2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
Faültetés a füvészkertben
Elkezdődött a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének rekonstrukciója; az első örökzöldeket – tujákat, hamis ciprusokat és borókákat – az intézmény és a város vezetői ajánlották föl és ültették el pénteken.
Az öthektáros arborétum rekonstrukciójának első lépéseként a nyitvatermőket bemutató területet újítják föl – mondta Mihalik Erzsébet a kert igazgatója, a TTK Növénytani Tanszékének vezetője. A munkálatok pontos költségeit nehéz megbecsülni, mivel a támogatók gyakran nem pénzel, hanem facsemetékkel, vagy egyéb eszközökkel járulnak hozzá a kert megújulásához.
A rekonstrukcióhoz adományával már számos magánszemély, intézmény és cég csatlakozott – mondta az igazgató. Hozzátette: a növényeket bemutató táblákon feltüntetik a felajánló nevét is, de már arra is volt példa, hogy valaki gyermeke, vagy unokája nevében adományozott facsemetét.
 
Merényi Mária, Badó Attila, Szentgyörgyi Pál és Mezősi Gábor ültették el az első facsemetét. Fotó: Segesvári Csaba.
 
Mihalik Erzsébet szerint az egyetem vezetése és polgárai, összefogásban a várossal, létre tudnak hozni egy olyan gyűjteményt, amely méltó Szegedhez, és a turizmus célpontja is lehet.
Az 1922-ben alapított füvészkert hármas feladatot lát el. Elsősorban szemléltető anyagot biztosítson a növénytan oktatásához, bemutatva a növényvilág fejlődéstörténetének egyes lépéseit reprezentáló fajokat, a fontosabb élelmiszer-, takarmány-, ipari-, és gyógynövényeket, a természetes növényközösségeket.
Az arborétum közreműködik a hazánk természeti kincsei közé tartozó védett és veszélyeztetett növényfajok fenntartásában is. Hisz fontos, hogy a főiskolai és egyetemi hallgatók, valamint a botanikuskert látogatói megismerjék ezeket a növényeket. A füvészkertben azokból a növényfajokból, melyeket a szabad természetben a kihalás veszélye fenyeget, megpróbálnak túlélő populációt létrehozni – közölte az egyetemi oktató.
A Füvészkert mindezek mellett a városlakók kedvelt kirándulóhelye. A kert az érdeklődő nem botanikus vendégeket is várja, hisz az ember, ha könyvet akar olvasni a könyvtárba megy, ha pedig növényeket akar tanulmányozni az arborétumba, látogat el, amely ugyan olyan közgyűjtemény, mint egy múzeum, vagy egy képtár, csak épp az élővilágot mutatja be.
Sokan csak nyugalmát, tiszta levegőjét értékelik, de egyre nő azok száma, akik érdeklőnek a szép, hasznos, vagy különleges növények iránt. Éppen e látogatók értékelik legtöbbre az esztétikus fákat, cserjéket a rózsa fajtagyűjteményt, a színpompás egynyári és évelő dísznövényeket. Az intézményben kutatómunka is folyik, hisz ahhoz, hogy megismerjük, és az ember javára fordítsuk a növényvilág nyújtotta forrásokat komoly tudományos munkára van szükség.
 
Bezár