2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
„INFORMÁCIÓGAZDASÁG, TUDÁSIPAR, FELSŐOKTATÁS ÉS SZAKKÉPZÉS” címmel rendeztek konferenciát a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban április 6-án. Az esemény a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett „Magyarországi vállalkozások esélyei az európai uniós csatlakozás után” című rendezvénysorozat harmadik előadása volt. A konferencia az egyes felsőfokú diplomák piacképességét vizsgálta, a közvetlenül érdekelt társadalmi szereplők bevonásával.
 
KÖZÖS MűHELYKONFERENCIÁT TARTOTT április 7-én a Kodolányi János Főiskola Társadalomtudományi Tanszéke és a Teleki László Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központja Törökország EU-csatlakozásáról. A Társadalomtudományi Tanszék, mely a főiskolán folyó nemzetközi kapcsolatok képzést felügyeli és a Teleki Intézet Külpolitikai Tanulmányok Központja, mely az egyetlen külpolitikai kutatásokkal foglalkozó tudományos műhely Magyarországon, az együttműködés keretében további közös rendezvényeket is tervez (műhelykonferenciák, könyvbemutatók stb.). A mostani téma aktualitását az adta, hogy a 2004. decemberi EU-csúcson döntés született, melynek értelmében az Európai Unió 2005 októberében megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat a Török Köztársasággal.
 
TÖBB MINT EGYMILLIÁRD FORINTOT FORDÍTHAT a Debreceni Egyetem az egyes egységeinek fejlesztésére. Az egyetem a „Felsőoktatási intézmények infrastrukturális feltételeinek javítása” című felhívásra nyújtott be pályázatot, s a „DIRECT - Debreceni Infrastrukturális Regionális Egyetemi Campus Továbbfejlesztése” címet viselő projekt támogatásban részesült. A program részeként többek között kibővítik a DEOEC Egészségügyi Főiskolai Kar főépületét, kialakítják az Agrártudományi Centrum Élelmiszertudományi Épületét, és felújítják az Informatikai Oktató Központ épületét. Mindezeken túl az egyetem egészére kiterjedő informatikai alapinfrastruktúra-fejlesztést is tervbe vettek a debreceniek.
 
HIVATALOSAN IS MEGNYITOTTÁK a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a Társadalomtudományi InnoPontot. A speciális intézmény jogi, innovációs, üzleti, pénzügyi, vállalkozásfejlesztési tanácsadási munkát kíván végezni, alapvető szerepet szeretne játszani a Regionális Innovációs Ügynökség Hálózat (DD-RIÜ Hálózat) tudás-menedzselési feladatainak kialakításában, megoldásában, az adatbázis-szervezésben és -működtetésben. A hálózat legfőbb feladata, hogy megkeresse a helyét annak a csaknem 2 milliárd forintnak, mely az Innovációs alapból kerül majd a régióba. A Pécsi Tudományegyetem – elsősorban széles spektrumú kutatásai miatt – a DD-RIÜ Hálózatban azt a feladatot kapta, hogy segítse a kutatáshasznosítás megvalósulását.
 
EGYEDÜLÁLLÓ RENDEZVÉNNYEL KÉSZÜLT a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Költészet Napjára. Április 11-én az egyetem színész hallgatói és néhány színművész-tanár József Attila valamennyi költeményét előadták. Reggel 9 órától egészen éjszakáig tartott a műsor a budapesti Padlás Kamarateremben. Az egyetem történetében első alkalommal lépett együtt színpadra mind a hét színész osztály. Az „És ámulok, hogy elmúlok” című előadás hallgatói kezdeményezésre született meg. Az egyetem színművész-tanárai közül Gálffi László, Hegedűs D. Géza, Kocsis Gergely és Jordán Tamás is felléptek a rendezvényen.
 
EGY ÖT ÉVVEL EZELŐTT MEGKÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS JÓVOLTÁBÓL a Festo cég 15 millió forint értékben alakította ki a Miskolci Egyetem korszerű pneumatikai laborját. A Festo a térség egyik vezető vezérléstechnikai cége. A Miskolci Egyetem Szerszámgép Tanszékének azért volt szüksége a laboratórium felújítására, hogy megfeleljen a versenyképes képzés kritériumainak. A beruházás során új munkapadokkal, számítógépekkel, kompreszszorokkal, légkondicionáló berendezésekkel bővült, s újult meg a labor. Jelenleg arról folynak a tárgyalások az intézmény és cég között, hogy a közeljövőben egy pneumatika-, hidraulika-, automatika-labort valósítsanak meg, ami elősegítené a régió szakirányú képzésének kialakítását és erősítését.
 
MEGNYITOTTÁK AZ ELTE EGYETEMI KÖNYVTÁR 16-18. századi könyvgyűjteményének helyet adó dísztermet, s elindították az Egyetemi Könyvtár könyv-örökbefogadási programját. Ennek keretében Mádl Ferenc köztársasági elnök is örökbe fogadott egy könyvet az ELTE Egyetemi Könyvtárban. A négyszáznegyvennégy éve folyamatosan működő Egyetemi Könyvtár újonnan kialakított 16-18. századi gyűjteménye immár megújulva várja a látogatókat. A többfunkciós kulturális rendezvényteremmé átalakított díszteremben elsőként az Egyetem közgyűjteményeiben megtalálható, Mohács előtt keletkezett oklevelekből válogatott kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők.
 
NEM SZűNIK MEG az ELTE Természettudományi Karán a Tudománytörténeti és Tudományfilozófiai Tanszék, amely azonban az egyetem intézményi tanácsának egyhangú döntése alapján csökkentett létszámmal folytja működését. Döntöttek a kar nyelvi lektorátusának megszüntetéséről is, amelynek feladatait az Idegennyelvi Továbbképző Központ veszi át. Az ülést a hallgatók csendes demonstrációja mellett tartották. A diákok „Tudományt erkölcsi és filozófiai alapok nélkül?!”, „Ne zárjatok nyelvi gettóba!” feliratú transzparensekkel fejezték ki tiltakozásukat a szervezeti egységek tervezett megszüntetése miatt.
 
110 MILLIÓ FORINT PÁLYÁZATI TÁMOGATÁST NYERT a Nyíregyházi Főiskola az Európai Unió Strukturális Alapjaiból, a Humán Erőforrások Fejlesztés Operatív Programból a felsőoktatás minőségi fejlesztésére. A projekt általános célja a felsőoktatási intézmények minőségirányításának a Bolognai Folyamattal összhangban történő fejlesztése. A konkrét cél az öszszehasonlítható kritériumokon alapuló szakértési minőségmodell kidolgozása és tesztelése a felsőoktatásban. A pályázati programot a Magyar Akkreditációs Bizottság szakértőinek közreműködésével öt főiskola és egyetem valósítja meg.
Bezár