2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
AZ UNIVERSITAS KÖR által szervezett „Filozófus esték" című előadás-sorozat nyitóelőadását Kissné Novák Éva egyetemi docens (BTK Filozófia Tanszék) tartja november 15-én (kedden) 19 órától a Petőfi sgt.-i épület II. emeleti Filozófia I. előadójában. Az első előadás (A személyiségelmélet kérdőjelei) Böhm Károly, 1911-ben elhunyt filozófus értékelméletével foglalkozik.
 
„A BANKSZEKTOR ÉS STAKEHOLDEREI” címmel rendez tudományos konferenciát november 16-án (szerdán) az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Gazdaságtudományi Szakbizottsága és a Magyar Bankszövetség a Novotel Hotelben. Tervezett szekciók: Állami szerepvállalás, befolyásolás, ellenőrzés, Bankszektor és non-state ügyfelek, Poszterszekció. 
 
AZ MTA SZEGEDI BIOLÓGIAI KÖZPONTJA november 16-ától rendezi meg a kutatóközpont munkatársainak tudományos eredményeit bemutató Straub-napokat. A háromnapos konferencia nyitányaként 10 órától a nanobiológia Magyarországon címmel rendeznek tudományos ülést.
 
AZ EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében tudományos ülést szervez „Szemelvények az egészség-, illetve az orvostudományok területeiről” címmel november 16-án (szerdán) 14 órától a kar Bal fasor 39–45. szám alatti épületének földszinti 3. termében.
 
„...CSÉLCSAP ÉS MINTEGY TRÁGÁR BESZÉDEK...” A NYELVI AGRESSZIÓ DIAKRON FORMÁI A MAGYARBAN   címmel tartja meg a Mindentudás Egyeteme Szeged című sorozat következő előadását Galgóczi László tanszékvezető egyetemi tanár (JGYTFK Magyar Nyelvi Tanszék) november 16-án (szerdán) 18 órától a Tanulmányi és Információs Központban.
 
IRODALMI ESTET RENDEZ november 16-án (szerdán) 18 órakor a Szegedi Írók Társasága és a Fiatal Írók Szegedi Köre. Az est vendégei a Fiatal Írók Szövetségének képviselői: Bednanics Gábor (Budapest), Csepregi Attila (Budapest), Kollár Árpád (Szeged). Helyszín: Tamási Áron Klub (Boldogaszszony sugárút 6.).
 
„A SZOLIDARITÁS ÉJSZAKÁJA – virrasztás a hajléktalanokért” a Szegedi Egyetemi Katolikus Lelkészség és a Védegylet szervezésében november 17-én (csütörtökön) este 7-től reggelig a Klauzál téren. A szervezők demonstrációra hívnak mindenkit, aki ki akarja fejezni szolidaritását a hajléktalanok népes és a hajléktalansággal fenyegetettek még népesebb táborával. Programok: étel- és ruhaosztás hajléktalanoknak, az ország egyetlen hajléktalanokból álló színi társulatának előadása, hontalan írók, költők felolvasása, utcazene, tűz, parazsas melegedő, forró tea stb.
 
AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI ALBERT ORVOS- ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI CENTRUMA november 17–19-ig (csütörtök–szombat) rendezi meg immáron hagyományos központi ünnepségét, a XII. Szent-Györgyi Napokat. November 18-án 10 órakor az egyetem aulájában ünnepélyes keretek között adják át a professzor emeritusi címeket, jubileumi diplomákat, kiváló oktatói okleveleket, dékáni dicséreteket és hallgatói pályadíjakat. Ezt követően a Rektori Hivatal tanácstermében kamara kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők néhai Kahán Ágost és Szekeres László egyetemi tanárok festményeit. November 18-án 14 órakor kezdődik a rendezvény központi tudományos ülése a Szemészeti Klinika tantermében, ahol többek között a gyógyszerfejlesztés aktuális kérdéseiről tartanak előadásokat az Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum professzorai, valamint a leköszönő és újonnan kinevezett tanszékvezetői.
 
„HATÁROK ÉS EURORÉGIÓK" címmel rendez nemzetközi földrajzi konferenciát a Szegedi Akadémiai Bizottság Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága november 17–18-án (csütörtök–péntek) a SZAB Székházban. Az üléselnök Mészáros Rezső, az MTA levelező tagja lesz.
 
AZ ENSZ MEGALAKULÁSÁNAK 60. és Magyarország ENSZ-tagságának 50. évfordulója alkalmából rendez konferenciát az SZTE ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszéke november 17–18-án (csütörtök-péntek). Az előadások mindkét napon 10 órakor kezdődnek, helyszín a Tanulmányi és Információs Központ.
 
„A MAGYAR AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG HELYZETE az EU tagság új feltételrendszerében” címmel rendez konferenciát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület és a szegedi egyetem november 18-án 10 órától az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában.
 
A NYELVÉSZETI DOKTORANDUSZOK 9. országos konferenciáját rendezik meg november 18–19-én (péntek–szombat) Szegeden, a BTK konferenciatermében. Szervezők: SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola, SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Nyelvtudományi Munkabizottság. Az előadások mindkét nap 10 órakor kezdődnek.
 
A TTK BOLYAI INTÉZETE ismeretterjesztő előadásokat és továbbtanulási tájékoztatót tart a középiskolások és tanáraiknak november 19-én (szombaton) 10.30-tól a Természettudományi Kar Kiss Árpád-termében (Szeged, Rerrich Béla tér 1.). Először Viharos László egyetemi docens (Sztochasztika Tanszék) tart előadást „Véletlen a matematikában” címmel, majd 11.30-tól Megyesi László egyetemi docens (Algebra és Számelmélet Tanszék) „Prímszámok. Fermat- és Mersenne-számok” című előadása következik, ezt követően pedig a továbbtanulási lehetőségekről tájékoztatják a résztvevőket.
 
NYÍLT NAPOT TARTANAK az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán november 20-án (vasárnap). A kar Eötvös utca 6. szám alatti épületében 10 órától várják szeretettel a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat és kísérőiket. 

DSC_3288_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár