2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
IV. Szegedi Pszichológus Napok
Kétnapos pszichológia konferencia és kísérőprogramok vártak minden érdeklődő egyetemistát hétvégén a Tanulmányi és Információs Központban. Az immáron negyedízben megrendezett programra az évek során egyre több érdeklődő érkezik, de a megkérdezettek véleménye alapján ez még bőven fokozható, sőt, jövőre a szervezők szeretnék, ha nagyobb reklámot kapna a rendezvény már hetekkel előtte. Az évente megrendezett Szegedi Pszichológus Napok keretein belül a legfontosabb program a TIK alagsorában folyó előadássorozat volt. Az SZTE pszichológus kutatói, oktatói mellett számos vendégelőadó is fellépett egy-egy lélektannal kapcsolatos témát prezentálva. A bemutatott témák sora pedig rendkívül széles volt, amire a szervezők törekedtek is. A budapesti pszichológia konferenciákon, általában az a cél, hogy kevesebb, leginkább egy témát közelítsenek meg, de azt a lehető legtöbb oldalról. Ezzel szemben itt betekintést nyerhettünk többek között a gazdaságpszichológiába, kultúra és lélektan kapcsolatába, vagy akár a diktatúra politikai pszichológiai kérdéskörbe. Az SZTE oktatói szintén érdekes témákkal szolgáltak; szó volt például a humor evolúciójáról, a gyermekkor és a felnőttkor lélektani határáról, a serdülőkori jövő-orientáció és az iskolai környezet összefüggéséről. A rendezvény szintén fontos részeként létrejött kerekasztal-beszélgetések már inkább hasonlítanak az előbb említett budapesti szokáshoz; egy téma (például drogfogyasztás Magyarországon) felvetését követően a résztvevők megosztják egymással gondolataikat.
A szervezésért a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesülete felelt, mely egy öntevékeny csoport, és az ilyen jellegű rendezvények, konferenciák mellett például a gólyatáborok lebonyolítása, képzések, tanfolyamok indítása is az egyesület feladata. A rendezvény célja néhány megkérdezett szervező véleménye, illetve a programfüzetben leírtak alapján a pszichológia témaköreibe való izgalmas betekintés. Az érdeklődés felkeltése mellett szeretnék népszerűsíteni a tudományt, és eloszlatni a vele kapcsolatos tévhiteket. Az oktatók és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián részvevő és helyezéseket elérő hallgatók eszmecserére, kutatási anyagaik bemutatására törekedtek.
Az idei rendezvény újdonsága az úgynevezett Élő könyvtár, mely a dán „Állítsátok meg az erőszakot” mozgalom kezdeményezéseként a rasszizmus és az előítéletesség ellen kíván hatni. Ennek segítségével az érdeklődő könnyen szembenézhet saját sztereotípiáival, vagy épp ellenkezőleg, meggyőződhet arról, hogy nem előítéletes, úgy, hogy egy beszélgetés erejéig „kikölcsönöz” például egy rendőrt, jegyellenőrt, vagy akár egy feministát. A két nap programja során lehetőség nyílt gyakorlati csoportfoglalkozásokon is részt venni, közelebb kerülvén például a pszichodráma vagy a táncterápia világához. Filmvetítések keretében pszichológiai problémákat ábrázoltak, majd a vetítés után egy szakember avatta be a közönséget az adott probléma tudományos magyarázatába. A tudományos ismeretterjesztő programok után kulturális felüdülésként színházi előadás, emellett borkóstolás és SZOTE-buli is várta az érdeklődőket.
Németh Attila Gergő

P12501191_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár