2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
ÜNNEPI ÜLÉST TARTOTT fennállásának tízéves évfordulója alkalmából a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara az intézmény budapesti székházában. A rendezvényen előadást tartott Erdő Péter bíboros, Sólyom László köztársasági elnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Zlinszky János alapító dékán. Az évforduló alkalmából az intézmény dísztermét az áprilisban elhunyt II. János Pál pápáról nevezték el. Az ülés az egyetem kétnapos ünnepségsorozatának része volt. A program keretében Erdő Péter szentmisét mutatott be a Szent József-plébániatemplomban, illetve megkoszorúzták Pázmány Péter szobrát a VIII. kerületi Horváth Mihály téren.
 
A HETEDIK „GYŐRI UNIVERSITAS” ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT nyerteseit köszöntötték november 3-án. A pályázatot a tanév elején hirdette meg az Universitas-Győr Alapítvány. Az ösztöndíjak elnyerését tanúsító okleveleket az egyetem VIP-termében Szekeres Tamás rektor adta át a sikeres és eredményes tanulmányokat folytató hallgatóknak. Az ösztöndíjak forrása az elmúlt évi személyi jövedelemadóból felajánlható egy százalék volt, amelynek összege 7 millió 633 ezer 616 forintos támogatást jelent. A pályázattal elnyerhető húsz ösztöndíjra a Széchenyi István Egyetemen és az ELTE győri tagozatán tanuló kiemelkedő tudományos, művészeti teljesítményt és kiváló tanulmányi előmenetelt elérő nappali tagozatos hallgatók adhatták be szakmai programjukat.
 
A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM CSAPATA képviselte Magyarországot az egyetemisták és főiskolások ez évi labdarúgó-világbajnokságán. A „halálcsoportból” (Hollandia, Spanyolország, Portugália, Belgium, Magyarország, Finnország) sajnos nem sikerült a legjobb nyolc közé bejutni, de a csapat teljesítményére, lelkesedésére és küzdeni tudására nem lehetett panasz. A vb színvonalát jelzi, hogy idén a Galatasaray, a Milan és a Zaragoza „B” csapatának játékosai is feltűntek egy-egy csapatban, négy évvel ezelőtt pedig a Manchester Football Academy keretein belül a tornára nevezettek között volt Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United sztárja is.
 
A KAPOSVÁRI EGYETEM Pedagógiai és Művészeti Főiskolai Karainak Tudományos és Művészeti Bizottsága november 3–4-én rendezte meg a Magyar Tudomány Napjához kapcsolódó rendezvénysorozatát. A plenáris előadásokból és szekciókból álló rendezvény felölelte az irodalom, nyelvészet, pedagógusképzés és társadalomtudományok aktuális kérdéseit, eredményeit. A Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Látványtervező, Rajz-Művészettörténet és Fotóművészeti tanszékein tanuló hallgatók munkáiból az alkalomhoz kapcsolódó kiállítás nyílt.
 
A SPORTTUDOMÁNY AKTUÁLIS KÉRDÉSEIRŐL rendezett konferenciát a Berzsenyi Dániel Főiskola Sporttudomány, Egyéni Sportágak, valamint Sportrekreáció Tanszéke. A konferencia Gál László címzetes főigazgató megnyitójával kezdődött, majd szekcióülésekkel folytatódott. A szakmai összejövetel egyik fő témája a „Szabadidő – sport – szabadidősport” (ezen belül többek között a sportturizmus jelentősége, a főiskola testnevelés szakos hallgatóinak sportolási szokásai, a futballban tapasztalható transzferhatás és a Vas megyei sportélet) volt. A „B” szekció az „Egészség – testnevelés – képzés” címet viselte. Itt a néptáncról mint tantárgyról, a naprakész iskolai testnevelésről, a főiskolai hallgatók kábítószerrel szembeni szociális készenlétéről, a fizikai aktivitásról mint az egészségmegőrzés egyik formájáról és a jogi ismeretek oktatásáról hallhattnak beszámolókat a résztvevők.
 
A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA gazdálkodási szakos hallgatói újabb, a nemzetközi vállalatirányítási rendszerek között is jól csengő nevű szoftver ismeretével lehetnek piacképesebbek. A gazdálkodási szakon mostantól az SAP mellett már egy másik, a gazdaságban közkedvelt integrált vállalatirányítási rendszer ismeretét is elsajátíthatják ugyanis az alapképzésben a hallgatók. Együttműködési megállapodás született az abas Business Software hazai forgalmazójával, amelyet Hoffer István, az InterJNet Kft. ügyvezető igazgatója és Kadocsa László, a főiskola tudományos főigazgatója írtak alá. Az abas huszonöt éve a precizitásáról elhíresült német termelésirányításból nőtte ki magát az elmúlt néhány év egyik legsikeresebb üzleti programjává a világpiacon. A professzionális cég két legismertebb szellemi terméke a LINUX, UNIX és Windows alatt is futtatható abas ERP, valamint az abas eB integrált eBusiness modul. 
 
KÉTNAPOS MEGBESZÉLÉST TARTOTTAK az ELTE vezetői az egyetem stratégiai tervéről. A szakértői részvétellel folyó tanácskozáson áttekintették a képzési rendszer átalakításának külső és belső feltételrendszerét, a kutatási és innovációs támogatásokkal kapcsolatos kormányzati terveket, az intézményirányítás megújulásából adódó stratégiai feladatokat, valamint az intézményi működés korszerűsítésének lehetőségeit. Az egyetem vezetői egyetértettek abban, hogy a legjobb hazai egyetemeknek vezető szerepet kell vállalniuk a Közép-Európai régió felsőfokú képzési rendszerének – a társadalom igényeit figyelembe vevő – átalakításában.
 
A BUDAPESTI MűSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM is képviseltette magát Hajós Alfréd síremlékének megkoszorúzásánál november 10-én. A budapesti Kozma utcai temetőben lévő síremlék koszorúzását a Magyar Olimpiai Bizottság szervezte. Hajós Alfréd, a magyar sport első olimpiai bajnoka ötven évvel ezelőtt hunyt el. Az 1896-ban két olimpiai első helyet szerzett Hajós Alfréd 1895 és 1899 között a Műegyetemen végezte műépítészi (építészmérnöki) tanulmányait.
 
A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA „A Nyelv a szakmáért – szakma a nyelvért” című pályázatával elnyerte a 2005-ös Európai Nyelvi Díj második helyezését, az ezzel járó anyagi támogatást és a jogot, hogy a díj hivatalos emblémáját céges dokumentumain, kiadványain szerepeltessék.  A 2005-ös Európai Nyelvi Díj díjkiosztó ünnepségére november 11-én, a Socrates-hét keretein belül szervezett szakmai napon került sor. A zsűri szerint a Kodolányi pályázati anyaga meggyőzően mutatta, hogy a főiskola a nyelvoktatás átfogó reformjára törekszik falain belül, s igyekszik az elért eredményeket nemcsak saját gyakorlatában hasznosítani, hanem különböző hazai és nemzetközi fórumokon terjeszteni is azokat.

DSC_2768_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár