2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Egyetemi élet
Jogszerű a BMI-n szedett képzési hozzájárulás
Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás – döntött az SZTE Egyetemi Tanácsa október 24-ei ülésén. A Szabó Gábor rektor által elrendelt vizsgálat eredményeként meghozott határozat szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek. A fővárosi intézményben intenzív levelező oktatás folyik, vagyis a szokásos levelező képzésnél jóval magasabb óraszámban zajlik az oktatás, ráadásul a technikai feltételek is sokkal jobbak Budapesten, mint az anyaintézményben Szegeden.
Az Egyetemi Tanács hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, a döntés alapján többek között a 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n. Az SZTE a következő félévtől valamennyi beiratkozó hallgatóval szerződést köt, melyben rögzíti a költségtérítés és az egyéb szolgáltatási díjak nemfizetésének következményeit, vagyis a hozzájárulás befizetése nem lesz a beiratkozás feltétele. Azok, akik nem kívánnak szerződést kötni Szegeden, vagy a BMI-n – ez utóbbin az emelt szintű szolgáltatások nélkül – folytathatják tanulmányaikat. A végzett hallgatók diploma kiegészítőt kapnak, amely tanúsítja, hogy az igénybe vett egyéb szolgáltatásokkal a képzési követelmények között nem szereplő elméleti, illetve gyakorlati ismereteket sajátítottak el. Ilyen dokumentumot a korábban végzett diákok is igényelhetnek. Jövőben valamennyi befizetés az egyetemhez folyik be, az SZTE ennek megfelelően módosítja a Média Menedzser Oktató Kft.-vel – jelenleg éppen felülvizsgálat alatt álló – szerződést. Az egyetem valamennyi kara kiemelt figyelmet fordít a tandíjak, költségtérítések és egyéb díjak megállapításának formai követelményeire – hangsúlyozta az egyetemi vezető.
Az ügyben korábban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa indított vizsgálatot, mert a BMI három hallgatója sérelmezte, hogy bár államilag finanszírozott alapképzésre jártak, mégis 80 ezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlaszámára fejlesztés címén. Az ombudsman ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy az államilag finanszírozott képzésein szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, és a jogszerűtlenül beszedett pénzt fizesse vissza.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár