2024. április 24., szerda English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
Az alapkutatástól a termékig
Három és fél órán át huszonöt kutató ismertette a Szegedi Tudományegyetem nagy kutatás-fejlesztési programjait a Tudomány Hete alkalmából rendezett konferencián a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Nem csak az előadók voltak sokan, a tanácskozás kezdetén már nem volt szabad ülőhely a SZAB székház legnagyobb termében.
Több mint harminc cég vesz részt a Szegedi Tudományegyetem három nagy, összességében 4,4 milliárd forint költségvetésű kutatás-fejlesztési programjában. A több éven át tartó projektek célja az SZTE-n keletkező szellemi termékek hasznosítása, a régió tőkeabszorpciós képességének fokozása, a tudományos utánpótlás nevelése, valamint az egyetemi hallgatók tudományos érdeklődésének felkeltése – mondta Szabó Gábor rektor a tanácskozás megnyitóján.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen, amely sikerrel szerepelt a regionális egyetemi tudásközpontok kialakítását és működtetését lehetővé tevő tavalyi és az idei pályázaton. 2004-ben a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) létrehozására nyert az egyetem 1,7 milliárd forintnyi támogatást, melyet a programban részt vevő tíz cég 360 millió forintnyi önereje egészít ki, idén a Környezet- és Nanotechnológiai Tudásközpont (KNT) pályázat nyert 1,2 milliárd forintos, ezt az egyetem és az ipari partnerek 449 millió forintos önereje egészíti ki. Ezenkívül az SZTE a háromnegyedében uniós forrásból finanszírozott Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 361 millió forintos támogatását is elnyerte a a Dél-Alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatóközpont (DEAK) létrehozásához.
 
 
A DEAK kutatásainak fontos része az orvosi diagnosztikai eljárások fejlesztése. Fotó: DEAK
 
A DNT az idei esztendő elején indult kutatásainak célja olyan vegyületek előállítása, melyek ígéretesek lehetnek a gyógyszeripar számára. A vizsgált molekulákból kifejleszthető gyógyszerek alkalmasak lehetnek különböző neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór, vagy a szorongásos kórképek kezelésére.
A kutatásokban több mint háromszáz ember vesz részt, szemben az összes korábbi pályázattal ez a program közvetlenül is új munkahelyek teremt, eddig húsz fiatal kutató kapott állást – közölte Telegdy Gyula akadémikus, a program vezetője.
A KNT kutatásai jövő év elején indulnak: céljuk az életminőséget javító integrált rendszerek fejlesztése. A résztvevők elsősorban nem új tudományos eredményeket kívánnak elérni, hanem a meglévők szabadalmaztatása, termékké fejlesztése a cél együttműködve a régió vállalkozásaival – közölte Szabó Gábor rektor, a program vezetője.
Az egyetemnek szolgáltatásaival egyre inkább nyitnia kell a régió vállalkozásai felé – közölte Kovács Tibor, a DEAK igazgatója. A kutatói programon belül az ipari partnerekkel együtt új képalkotó diagnosztikai eljárásokat, a bőröregedését gátló eljárásokat és vegyületeket fejlesztenek ki, a megújuló energiaforrásokkal és hulladékgazdálkodással, illetve –hasznosítással kapcsolatos kutatásokat végeznek – tudatta az igazgató.
F. J.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár