2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2005  --  11. szám - 2005. május 17.  --  Egyetemi élet
Nyári fesztiválkörkép
Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strand helyett fesztiválokra jár- legalábbis az ízig - vérig egyetemista biztosan. A nyár erre való. A Borfesztiválon egy pohár (a szerkesztőség ifjai és Imre kedvéért) száraz vörösbor mellett lelkileg felkészülhetünk az előttünk álló - hiszen tudjátok…
Amit a vizsgaidőszakban elfelejtünk (életbe vetett hit, közös buli a haverokkal, az egyetemista életérzés alapvető elemeit) azt a nyári fesztiválok idején visszakapjuk. A vizsgaidőszakot éppen hogy csak megúszva, még kísért bennünket a magyar nyelvészet szigorlat emléke, de mi már a konstrukciótípusokat felejtve, a hátizsákot és a túlélő-felszerelést (legalább 3 fogkefe, mert úgyis elhagyjuk) magunkhoz véve, mint a mesékben elindulunk.
Hová is?  Ez itt a kérdés. Extrém Sportsziget, WAN2 Fesztivál, a VOLT, Hegyalja, Efott, Sziget, SZIN és még sorolhatnám. Ilyenkor bizony gondban vagyunk, mert ugye jó lenne mindenhol ott lenni, de a többség meggondolja, hogy hová fizeti ki a belépőket (a sörről/borról nem is beszélve). Ha eldöntöttük, hogy merre, mikor, meddig, akkor aggódó anyuka ide, nagymama oda, megyünk, és semmi sem állíthatja meg az embert.
A fesztiválnak megvan a maguk sajátos hangulata.
Efott: reggel 8-kor a vonatállomáson, talán még reménykedünk, hogy feljutunk a vonatra, de nem. Hegyalja: úgy cakompakk sár az egész a zuhogó eső után, de jó nagyon. Extrém Sportsziget: Slipknot, amiről sajna lemaradtunk, de a haverok szerint felejthetetlen volt, ahogy a VOLT fesztivál is, ami a jánossomorjai kolléga szerint ráadásul kulturált is. SZIN: medence, abszint, eltévedt sms-ek. Sziget: minden, amit elképzeltünk és az is, ami addig elképzelhetetlen volt.
A legszebb az egészben, hogy a nyár elmúltával még az akkor apróbbnak-nagyobbnak tűnő kellemetlenségek megszépülnek, és a legnagyobb sztorikat ezekről meséljük az otthon maradt, kevésbé vállalkozó kedvű emberkéknek. És milyen jó is ez, ugye? Na ugye…
Ha azt tervezzük, hogy az egész nyarat végigbulizzuk, akkor kezdhetjük az év legextrémebb hétvégéjével, hiszen az év leglátványosabb és legpörgősebb sporthétvégéjét ígéri, az idén Extrém Sportszigetre keresztelt őrület, ahol két nap alatt felvonul az extrém- , trend- és freesportok majd’ összes válfaja. Június 11-12-én a Stadion-körgyűrű, a Szoborpark és környéke kiegészülve a Sportarénával kis honunk és a régió legnagyobb extrémsport-expójává alakul, teret engedve az elmaradhatatlan zenei programoknak is. Majd’ valamennyi programhelyszín kiegészül zenei programokkal, dj-kkel, live act-ekkel és koncertekkel rap, hiphop, rock, hardcore és ska kategóriákban. A rendezvény nagyszínpada idén is a Szoborparkban épül fel, ahol az első nap a hiphop jegyében zajlik, külföldi sztárokkal, másnap pedig a rock-ska-alter vonal kerül terítékre. De időnk alig lesz kiheverni ezt az őrületet, hiszen június 30-a, és július 3-a között már Mezőtúron ünnepelünk a WAN2 Fesztiválon. A fellépők névsora már kialakult. A teljesség igénye nélkül néhány név: Kispál és a Borz, Belga, Ladánybene 27, Tankcsapda, Hooligans, Depresszió, Besh O Drom, Amorf Ördögök, Colorstar, Neo, Anima Sound System, Másfél, Zanzibár, Akela, Replika, Blind Myself, mintegy 80 magyar fellépő és világsztárok is, ezúttal minden korábbit meghaladó menynyiségben és minőségben: a trash metal new yorki ikonjai: az Anthrax, az ex Sepulturás Max Cavalera Soulfly zenekara és a táncosabb kedvűeknek a Freestylers! Dj-k ből sem lesz hiány, aki számít az underground tánczenékben itt lesz: többek közt Palotai, Naga, Titusz valamint a drum&bass kedvelőknek: Roni Size egyik társa a Full Circle kiadós Dj SUV Angliából. Mellesleg készülőben van a soproni VOLT Fesztivál programja is,
s már biztos, hogy a hűség városában fellép idén nyáron az Egyesült Államokból érkező Thievery Corporation, a szintén tengerentúli jazz/hip-hop banda, a US3, itt lesz  Sergent Garcia, aki 2002-ben már egyszer fergeteges koncertet adott a Szigeten és hallható lesz az elektronikus alapokra épülő akusztikus jazzt játszó német  is. Roni Size-ot majdnem kihagytam- vétek lett volna…  A hazai fesztiválpaletta egyik legszínesebb programkínálatot nyújtó eseménye, a VOLT Fesztivál idén július 6-7-8-9-én várja a soproni Lővér Kempingbe látogatóit. Hajrá!!!  
Július 13-17-e között indul a Hegyalja Fesztivál, Tokaj-Rakamazon, ahol a part szabad! 6 zenei színpad és 15 változatos programhelyszín mellett Tokaj, a világörökség része, a Tisza és a Bodrog festői környezete ideális helyszín a nyári kikapcsolódásra. Zenei kínálatban immár bizonyos, hogy továbbra is a vidéki rendezvények közül a legnagyobb jön létre közel 160 fellépő, 4 napon át szórakoztatja majd a fesztivállátogatókat, a teljesség igénye nélkül néhány: jelen lesz az angol „elektronikus világzene" „etno-techno" és hasonló jelzőkkel illetett Transglobal Underground, mely látványban is feledhetetlen élményt jelent, illetve a pakisztáni gyökerekkel bíró londoni Asian Dub Foundation. A rap metal svéd koronázottjai: a Clawfinger, továbbá számos világsztár dj produkciója: a magyar élvonal underground dj-i mellett az angol EZ Rollers, és a Hybrid.  De hogy a hazai előadók se maradjanak ki, lényegében a teljes magyar élvonal fellép Hegyalján: Tankcsapda, Belga, Hooligans, Hiperkarma, Emil Rulez, Kispál és a Borz, Pokolgép, Hobo, Zagar, Anima Sound System, Depresszió, valamit Boban Markovic és zenekara továbbá még több mint 100 előadó különféle stílusokban... 
És végül minden kétséget kizáróan augusztus 10-17-e  között az év legjobb hetét kínálja az idei Sziget. A fellépésüket napokban biztosra visszajelző nemzetközi fellépők listája csak megerősíti ezt a tényt. A korábban bejelentett előadók - többek között a Franz Ferdinand, az Underworld, a The Hives, a Morcheeba és az Illés - mellett idén a Sziget sztárja lesz Nick Cave and the Bad Seeds, a Brand New Heavies, a Mando Diao, Roots Manuva, a The Wailers, a Good  Charlotte, Sean Paul, a The Game és a T.O.K. A WAN2 Színpad nemzetközi vonalát erősíti Louise Attaque, és a Sportfreunde Stiller, a Sziget metál színterén a Brainstorm , az Obituary, a Saxon, a Világzenei Színpadon pedig itt lesz Mory Kanté, a The Klezmatics és Joshua Nelson, valamint a Tinariwen. Az előadók listája folyamatosan bővül, és ahogy azt már megszokhattuk, a Sziget minden évben felülmúlja önmagát- azt hiszem, mondanom sem kell, nagyon valószínű, hogy ez idén sem lesz másként.
Szóval sorstársak, amikor eljön az idő, találkozunk egy koncerten Sopronban, Mezőtúron, Hegyalján, a Velencei –tónál, vagy a Szigeten. Úgy legyen!
Németh Tímea

hegedus_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár