cseréjében (graduális és posztgraduális szinten) és a tudományos területen való együttműködésben, közös pályázatok készítésében nyilvánul meg. A megállapodás egy már működő kapcsolatot rögzít. Ez év januárjában húsz eszéki hallgató vett részt módszertani gyakorlaton Szekszárdon, nyáron pedig szekszárdi főiskolások utaznak természet- és környezetismereti táborba a tengerpartra.
 
A IV. ORSZÁGOS EGYETEMI-FŐISKOLAI VERSMONDÓ VERSENYT rendezte meg a Magyar Versmondó Egyesülete május 6–7-én, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karán. A versenyen közel harminc, a hazai felsőoktatásban tanuló hallgató mérhette össze tudását. A legsikeresebbek meghívást kaptak a Radnóti Miklós Országos Versmondó Versenyre, ahol akár megszerezhetik az „Ország legjobb versmondója” címet is. A harminc versenyző szinte az ország minden részéről képviselte felsőfokú iskoláját. Érkeztek Nyíregyházáról, Szegedről, Pécsről, Budapestről és a közelben működő főiskolákról-egyetemekről egyaránt. A győzelmet Mocskonyi Gergely, a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója szerezte meg, aki két Weörös Sándor-verset adott elő.
 
A MISKOLCI EGYETEM HALLGATÓJÁT, Szobonya Tímeát választották a felsőoktatás legszebb hölgyévé május 7-én. A Miss Universitas felsőoktatási szépségversenyt harmadik alkalommal tartották meg. A legcsinosabb diáklányok vetélkedését az idei esztendőben a Debreceni Egyetem Lovardában rendezte meg a MESE Kht. A színpadi bemutatkozást (közös nyitótánc) utcai ruhás bemutató, majd a bikinis és estélyi ruhás felvonulás követte. A gálán a tizenhárom döntős hölgy nemcsak szépségét, hanem – a verseny mottójához híven: Szépek és okosak! – intelligenciáját is megmutathatta.
 
„VAJDA MIHÁLY FILOZÓFIÁJA” címmel rendezett tudományos konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Doktori Iskolája a „Kortárs Magyar Filozófusok Konferenciasorozat” keretében május 9-én. A rendezvényen több kortárs filozófus szólt a professzor munkásságának különféle aspektusairól, melyekre Vajda Mihály szóban reagált. Maga Vajda a konferencia kapcsán kijelentette: „Sokat tanulok. Senki nem hazudott, senki sem hamisított, csak én magam nem gondoltam ezeket a saját műveimről.” A gyümölcsöző diszkusszió az egész napos konferencia után várhatóan nyomtatásban is napvilágra kerül.
 
HALLGATÓI FOTÓKIÁLLÍTÁS NYÍLT május 9-én az ELTE Lágymányosi Eötvös Napok (LEN) keretében. A tizenhét egyetemista mintegy 800 képéből válogatott kiállításnak a Lágymányosi Déli-tömb adott otthont. A Fotópályázat 2005 címmel, egyetemistáknak kiírt pályázat keretében készült válogatás három témát járt körül: Emberek, Természet és „Budapest details”. A szervezők ezzel a pályázattal hagyományt szeretnének teremteni, igyekezvén minden évben megszervezni a kiállítást.
 
EGYETEMI EURÓPAI INFORMÁCIÓS IRODA NYÍLT GYŐRBEN, a Széchenyi István tanulmányi épületének aulájában. Az új információs irodát Czinege Imre, a Széchenyi István Egyetem rektora és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke nyitották meg május 9-én. Az iroda alpontként tagja lesz a Győr-Moson-Sopron megyei „Europe Direct” Információs Hálózatnak, s végpontként az „Eurodesk” hálózatnak. Az irodát – amely a Kohézió Közalapítvány és a Széchenyi István Egyetem támogatásával jött létre – az egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága a Karrier és PR Irodával, illetve a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesülettel közösen fogja működtetni.
 
A BUDAPESTI AUSZTRÁL NAGYKÖVETSÉG KERESKEDELMI KÉPVISELETE és az Ausztrál Oktatási Központ közös előadásokat tartott a Pécsi Tudományegyetemen május 10-én. A rendezvény azt célozta, hogy a hallgatók tájékoztatást kaphassanak az ausztrál, illetve az angliai tanulmányi lehetőségekről. Az Ausztrál Oktatási Központ számos tanulási lehetőséget kínál a távoli földrészen. Ezek az ajánlatok külföldi viszonylatban (Angliához és az USA-hoz képest) igen kedvező árfekvésűek, valamint tanulóvízum esetén munkavállalási lehetőségeket is kínálnak, amivel „vissza lehet keresni” a befizetett pénzösszeget. További információ a www.acehu.com weboldalon található.
 
ÁTFOGÓ EGYÜTTMűKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ május 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Continental Temic Telefunken Microelectronic Hungary Kft. A vállalat a Continental AG – a világ egyik legsikeresebb független autóipari beszállítója – magyarországi leányvállalataként azon felsőoktatási intézmények munkáját támogatja, melyek a magyar gazdasági élet számára korszerű ismeretekkel rendelkező, a nemzetközi piacon is helytálló, sokoldalú szakembereket képeznek. Az együttműködés területei: az oktatási infrastruktúra fejlesztése; kutatás-fejlesztési támogatás biztosítása az autóelektronikai áramkörök szerelési-kötési és védelmi technológiája területén; professzori és hallgatói ösztöndíjak létesítése a kiválóságok elismerésére; az egyetemen folyó sporttevékenység támogatása.
 
A GYAKORLATBAN MEGVALÓSULÓ MOBILITÁS volt a témája annak a konferenciának, amit a Tempus Közalapítvány rendezett május 13-án. A konferencia résztvevői a mobilitás minőségét és a mobilitáshoz való hozzáférést elemezték. Az oktatás és képzés különböző területeiről összegyűjtött európai és magyar jó példák bemutatásával a szervezők célja a már bevált gyakorlatok, megoldások terjesztése, és ez által további minőségi mobilitási programok megvalósulásának elősegítése. Több más terület mellett az európai oktatási célú mobilitás is kulcsszerepet tölt be az Európai Unió oktatáspolitikai elképzeléseiben. Bármilyen sok fiatalt is mozgat meg azonban, a mobilitás csak akkor lehet hatékony, azaz valódi, eredménnyel járó tanulási folyamat, ha megfelel bizonyos minőségi követelményeknek, és mindenki számára elérhető.

P12501191_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár