2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
Tavaszi zsongás az egyetemen
Egymást érték a jobbnál-jobb programok az Egyetemi Tavasz idei programsorozatának első hetén. Nem is igen akadt olyan hallgató, aki ne talált volna magának kedvére való kikapcsolódási formát a bőséges kínálatból.
X. Juhász Gyula Napok, V. Szefhe Diáknapok, Law-Fari Napok, Szevasz Tavasz, TTK-s sportnap. Mint azt az előbbi felsorolás is mutatja, volt miből válogatnom, amikor a kezembe került az idei Egyetemi Tavasz programfüzete. Meg is fogadtam, hogy lehetőségeim szerint minél több eseményen megpróbálok majd akár tevékenyen, akár csak mint passzív szemlélődő részt venni. Terveim korlátaival azonban már akkor szembesülnöm kellett, amikor megláttam, hogy a programok zöme egybeesik, ezért muszáj volt szűkítenem a kiválasztott rendezvények palettáját. BTK-sként a Szevasz Tavasz fantázianevű sportnapon kötelességem volt részt venni, emellett még a talán legtöbb hallgatót megmozgató IX. Juhász Gyula Napok történéseit követtem leginkább figyelemmel. Bevezetőnek ennyi talán elég lesz, ideje rátérni az április 12-14-e alatt történtek időrendi ismertetésére.
A három napos monstre vetélkedés kedden délben, az idei Juhász Gyula Napok megnyitójával kezdődött, majd délután kettőkor felkerült a korona Ivó Lajos fejére, aki még a tavalyi vetélkedésen bizonyult a legjobbnak, és azóta birtokolta e becses címet. Azonban megkoronázásával regnálása utolsó három napjához ért, hiszen másnap megkezdődött a versengés az uralkodói titulusért, csütörtökön pontban éjfélkor pedig az is kiderült, kit választott a nép új királyának. Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az idő nemcsak nappal, hanem éjszaka is gyorsan telik, főleg ha programja van az embernek. A juhászjelölteknek és nyájaiknak pedig volt, ugyanis egy valamirevaló juhásznak kötelező a megjelenés a nyitóbulin. A Mars téri U pavilonban megtartott kedd esti banzájon az előre beígért Zanzibárt végül Roy és Ádám helyettesítette, ez azonban senkit sem zavart. A három napig tartó dínom-dánom első, amolyan formába hozó buliján leginkább a rivális juhászjelöltek kiismerésével, valamint a nyájak tagjai közötti minél jobb összhang megteremtésével voltak elfoglalva a jelenlevők. Meg persze azzal, hogy bulizzanak egy jót a rájuk váró megpróbáltatások előtt.
 
A birkával futás, szamáron lovaglás és a farönkdobás alapkövetelmény egy magára valamit is adó juhásszal szemben.
 
Elérkezett a szerda délelőtt. Kinek korábban, kinek egy kicsivel később. Utam először a BTK-ra vezetett, ahol bölcsésztársaim és egyetemünk további karainak diákjai némiképp meglepő módon sportolással múlatták idejüket, és köszöntötték a verőfényes napsütést a Szevasz Tavasz programsorozat keretében. Szerencsére többen gondolták úgy, hogy a remek érzékkel kiadott dékáni szünnapot nem érdemes végig alvással tölteni, tanulni meg ráér a vizsgaidőszakban is, így a legtöbb sportágban népes mezőny gyűlt öszsze. Mire délben a helyszínre, a BTK főépületébe érkeztem, már javában zajlottak a versenyek reggel kilenc óta. Jómagam sem állhattam meg, hogy ütőt ragadjak és beálljak a ping-pongosok táborába, persze csak versenyen kívül. Mialatt mintegy 30-40 asztaliteniszező társam ádáz csatát vívott az elsőségért, addig az épület előtti kis utcán vegyes kosárcsapatok versengtek. Az intézmény termeiben pedig aerobiccal, falmászással, csocsóval és még számos egyéb sportággal kedveskedett hallgatótársainak a BTK-HÖK lelkes szervezőgárdája. Akik pedig megemelkedett vérnyomásszintjükön szerettek volna mérsékelni, azok véradással tehettek valamit a saját valamint mások egészségéért. Időközben egyre csak gyűltek az emblémás pólókba öltözött egyetemisták, akik az összegyetemi futó- és kerékpárversenyre készültek. A kerékpárosoknál végül Blazsó Márton, a Szegedi Kerékpáros Klub versenyzője végzett az élen. Érdekesség, hogy a BTK-s ping-pongversenyt a Természettudományi Kar egyik hallgatója nyerte, míg az ugyanakkor zajló, Hattyas sori TTK-s asztalitenisz küzdelmekben állítólag egy angol tanár bizonyult a legjobbnak. A sportnapokkal párhuzamosan természetesen a Juhász Gyula Napok eseményei is zajlottak. A juhászjelöltek, szám szerint nyolcan kreativitásukról adtak számot a Tanárképző főépületében, ahol Mátyás király meséket és Juhász Gyula verseket kellett több különféle előadásmódban prezentálniuk. A második nap végén következhetett a második nagy buli, amelyen már jóval felfokozottabb volt a hangulat, mint a nyitó estén. A Hooligans koncertjére közel ezren zsúfolódtak össze a már említett U pavilonban, kellett is a sok juhász, hogy kordában tartsa a jókora „nyájat”.
A csütörtöki zárónapon szakmai jártasságukat kellett bizonyítaniuk a juhászjelölteknek, akik fizikai állóképességükről is számot adtak, hiszen az esti szórakozás, és a minden bizonnyal nem kevés elfogyasztott alkohol után már délelőtt tíztől a Topolya sori sporttelepen kellett, hogy helytálljanak. A birkával futás, szamáron lovaglás és a farönkdobás alapkövetelmény egy magára valamit is adó juhásszal szemben, de az is joggal várható el, hogy aki a  Csillagszemű Juhász címre pályázik, bármikor képes legyen egy saját maga által elkészített, zamatos birkapörkölttel megvendégelni juhász- és diáktársait.
Az erőpróbák során egyik jelölt sem vallott szégyent, mindannyian izgalommal várták az éjféli eredményhirdetést, és persze a Bikini koncertet. Bár a vidéken ezúttal nem csak egy legény volt talpon, a másodéves Mára Krisztián győzelméhez mégsem férhetett kétség, ugyanis ő és nyája teljesítette legjobban a mintegy harmincöt feladatból álló maratoni vetélkedőt. Mára Krisztián ezzel elnyerte a 2005-ös év Csillagszemű Juhásza kitüntető címet, valamint a jogot, hogy a következő egy évben minden hivatalos rendezvényen  képviselhesse a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát. Az idei Juhász Gyula Napok a fél ötig tartó, fergeteges Bikini koncerttel zárult, de jövőre következik a tizedik, jubileumi juhászválasztás. Addig sem maradunk azonban buli és sportolási lehetőség nélkül, ugyanis április 20-án, szerdán a GTK-s és az EFK-s sportnappal folytatódik a tavaszi zsongás.
Dobos Tamás
Bezár