2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  8. szám - 2005 április 18.  --  Egyetemi élet
Nyári egyetemek külföldön

Az AEGEE (magyar fordításban Európai Hallgatók Egyesülete), Európa legnagyobb nemzetközi ifjúsági szervezete, már évek óta Magyarországon, Szegeden is tevékenykedik. Az eredetileg Franciaországból származó szervezetnek Európa egyetemi városaiban jelenleg hozzávetőlegesen hetvenezer tagja van. Különböző nemzetközi programokat, konferenciákat, csereprogramokat szerveznek az érdeklődő hallgatók számára. Ebbe a körbe tartozik a nyári egyetem is, egy kéthetes időtöltés, mely június közepe és szeptember közepe között aktuális. Az AEGEE segítségével a hallgató számára adott a lehetőség, hogy Európa-szerte számos egyetemi városba eljusson egy szervezett program keretein belül.
„Az 1985-ben létrejött nemzetközi szervezetnek mindenekelőtt az volt a célja, hogy mivel az európai egység, integráció a fiataloknál kezdődik, az AEGEE tevékenységén keresztül próbálják a különböző nemzetek, kultúrák fiataljait közelebb hozni egymáshoz. Így született meg a nyári egyetem ötlete is, melynek az volt a célja, hogy az ide érkező külföldi fiatalok megismerjék országunk hagyományait, történelmünket, kultúránkat, nyelvünket” – mondta Benkó Krisztina, a szervezet alelnöke. A program kölcsönös, mi, szegedi hallgatók szintúgy eljuthatunk Európa számos egyetemi városába, az AEGEE nyári egyetemi képzését, útját választva. „A külföldi felelősök szervezett programokkal várnak; minden egyes városban van egy szervező csapat, amely összefogja, koordinálja a Szegedről érkező hallgatókat, melyre példa lehet egy-egy kiránduláson, foglalkozáson való részvétel, az adott ország nyelvének tanulása, kultúrájának, nevezetességeinek megismerése.”
Az utazásnak mindössze egyetlen technikai kritériuma van: csak egyetemi hallgatók vehetnek részt a programban. Léteznek ún. utazó, vagy más néven többállomásos nyári egyetemek is, mely értelemszerűen nem egy, hanem több város megismerését jelenti.  Indítanak nyelvi kurzus jellegű utazásokat, ahol kifejezetten a nyelvtanulásra fektetik a hangsúlyt. Vannak általánosnak nevezett nyári egyetemek is, ahol nincsen semmilyen jellegű megkötés, inkább összességében foglalkozik a helyi kultúra, kapcsolatok megismerésével. Külön odafigyelnek a létszámra, azon belül a nemek, életkorok arányára, illetve az érdeklődésre.
Magyarországon jelenleg Szegeden, Debrecenben, Szombathelyen és Pécsett léteznek helyi ún. antennái a központi szervezetnek. Az AEGEE szegedi antennája jelenleg a Tanulmányi és Információs Központban (közvetlenül a bejárat mellett) tevékenykedik, szervezői részletes tájékoztatással próbálják meggyőzni az érdeklődő egyetemistákat a nyári egyetem hasznosságáról. A belépésen, tagságon, utazáson, anyagiakon illetve minden egyéb konkrét információn túlmenően elsősorban arra próbálnak rávilágítani, hogy az AEGEE nyári egyetemi képzés nem egy megszokott (reggeltől estig folyó, iskolapadot koptató) képzést jelent, hanem természetesen inkább a kiránduláson, szórakozáson, új kapcsolatok teremtésén, a nemzet gyakorlati megismerésén van a hangsúly.
Ha valaki kedvet kapott a nyári egyetem programjaihoz, akkor a belépés egyszerű, a tagság évi háromezer forintot jelent, és további hétszáz forint regisztrációs díj befizetése feljogosítja a hallgatót a nyári egyetemi képzésen túli csereprogramokon, nemzetközi konferenciákon való részvételre is. A kéthetes nyári program ára harminc- negyvenezer forint között mozog az utazási költségeken és a regisztrációs díjon túl. Jelentkezni Április 25-ig, a Feketesas utcai központi irodában, telefonon és interneten keresztül egyaránt lehet, de előtte mindenképp érdemes elmenni az Ady téri könyvtárunkba, és részt venni egy rövid személyes tájékoztatón.
Németh Attila Gergő
Bezár